Autor Wątek: Verso 2.0 diesel czy 1.6 benzyna?  (Przeczytany 43299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Verso 2.0 diesel czy 1.6 benzyna?
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Czerwca 2013, 21:50:16 »
Osobiście uważam że miedzy Verso 1,6 (132 KM) a 1,8 (147 KM) różnica jest znikoma w mocy jak i w spalaniu

Co do spalania (2 osoby w sumie ok. 120kg) jeżdżąc 1,6 i 1,8 głównie w 80% miasto /Warszawa głównie w 60% korki i starty od świateł do świateł/ 20% niedalekie wypady do 100km poza Wawę spalanie średnio po przejechaniu całego bidonu:
1,6 miedzy 8,2l - 8,6l
1,8 miedzy 9,0 - 9,3l

Auris z silnikiem 1.6 Valvematic 132KM , 6-gange (waży ok. 1300 kg , a więc jest lżejszy od Verso) "bieże" średnio ok. 8 l/100 km  :laugh: (jazda 50/50 w 200 tys mieście)
W zimie miałem jedno tankowanie (liczone z tankowania) ok. 12l/100 km  :laugh:   :grin: .
W trasie z klimą , z czterema osobami (średnia z navi ok. 54 km/h) pali ok. 6.3-6,5 l/100 km NoPb.

Miałem poprzednio epizod (taka była moda) - 3 lata dieslem TDI (był to mój pierwszy i chyba ostatni diesel w życiu  :thumbdown: ) i miło było jak brał średnio ok. 6 l/100 km (na trasie przy tym samym stylu jazdy co teraz ok. 5.3-5,5 l/100 km , w mieście ok. 7,5 l/100 km , w zimie brał ok. 8-9 l/100 km).
Ale po wymianie turbiny oszczędności ze spalania poszły się j..ć   :laugh:

Moje przemyślenia i doświadczenia motoryzacyjne są takie:
Jak jeździsz do 15 tkm rocznie patrz na benzynę (ew. + gaz)
Jak więcej tkm (i większość tras) rozważaj diesla.
Jeśli ma to być nowy diesel (gwarancja, itd. , itp.) warto go brać pod uwagę nawet do miasta.
Jak używka , to zastanów się dwa razy (dwumas , turbo , wtryski).

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Czerwca 2013, 21:54:02 »
Witam ponownie, wątek strasznie się rozkręcił :)
Nie mogłem ostatnio tu zajrzeć, obowiązki, ale znów wróciłem i muszę się pochwalić że kupiłem Corolę Verso 1.8 2005r :)
Autko sprawne, nie bite, 120tyś przejechane, zadbane, wersja SOL :)

Mam takie jeszcze jedno pytanie, sprzedawca mówił że mogę lać do niej zwykłą PB95.
A jak to jest u Was? Jaką lejecie, jaką polecacie i z jakich stacji najlepiej lać?

Gratuluję! Bardzo dobry wybór silnikowy :) Śmiało lej PB95 byle na firmowych stacjach ;)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Czerwca 2013, 23:10:17 »
tomery - wszystko OK, zgadzam się.
Z jednym zastrzeżeniem: że jak brać diesla z konieczności do miasta, nowego, ale TYLKO Toyotę! Czemu?
Bo inni (a przynajmniej większość) zwykle leci sobie w kulki, że "tego i tego gwarancja nie obejmuje", choć przy zakupie mówią co innego. Albo że "część eksploatacyjna".
Całe auto przecież można pod to podciągnąć... :|

Offline Pfizer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 14 Lipca 2013, 17:22:53 »
Dziękuję za odpowiedź. To teraz pytanie o awaryjność tychże silników. Co najbardziej dolega dieselom, a co benzyniakom? I jak wygląda najczęściej naprawa oraz dostępność części? Ktoś wspominał mi o tym, że często dzieje się coś z głowicą i blokiem (coś że aluminiowy czy coś), ale jak już wspomniałem, nie znam się :) Czyli jednak benzyna, nie diesel. A jeżeli przyszłoby mi do głowy założenie gazu, jest to opłacalne?

W dieslach kłopoty z głowicami a raczej z erozją górnych styków cylindrów występują w D4D 2.2 wszystkie moce
Bezawaryjnym dieslem jest D4D 2.0 90 KM

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 30 Lipca 2013, 12:08:11 »
kolego bez zastanowienia bierz 2.0 d4d:) mam taka od 2004 roku,czyli pierwszy wypust:) dziś ma już 320 tysięcy i nie mogę narzekać .przeszła kilka drobnych awarii,przede wszystkim wyeksploatowanych podzespołów jak amorki,tarcze,tuleje wachaczy itp. silnik 116km nie do zajechania! tylko licz sie z tym jak weźmiesz 2005 r to przebieg będzie coś w granicy 300 tys ,a nie jak to handlarze swoją magią przerabiają na 150 tys:):)):)

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Sierpnia 2013, 20:48:23 »
Witam ponownie, wątek strasznie się rozkręcił :) Nie mogłem ostatnio tu zajrzeć, obowiązki, ale znów wróciłem i muszę się pochwalić że kupiłem Corolę Verso 1.8 2005r :) Autko sprawne, nie bite, 120tyś przejechane, zadbane, wersja SOL :) Mam takie jeszcze jedno pytanie, sprzedawca mówił że mogę lać do niej zwykłą PB95. A jak to jest u Was? Jaką lejecie, jaką polecacie i z jakich stacji najlepiej lać?
Gratuluję! Bardzo dobry wybór silnikowy :) Śmiało lej PB95 byle na firmowych stacjach ;)

firmowych czyli nie masz na myśli orlen??? bo jeśli tak to szkoda waszych piniędzy

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 01 Sierpnia 2013, 20:52:44 »
Orlen to niefirmowa stacja?

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Sierpnia 2013, 22:29:26 »
mało jeżdzisz jeśli uważasz że sprzedaja dobre paliwo.zatankuj pełny bak verva orlen a póżniej scheel vpower nitro plus. jak już to zrobisz to napisz:) p.s. orlen sciąga paliwo z wschodu dodajac jakiś syf do swoich paliw co w ogole nie ma oktanów.scheel ściąga paliwo z niemiec.  cały czas mówie o paliwach wzmocnionych bo tylko takie tankuje. na zwykłym dislu i pełnym baku robiłem 550-600 km na wzmocnionym np vpower scheel robie okolo 100 km więcej,przy czym silnik dużo lepiej pracuje i ma o wiele wiekszą moc. przekalkuluj sobie i zobaczysz że warto zatankować paliwo 40 gr droższe,bo na zriorniku stracisz około 10 zł ale zrobisz 100 km wiecej:) dużo ludzi tego nie wie  bo głupio chce oszczedzić a taki "orlen" "rucha was bez mydła":)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Sierpnia 2013, 22:35:22 »
Quadral - nie wiem kto skąd sprowadza, ale na Shella przestałem już dawno temu jeździć, bo coraz większy problem był zatankować zwykłą benzynę czy ropę. Właśnie - jak Tobie - ciągle wpierali, narzucali, wręcz na siłę chcieli tankować paliwo "premium". Nie wypowiadam się nt. co lepsze, bo z doświadczenia wiem, że różne auta/silniki na różne paliwa różnie reagują: w jednych efekt jest, a w drugich - nie ma.
Problem w tym, że jeśli pracownik za każdym razem robi z tankowania duży problem i jak 5-ty raz mówię, że "nie, NIE CHCĘ paliwa droższego", a ten dalej pyta, to przestałem jeździć.
A skądinąd ostatnio Shell ma fajne to paliwo Fuel Save Pb95, ale... nie zamierzam sobie psuć humoru przy każdym tankowaniu. Napisałem nawet do centrali, ale widać to zachowanie to właśnie... ich nakaz, bo nawet nie odpowiedzieli.

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Sierpnia 2013, 22:43:33 »
Wszystkie paliwa w polsce sa z orlenu albo z rafinerii gdańskiej. Te droższe też   (wzbogacane dodatkami indywidualnie). Zarówno benzyniak jak i blotniak zuzywal mi więcej paliwa po zatankowaniu tej niby lepszej a raz zatakowanie lepszego błotka w muszelce skończyło się spuszczaniem paliwa z baku bo opel rzucił palenie. True story. ;-)

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Sierpnia 2013, 23:02:08 »
Ogólnie racja, ale...
Nie wiem jak obecnie, ale swego czasu właśnie Shell paliwo VPower99+ sprowadzał z Niemiec i autem, którym wtedy jeździłem jeździło się dużo lepiej na tym paliwie. Był nawet czas, że to paliwo było dość tanie albo w zbliżonej cenie co zwykły VP95, ze względu na kurs Euro/PLN.
Ale auto paliło mi też więcej, bo tak się fajnie jeździło, że ciągle wciskałem do dechy.  :cheesy: :laugh:

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Sierpnia 2013, 23:33:06 »
mgenek schell zwykłe paliwo bierze zza wrocławia z jakiejs rafinerii.Byc moze tego samego pochodzenia  co orlen.natomiast vpowera maja niemieckiego.nie wiem czy jezdziłes na nimieckim paliwie.u nich zwykly "on" sprawdza sie jak u nas vpower.nie chce mi sie myslec co by sie działo z silnikiem na niemieckim vpowerze:) pewnie rakieta. fakt że jeżdze zaledwie 2 litrowym dislem ale po przejechaniu 320 tys porafie zobaczyć rożnice po zatankowaniu w rórznych stacjch:)

Offline mgenek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Sierpnia 2013, 00:01:36 »
Stary, Urban legends. Do księżyca byś doleciał.

* wytaptane tapatalkiem.

pzdr.
Michał

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Sierpnia 2013, 14:18:59 »
...natomiast vpowera maja niemieckiego...
(...) nie chce mi sie myslec co by sie działo z silnikiem na niemieckim vpowerze:) pewnie rakieta.

<diabel> <diabel> <diabel>
niby takie lepsze bo niemieckie a jednak nie niemieckie? :-P sory ale aż mnie kusiło :)

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Sierpnia 2013, 15:36:40 »
zatankowałem  specjalnie do pełna dzisiaj na orlenie verwe on i .....:) samochód nie jedzie:) nie wiem jak to sie dzieje ale jakby mu z 15 koni zabrało.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl