Autor Wątek: Verso 2.0 diesel czy 1.6 benzyna?  (Przeczytany 43287 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dan-tom

• Toyot Leżący
  • *
Verso 2.0 diesel czy 1.6 benzyna?
« dnia: 14 Czerwca 2013, 16:52:57 »
Witam wszystkich forumowiczów!

Od razu zaznaczam że jestem tu nowy i nie znam się na samochodach :)
Przymierzam się do kupna samochodu 7 osobowego i padło na totytę verso.
Przeszukiwałem całą masę ogłoszeń i trafiłem na dwie interesujące mnie oferty:
Verso 2005 z silnikiem diesla 2000 cm³  (Moc 116 KM / 85 kW) przebieg 124000 http://otomoto.pl/toyota-corolla-verso-C29391295.html
Verso 2007 z silnikiem benzynowym 1600 cm³  (Moc 81 kW / 110 KM) przebieg 91000 http://otomoto.pl/toyota-corolla-verso-1-6-benzyna-2007r-C29187038.html

Jeżeli ktoś mógłby mi polecić który jest lepszy, czy jednak lepiej diesel czy benzyna, jazda raczej częściej krótkie trasy, rzadziej długie i jak wygląda awaryjność tychże silników.

Czeka na odpowiedzi, tym bardziej że spieszę się z zakupem bo właśnie kilka dni temu moja rodzina się powiększyła :)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Kemot_25

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
Odp: Verso 2.0 diesel czy 1.6 benzyna?
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2013, 17:24:29 »
Spoko, ktoś przeniesie ;)

Co do wyboru silnika - 1.6 się do tego auta kompletnie nie nadaje - jest po prostu za słaby :) To jest silnik dobry do zwykłej Corolli Hatchback ale nie do minivana :)

Jeśli przeważnie robisz krótkie trasy to nie wiem czy diesel będzie opłacalny - ja bym celował w 1.8 VVT-i 129 KM :)

Takie auto było u mnie w domu i paliło po mieście jakieś 9,5 litra. Ogólnie byliśmy zadowoleni.

Pokazałeś auta sprowadzane - w pierwszej kolejności zainteresowałbym się autami z polskiego salonu :) Często można takie trafić a ich przeszłość jest dużo bardziej przejrzysta niż tych zza granicy :)

Na przykład..

http://otomoto.pl/toyota-corolla-verso-salon-pl-7osob-sol1-8vvti-aso-C29543116.html

Offline dan-tom

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2013, 17:34:52 »
Dziękuję za odpowiedź.

To teraz pytanie o awaryjność tychże silników.
Co najbardziej dolega dieselom, a co benzyniakom?
I jak wygląda najczęściej naprawa oraz dostępność części?

Ktoś wspominał mi o tym, że często dzieje się coś z głowicą i blokiem (coś że aluminiowy czy coś), ale jak już wspomniałem, nie znam się :)

Czyli jednak benzyna, nie diesel.

A jeżeli przyszłoby mi do głowy założenie gazu, jest to opłacalne?

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Czerwca 2013, 18:39:05 »
VVT-i z reguły nie tolerują tak dobrze gazu, w sensie że jazda na gazie czy benzynie nie jest im obojętna na dłuższą metę. Jeśli będziesz odpowiednio dbać to i odpowiednio dłużej na gazie pojeździsz (grubo ponad 100k km) :)

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Czerwca 2013, 21:01:08 »
1,8 w tym aucie to muł a co dopiero 1,6... Toyota niestety nie ma w ofercie mocnych silników. Ja mam 1,8 i z 4-ma osobami w aucie pod górę nie ma jazdy a o wyprzedzaniu to trzeba zapomnieć. Z drugiej strony to za te pieniądze nic lepszego się nie kupi ?

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Czerwca 2013, 21:26:22 »
Sory za mały OT, ale ostatnio zauważam coraz więcej wypowiedzi osób które narzekają, że dane auto z takim, a nie innym silnikiem to muł i że ma słabe silniki itp. Ale trzeźwo myśląc to przecież nikt nie kupuje rodzinnego auta 7-osobowego po to żeby tym się ganiać i ścigać po autostradach czy ulicach. Ok 1.6 może być słaby przy tej masie i budzie, ale 1.8 znów nie będzie takim mułem. No chyba, że każdy kto tak pisze to po prostu przesiada się z sportowego wozu który miał +300KM i w którym zawsze jeździł sam :)
To taka mała dygresja z mojej strony na to co ostatnio widzę wśród ludzi, proszę tego nie traktować jako osobisty atak czy cuś  :beer:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Czerwca 2013, 21:47:34 »
Sory za mały OT, ale ostatnio zauważam coraz więcej wypowiedzi osób które narzekają, że dane auto z takim, a nie innym silnikiem to muł i że ma słabe silniki itp. Ale trzeźwo myśląc to przecież nikt nie kupuje rodzinnego auta 7-osobowego po to żeby tym się ganiać i ścigać po autostradach czy ulicach. Ok 1.6 może być słaby przy tej masie i budzie, ale 1.8 znów nie będzie takim mułem. No chyba, że każdy kto tak pisze to po prostu przesiada się z sportowego wozu który miał +300KM i w którym zawsze jeździł sam :)
To taka mała dygresja z mojej strony na to co ostatnio widzę wśród ludzi, proszę tego nie traktować jako osobisty atak czy cuś  :beer:

Hę?  :cheesy:
No ja akurat lubię pocisnąć, dzisiaj goniłem - tak dla rozrywki - jakąś dość nową Lagunę po zakrętach górskich z dieslem mocnym, bo co redukcja to dym - i strasznie się gość irytował, że ja ciągle za nim.
Aha!
Z bagażnikiem, 5-tką pasażerów - no i cvt.
Wiem, wiem - pirat jestem.  :cheesy:

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Czerwca 2013, 21:56:51 »
Moim zdaniem to akurat na autostradzie by wystarczył silnik 1,2 w tym aucie. Większy nie jest potrzebny bo i tak ciągła jazda z prędkością ponad 150 km/h nie jest zbyt komfortowa ze względu na hałas i kiepską stabilność tego auta zwłaszcza gdy są koleiny lub boczny wiatr. Verso jest dość wąskie i wysokie. Natomiast brak mocy mi doskwiera na "zwykłych" drogach jakich w PL jest większość. Często wlecze się przed tobą tir lub dwa a za nim jeszcze kilka aut do tego z naprzeciwka ciągle coś jedzie i jak to bezpiecznie wyprzedzać gdy mocy brak ? Moc mi nie potrzebna do "ścigania się" tylko do tego by bezpiecznie i wygodnie się przemieszczać. Ale jeszcze raz powiem, że Verso 1,8 za tę cenę jest dobrym pojazdem.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Czerwca 2013, 22:11:29 »
Z pełnym szacunkiem, Drogi Kolego - ale to delikatnie mówiąc... nieprawda.  :-)
Auto znakomicie się trzyma na halnym i przy 180 km/h, a że trochę buja..., musi bujać w aucie o tej wysokości i opływowości kiosku ruchu  ;) Ale to głównie jest... wrażenie!  :good: Masa robi swoje: moje ważyłem i beze mnie waży ok. 1,6 tony. A jak wsiądę to już ponad dwie.  :cheesy:
A hałas jest: od lusterek i szyby, tutaj IMHO pomogłaby istotnie szyba... z diesla, bo te mają zatopioną warstwę akustycznie tłumiącą :) Miałem w inny aucie i super tłumiło.
Owszem, przydałoby się co najmniej 2.0 w benzynce.
Ale z drugiej strony jak się pociśnie do 6 tys. obrotów to śmiga aż miło :) Tylko NIE MOŻNA SIĘ BAĆ (nie wiedzieć czego) i po prostu przycisnąć! :)

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Czerwca 2013, 22:12:10 »
No tak, ale z drugiej strony przy ostatnich trendach na eko, niestety silniki dostają po tyłku w kwestii mocy, a dodatkowo nie ułatwia sprawy fakt, że Toyota nie grzeszy w doświadczeniu i produkcji uturbionych jednostek  :-( Co moim zdaniem nie czyni dany model jakimś mułem, jedynie samochodem o przeciętnych osiągach jak na tego typu wóz  :roll:

Toyki mają to do siebie, że lubią być "ciśnięte" wtedy to jedzie jak sanchopan pisze :)
« Ostatnia zmiana: 14 Czerwca 2013, 22:13:41 wysłana przez TeRmiT »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Czerwca 2013, 09:01:11 »
To prawda, ale dzięki temu, że uturbionych benzyn nie ma, to są mniej awaryjne niż te uturbione. :)

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Czerwca 2013, 09:59:02 »
a że trochę buja..., musi bujać w aucie o tej wysokości i opływowości kiosku ruchu [...] A hałas jest: od lusterek i szyby
Czyli jednak buja i hałasuje  :-) Różna jest tylko nasza subiektywna ocena tej sytuacji. Natomiast trudno się z Tobą nie zgodzić, że to właśnie masa auta ratuje sytuację w kwestii trakcji ale nie podczas wyprzedzania gdy chcesz to zrobić szybko.

Ale z drugiej strony jak się pociśnie do 6 tys. obrotów to śmiga aż miło :) Tylko NIE MOŻNA SIĘ BAĆ (nie wiedzieć czego) i po prostu przycisnąć! :)
Ja się nie boję wysokich obrotów tylko braku efektów "pociskania" zwłaszcza na 5 i 6 biegu gdy z naprzeciwka jedzie tir i jest coraz bliżej a ja wyyyyyprzedzzzam. Maksymalny moment obrotowy jest chyba około 3500 obr/min i tak też to wygląda w mojej znowu subiektywnej ocenie... Czyli ja mu gaz a on się rrrooozzzppppęęędza mozolnie. Ale gdy jadę z kolegą jego Audi to i tak wolę swoje Verso bo jest tylko o połowę gorsze a było aż trzykrotnie tańsze  :-)

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Czerwca 2013, 10:12:00 »
Maro, ale dlaczego nie redukujesz wtedy? Zrzuć do 4 i do przodu.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Czerwca 2013, 10:18:20 »
maro - ano buja, ano hałasuje. Jak chcesz mieć ciszej, to kup C4 Picasso Exclusive (tam dopiero buja - sprzedawca chciał wyskoczyć w biegu na jeździe próbnej!  :laugh:), to będziesz miał dużo lepiej wyciszone wnętrze z szybami z zatopioną warstwą akustyczną. A kupę awarii od nowości dostaniesz w tym pakiecie gratis.  :cheesy: :cry:
Co do wyprzedzania - źle redukujesz. :grin: Jak powiedział mgenek - za mało. Chcesz szybko wyprzedzić? To zredukuj, żebyś miał maksymalną MOC czyli bardzo wysokie obroty. Ja doceniam zalety momentu obrotowego, ale nie onanizuję się nim za przeproszeniem jak to od lat w mediach i gazetach pseudodziennikarze czynią, czasami całkowicie niesłusznie lekceważąc moc. Czemu tak robią? Bo koncernom to jest idealnie na rękę z powodu coraz większej ilości silników z turbo.
Tak na logikę, to zastanów się, czemu w skrzyni CVT jak dasz do dechy, to obroty idą prawie lub na maksa? Dlatego, żeby przyśpieszenie było maksymalne!  :grin: :-)

Offline maro22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Czerwca 2013, 10:52:06 »
Bo zaraz zacznę podejrzewać, że mnie sprzedawca oszukał i wcisnął mi 1,6 zamiast 1,8  :-) Jeśli jednak mnie nie oszukał to wpraszam Ci się sanchopan na korepetycje.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl