Autor Wątek: Zmiany Corolla TS  (Przeczytany 6542 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nikolas

• Gość
Zmiany Corolla TS
« dnia: 27 Lutego 2005, 13:05:56 »
Jestem zainteresowany nową Corolla TS...ale nie mówie że akurat jak sprzedam Yarisa TS zmienie na Corolle TS - jeszcze sięwacham i mam kilka aut na uwadze - ale to nie o tym chciałem dyskutować...

Interesuje mnie czy może ktoś wie więcej na temat Corolli TS po fl, czyli 2005 - wiem że zmienili wnętrze, zegary tapicerke i takie tam małe pierdólki, ponaklejali spojlerki i zmienili tylne i ptrzednie lamy i t.d. ale najbardziej chcęsiędowiedzieć czy zrobili coś ze skrzynią biegów zawieszeniem układem kerowniczym i silnikiem - czy przyspieszenie i ogólnie osiągi zostały takie same jak przed fl...i ogólnie interesuje mnie czy auto nie jest tak twardze ja Yaris TS i czy nadaje siędo codziennej jazdy - bo jak bym kupował to wersje 5D...

tunix

• Gość
Zmiany Corolla TS
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego 2005, 21:46:05 »
Hej,

Corolla TS FL ma inaczej zestrojone zawieszenie. Jest twardze niż przed FL i 2 cm niższe. Inne są tylne amortyzatory - posiadają tzw. rebound springs. Podobno w prowadzeniu jest b. duża różnica (na plus), niestety nie miałem okazji spróbować. Podobno wyeliminowano podskakiwanie auta na nierównych nawierzchniach.

Po FL dodano regulacjękierownicy w dwóch płaszczyznach (mi tego brakowało w TS1). Wydaje mi się, że fotele są trochęgłębiej wyprofilowane, ale nie dam sobie za to ręki uciąć. Inna jest tapicerka i może to jedynie złudzenie. Doszło parębajerów - czujnik deszczu, ściemniające sięlusterko.

Z tego co wiem nie zmieniło sięnic znaczącego w silniku i układzie przeniesienia napędu. Za to podobno auto jest lepiej wyciszone.

Gdy sprzedawałem TSa również zastanawiałem sięnad nowym. Rozmawiałem z człowiekiem, który pracuje w serwisie w UK. Wg jego relacji w nowym TS również zdarzają siępodobne problemy co w starym (źle spasowany kokpik, szybko padające sprzęgło, awarie mechanizmu VVTLi).

Nikolas, jeśli szukasz auta na codzień to zanim zdecydujesz sięna TSa porządnie nim pojeździj, żeby pierwszy zachwyt liftem minął  :evil: Jeśli można wiedzieć - jakie inne opcje rozważasz?

tx

Nikolas

• Gość
Zmiany Corolla TS
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Lutego 2005, 22:39:49 »
Dzięki tunix za informacje! Już wiem zdecydowanie więcej dzięki Tobie :)  

Myśle nad Mazdą 3 2.0 Sport, Honda Civic VSA 2.0 i Corrla TS - czyli tylko Japonce - ale na tyle jestem związany z Toyotą (pomimo sporych usterek w YTSie na początku) że nawet jeszcze sięnie zdecydowałem które auto kupie.

Honda VSA już raczej odpada - bo wogule mi sięnie podoba, Mazda 3 jest piękna (szczególnie w wersji Sport z wydłużonymi zderzakami i delikatnymi spojlerkami) i ma zdecydowanie najlepsze zawieszenie w klasie ale Mazda ma już nie najnowszy silnik 2.0 który jest z Mondeo (zmienili tylko elektronikę) i niema żadnych zmięnnych faz ...a pozatym Mazda pali więcej niż CTS , więc bardzo mocno mysle nad nim właśnie - a ponieważ max przeznaczam na auto 90 000 PLN +- kilka tyśi to więcej nic fajnego co ma 5 lub 4 dzwi i ma 3 lata gwarancji nie znalazłem.

Więc  utwardzili zawias w CTS2 - czyli będzie prawie taki twardy jka YTS (plomby wylatują) :wink: i nic nie zrobili ze skrzynią??? to dziwne bo mogli by zmienić przełożenia a wtedy by to był najlepszy Hot Hatch ....

Co do Liftu - to brat ma Civa Type-R i latem 2004 objechałem nim prawie całą UE ok 10 000 km i wiem jaka to fajna sprawa jak sięzałączają zmienne fazy tyle że ja chciałem mieć dosyć szybkie auto z niezłym silnikiem - a za tą kwote mało jest takich (kupił bym Clio Sport ale niedługo Ślub, więc mysle też o"rodzinie" :wink:

tunix

• Gość
Zmiany Corolla TS
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Lutego 2005, 23:19:22 »
Cytat: Nikolas

Co do Liftu - to brat ma Civa Type-R i latem 2004 objechałem nim prawie całą UE ok 10 000 km i wiem jaka to fajna sprawa jak sięzałączają zmienne fazy tyle że ja chciałem mieć dosyć szybkie auto z niezłym silnikiem - a za tą kwote mało jest takich (kupił bym Clio Sport ale niedługo Ślub, więc mysle też o"rodzinie" :wink:

Silnik CTR jest mocniejszy w niskim zakresie obrotów. CTS poniżej 6 tys. jest kiepski. Mnie to wkurzało podczas wyprzedzania w trasie. Zapamiętałem taką sytuację- jechałem pod góręz 4 osobami na pokładzie na IV biegu na chwilęprzed liftem. W tym zakresie obrotów moment obrotowy na chwilęspada by potem poszybować w górę. Zrobiło sięwolne a ja nie bardzo miałem czym jechać - auto nie chciało przyspieszać. Niby można było zredukować ale wtedy wylądowałbym na krótko przed odcięciem. Skończyło siętym, że wyprzedził mnie jakiś TDI :( Taki właśnie jest TS - szybki, ale "w peaku" a nie średnio.

Masz rację- ciężko znaleźć coś japońskiego, szybkiego i nie tak hardcoreowego jak CTR. Nie miałem okazji jeździć Mazdą 3 ale dziennikarze, którzy chwalili 6-kę, trójkęopisywali raczej chłodno (silnik i układ jezdny). Civic VSA jest trochęnijaki. A myślałeś o CTS z kompresorem? Podobno w Niemczech już jest dostępny.

tx

Nikolas

• Gość
Zmiany Corolla TS
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Lutego 2005, 23:31:41 »
Nie - szczerze mówiąc  CTS z Kompressorewm odpada - napewno trzeba bulnąć większą kase a pozatym spalanie było by duzó większe.

Gdybym kupił CTSa - napewno wyciągnoł bym z niego ok 215 koników (firmowy wydech, dolot - zmiana mapki i to mi wystarczy) - tyle że masz racje CTS nie ma dołu - a CTR ma, tyle że CTRa bym nie chciał mieć na codzien - jest super, ale nie nadaje sięna autko "rodzinne"

Podobno przesywają odcięcie do 8 500 obr/min i wtedy zostaje w lifcie, więc chyba można pokombinować....tak sięrospisałem..

Hmm no zastanowie sięjeszcze...

A czy wogule nie dotykali silnika, skrzyni biegów i sprzęgła w CTS2 po fl???

tunix

• Gość
Zmiany Corolla TS
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Lutego 2005, 23:47:24 »
Silnik i skrzynia są te same. Gdy miałem kłopoty ze sprzęgłem i wymieniali mi czwartą tarczępoprosiłem w ASO by sprawdzili czy w nowym coś poprawiono. Podobno numery części są te same. Natomiast gdzieś czytałem że coś zmieniono w wałku sprzęgłowym ale co tego nie wiem. W moim aucie miałem wiele problemów ze sprzęgłem i do końca nie udało sięich całkiem usunąć.

Podobno teraz są duże (ok 15 tys.) przeceny aut z ubiegłego roku. Poszukaj trochęna forum CC - tam chłopaki dużo pisali o przesuwaniu odcinki, montażu CAI itp. Tam kilka takich auto jeździ, więc jest kogo popytać.

Na forum CC chłopaki generalnie są zadowoleni z TSów. Ja jeździłem nim około 10 miesięcy i choć uważam go za ciekawe auto to dla siebie drugi raz bym go nie kupił. Natomiast małe szybkie auta mają coś w sobie i jeśli kiedyś będzie mnie stać na drugą furęto przymierzęsiędo następcy CTRa :)

tx

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl