Autor Wątek: corolla e11,problemy z hamowaniem  (Przeczytany 3931 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tszto

• Toyot Leżący
  • *
corolla e11,problemy z hamowaniem
« dnia: 21 Lipca 2013, 21:35:20 »
Witam.Mój samochodzik to corolla e11 rocznik 97 made in Japan. Miałem ostatnio wymieniane klocki hamulcowe i płyn hamulcowy.Na początku wszystko było OK ale od niedawna dziwnie zachowują się hamulce.Pierwsze hamowanie jest bardzo dobre,samochód staje w miejscu,niestety następne hamowania nie są już takie same,nie łapią już tak dobrze,różnica jest kolosalna.W czym może być rzecz?Pozdrawiam.

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: corolla e11,problemy z hamowaniem
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2013, 22:27:36 »
1. Słabej jakości komponenty - zbyt twarde klocki, po rozgrzaniu nie hamują dobrze (bywało w przypadku Kashiyamy).
2. Płyn hamulcowy traci właściwości - pedał hamulca jest zawsze taki sam?

Offline tszto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lipca 2013, 16:25:26 »
Tak,pedał działa cały czas tak samo,trochę "twardo" chodzi ale tak miałem już od zakupu samochodu.Spróbuje w takim razie znów wymienić klocki.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lipca 2013, 10:31:06 »
Witam.Mój samochodzik to corolla e11 rocznik 97 made in Japan. Miałem ostatnio wymieniane klocki hamulcowe i płyn hamulcowy.Na początku wszystko było OK ale od niedawna dziwnie zachowują się hamulce.Pierwsze hamowanie jest bardzo dobre,samochód staje w miejscu,niestety następne hamowania nie są już takie same,nie łapią już tak dobrze,różnica jest kolosalna.W czym może być rzecz?Pozdrawiam.
A odpowietrzony masz układ?
Obi

Offline tszto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lipca 2013, 19:00:21 »
Tak,tak,hamulce odpowietrzone przy wymianie płynu.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lipca 2013, 19:30:57 »
Z tych poważniejszych rzeczy, może serwo sida lub pompa.

W Carinie miałem podobnie.Hamulce co raz słabiej hamowały do czasu awaryjnego hamowania ze 100km/h do 0km/h wszystko wróciło do normy.Jakieś cztery miesiące po tym zdarzeniu, zadzwoniła do mnie osoba, która kupiła moje auto.Strzelił wężyk elastyczny z przodu i było awaryjne hamowanie na krawężniku.
Zapobiegawczo tam bym sprawdził, bo u mnie nie było widać żadnego pęknięcia ani wycieku z wężyków.Zawsze przy wymianie klocków i robieniu czegokolwiek przy hamulcach robie przegląd całego układu.Może pancerzyk był już zużyty i wężyki puchły aż strzeliły całkiem.Objawy były takie jak w twoim opisie.

Jest też inna opcja.Klocki po rozgrzaniu(tak jak kolega napisał wyżej), mogą się robić twarde i dlatego spada skuteczności hamowania.
Wiesz jakiej firmy masz klocki?

Offline tszto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lipca 2013, 19:35:24 »
Nie wiem jakiej firmy mam klocki założone,przy wymianie oleju i wszystkich filtrów chciałem także by zrobiono mi przegląd hamulców.Jeśli wierzyć mechanikowi to tarcze dobre jedynie klocki były do wymiany co tez zrobił.Co do przewodów,to podjechałem wczoraj do znajomego na kanał i patrzyliśmy razem,żadnych wycieków,przewody w niezłym stanie.Podjechałem na diagnostykę i żadnych zastrzeżeń co do siły hamowania..człowiek może zgłupieć czasami.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl