Na wstępie chciałbym się przywitać z wszystkimi Forumowiczami...

Od prawie dwóch lat walczę z moją Ravką... Jak w temacie, posiadam samochód z silnikiem 2.0 d4d... Dość często w trakcie jazdy zaczyna tracić moc... Kiedyś to był bieg 4 perzy wyprzedaniu, ale również czasami 5... Teraz niestety podobne objawy pojawiają się na biegu 2 i 3... Wrażenie z tego problemu mogę porównać do przytykania się przewodu paliwowego... Kilkakrotnie odwiedzałem serwis Toyoty na ul. Modlińskiej w Warszawie i zawsze słyszałem, że to zawory SCV... Zawory zostały wymienione i problem nie zniknął... Co ciekawego wcześniej zapalał mi się Check Engine, a później już totalnie nie

Ponad tydzień temu samochód wszedł w tzw tryb serwisowy... Tym razem zapalił mi się Check Engine i VSC... Nie czekając na kolejne tego typu zdarzenie udałem się do w/w serwisu na podpięcie pod komp i odczytanie kodu błędu... Oczywiście nie uzyskałem nr kodu tylko dowiedziałem się, że przyblokował mi się jeden z zaworów turbiny i przeładowało ciśnienie co skutkowało wejściem w tryb serwisowy... DIAGNOZA = WYMIANA TURBINY... :wallbash:Ciekawostką jest to, że nigdy wcześniej nie miałem jakichkolwiek problemów z turbo, a przyznam, że naprawdę dbam o nią... Zawsze odczekuję do 2 min zanim zgaszę samochód... Także nie daje jej po garach zanim silnik nie będzie się rozgrzewał... Teraz przejechałem ponad 300 km i ani razu problem z turbiną się nie powtórzył... Ale cały czas mam "przytykanie" gazu... Dzisiaj zauważyłem inną prawidłowość... Jadąc np na biegu 4 i przyciskając pedał gazu samochód idzie jak trzeba... Ale jeśli na chwilę luzuję nogę i ponownie wciskam gaz to pojawia się efekt "przytykania"... Po kilkukrotnym pompowaniu gazu czasami "przytykanie" odpuszcza lub nie... Będąc wtedy w serwisie poprosiłem, aby sprawdzili także wtryski... DIAGNOZA = leje jeden wtrysk ponad stan... Moja ogromna prośba brzmi: czy ktoś miał wcześniej tego typu problemy i na co zwracać uwagę przy kolejnej wizycie w serwisie? A może ktoś znam dobry serwis lub warsztat, który mógłby poradzić sobie z tym problemem? Z góry ogromnie dziękuję za wszelką pomoc...
P.S. Dodam tylko, że niecałe 1000km temu wymieniłem wszystkie filtry i olej, a także dolałem środek do czyszczenia układu paliwowego... Środek zakupiłem w salonie Toyoty...