Autor Wątek: [3VZ] Wyciek ATFa z układu wspomagania  (Przeczytany 16417 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
[3VZ] Wyciek ATFa z układu wspomagania
« dnia: 09 Maja 2013, 13:50:32 »
Witam, mianowicie po wczorajszym telefonie do Marcina i pomocy z jego strony za co raz jeszcze dzi�kuj� pojawi� si� nowy "kwiatek". Pokr�tce wczoraj jad� w korkach z klim� a temp silnika zaczyna rosn�� w zastraszaj�cym tempie diagnoza okaza�o si� i� bia�a wtyczka;czujnik od wentylatora ch�odnicy by�a luzem i nie by�a wpi�ta do pompy wspomagania wskutek czego wentylator kr�ci� si� bardzo wolno na ma�e temperatury dawa� rad� ale te ostatnie powy�ej 25st ju� nie wydoli�. Faktycznie dzi�ki pomocy Marcina i wpi�ciu wtyczki wiatrak po za��czeniu klimy zacz�� chodzi� zdecydowanie szybciej i problem usta�...Po wpi�ciu wtyczki i pokonaniu z do�� du�� szybko�ci� drogi do domu ku moim oczom ukaza� si� dym spod maski a mianowicie z tych miejsc szczeg�lnie jakby z do�u (jak zaznaczone na foto)
http://zapodaj.net/95937642a321e.jpg.html
I teraz pytanie poniewa� z koleg� mechanikiem zastanawiali�my si� czy jest prawdopodobie�stwo i� po wpi�ciu wtyczki pompa dosta�a wi�kszego ci�nienia i mo�e wywala� p�yn od wspomagania ? (tak mi zasugerowa�) tym bardziej w�a�nie �e po wpi�ciu tej wtyczki i mojej troch� ostrzejszej je�dzie zacz�� kapa� p�yn spod auta o konsystencji podobnej do p�ynu od wspomagania. Za co ewentualnie si� wzi�� teraz w takiej sytuacji ? Mam w weekend spor� tras� do pokonania i troch� si� obawiam �eby nic si� nie sta�o :/ Na razie przed jazd� zawsze pilnuje poziomu p�ynu wspomagania.
Z g�ry dzi�kuj� za pomoc i wskaz�wki.
« Ostatnia zmiana: 09 Lutego 2014, 18:16:05 wysłana przez marcinm »

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Problem z pompą wspomagania c.d
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maja 2013, 15:06:26 »
Może ci magiel "siusia"? Sprawdzałeś?(Od wpięcia wtyczki w miejsce do tego przeznaczone,może wzrosnąć ciśnienie jedynie w głowie pana mechanika)
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2013, 15:12:06 wysłana przez MAREK100 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2013, 15:35:23 »
Może ci magiel "siusia"? Sprawdzałeś?(Od wpięcia wtyczki w miejsce do tego przeznaczone,może wzrosnąć ciśnienie jedynie w głowie pana mechanika)

Zanim napiszesz - pomyśl.

Piotrek: Albo masz niedokręcony króciec na pompie, albo wąż jest nieszczelny. Być może ktoś o tym wiedział, i zamiast wymienić rzeczony wąż, to wyjął wtyczkę, żeby ciśnienie było niższe.

Trzeba wleźć pod auto, odpalić silnik, włączyć wentylator i patrzeć, skąd cieknie.

3VZ.pl

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2013, 15:35:39 »
Ok, dziękuję zwrócę uwagę na tą kwestię. A co do mechaników u mnie w okolicy 100km od miejsca zamieszkania rzadko który robił takie auto a tym bardziej silnik wskutek czego zawsze każdy do kogo pojadę albo ma wątpliwości albo nawet nie chce dotykać się auta :/ u mnie w mieście jako jedyny chyba posiadam takowe auto....a wiadomo że ze względu na koszty dojazdu nie zawsze do Marcina z każdą rzeczą mogę podjechać....a zastanawiające jest to że wcześniej przed wpięciem wtyki nie było takiej sytuacji.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2013, 15:40:03 »

Zanim napiszesz - pomyśl.

Piotrek: Albo masz niedokręcony króciec na pompie, albo wąż jest nieszczelny. Być może ktoś o tym wiedział, i zamiast wymienić rzeczony wąż, to wyjął wtyczkę, żeby ciśnienie było niższe.

Trzeba wleźć pod auto, odpalić silnik, włączyć wentylator i patrzeć, skąd cieknie.
Na jedno wychodzi.Wpięcie wtyczki nie spowodowało wyższego ciśnienia,niż te które jest przewidziane. Chyba się z tym zgodzisz.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2013, 16:16:11 »
Dziękuję za podpowiedź, tak jak mówisz Marcin zrobię.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2013, 19:06:25 »
Witam, problem u mnie zaczął się od momentu jak zacząłem używać klimy i szybciej poruszać się tzn przy prędkościach powyżej 140km/h pompa wspomagania kompletnie rozszczelniona co wleje atf'a to puszcza dołem w dodatku jak stoję na parkingu to dymi się spod maski jakby miał się zaraz zapalić (zapewne rozgrzany płyn kapie na kolektor czy coś) pompę kupiłem używkę dobrą zaznaczam i z dwóch mojej starej i tej kupionej gość złożył mi jedną i uszczelnił cały środek...był spokój 2 dni...przegoniłem camry do ok 180km/h na dobrej drodze wracam i to samo dym,smród i wyjące wspomaganie...chciałem kupić nowe...ale poza aso żadna hurtownia typu fota, japan cars nie posiada... :/ a w aso jak się domyślam cena pewnie dobrze ponad 1000zł....co robić ? skoro uszczelnienie jej nie pomogło i wciąż są plamy pod autem. Inna sprawa że za każdym razem mechanik liczy sobie za wyjęcie pompy a jak wiadomo łatwo nie jest wyjąć ją :/ i w dalszą trasę jechać nie mogę bo non stop kapie...już nie liczę ile wydałem na atf kupując gdzieś na przydrożnych stacjach. Chyba tylko Marcin może pomóc, odnośnie zregenerowanej zupełnie pompy. Macie jakieś pomysły ? bo już wydałem parę dobrych stówek i nic :/ smród dym i brak płynu :/  I jeszcze pytanie czy może być to wina maglownicy a nie samej pompy chodzi o wyciek.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2013, 19:20:15 wysłana przez piotr1989pl »

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Czerwca 2013, 19:45:53 »
Dziękuję bardzo Marku, ale widzę cen nie ma podanych zapewne trzeba będzie zadzwonić. i mam nadzieję że to sama pompa, gorzej jak kupię a okaże się coś z maglownicą...chociaż wyciek jest na tyle duży że zapewne pompa.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Czerwca 2013, 19:48:56 »
Czort wie,u mnie z magla cieknie jak cholera. Też co i rusz dolewam.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Czerwca 2013, 19:51:30 »
Tylko jazda dość szybka plus włączona klima obciąża pompę a co za tym idzie moment płynu nie ma, dymi się jakby miał się zaraz zapalić a na suchym zbiorniku też się nie pojeździ. Coś muszę zrobić bo auta używam na codzień a dolewać ciągle atf'a z czasem przestaje się kalkulować :/

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Czerwca 2013, 20:39:33 »
Plyn w pompie nalezy wymieaniac max co dwa lata albo kupowac nowa.
Sa artysci ktorzy opierwszy raz wymieniaja po 10 latach ale sa tego skutki takie.
Pzdr.Camry 2,2

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Czerwca 2013, 20:56:47 »
Proponuje najpierw dokładnie określić skąd leci płyn?

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Czerwca 2013, 00:29:15 »
płyn świeżo zmieniany ok 1 miesiąca temu...leci spod samej pompy w miejscu gdzie ona jest...leci nawet nadkolem prawym przednim...i na parkingu ślady obok przedniego prawego koła. Od razu po zakupie zmieniłem płyn. Po zakupie po 2 m-cach zauważyłem iż odpięta jest wtyczka taka biała co idzie do pompy napędzająca wiatrak. Ktoś musiał wiedzieć o co chodzi. Po podpięciu auto przestało się grzać, wiatrak w końcu chodził szybko ale skutkiem tego było sączenie się płynu...
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2013, 00:31:15 wysłana przez piotr1989pl »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Czerwca 2013, 05:47:57 »
Scaliłem, żeby było w jednym miejscu.

W ASO ok 3000, ale nie wiem, czy można jeszcze zamówić.

Resztę już omawialiśmy, więc nie będę się powtarzał.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl