Autor Wątek: Przed kupnem - czyli jaki najlepszy model i jak sprawdzic ?  (Przeczytany 47215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: Przed kupnem - czyli jaki najlepszy model i jak sprawdzic ?
« Odpowiedź #30 dnia: 05 Listopada 2010, 11:23:22 »
Sam ma 1.3 YI przejechane ponad 100 tyś i jedyny problem przy silniku to było uszczelnienie pokrywy rozrządu a tak to zero problemów.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Juwisz

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 05 Listopada 2010, 12:59:03 »
Mam YI 1,3 po FL z 2005 tzw. "francuz" przebieg 110.000 km i z czystym sumieniem polecam ten silnik. Klima jest pomocna w takim małym samochodzie, szczególnie w ciepłych krajach. A silnik 1,3 87 KM daje radę, chociaż trochę go klima przymula. Żadnych problemów z silnikiem, byłem tym autem dwa razy w Bułgarii, w jedną stronę 1500-1700 km. Zawieszenie jest półtwarde jak dla mnie, ale dobrze wytrzymuje na polskich dziurawych drogach, szczególnie w Krakowie.
Jeżeli chodzi o wady, to w moim są następujące (powracające problemy od nowości):
- piszczący pasek wielorowkowy na zimnym silniku po nocnym postoju
- obudowa filtra powietrza wpada w wibracje powyżej 3000 obr., po ostatnim przeglądzie chyba znowu nie dokręcili
- skrzypiący czasami pedał sprzęgła, w 2008 była wymiana sprzęgła na gwarancji
- siłowniki tylnej klapy nie podnoszą jej na pełną wysokość, cena za 1 szt to 400 zł w ASO
- czarne plastikowe lotki pod zderzakiem z przodu notorycznie odrywały się, każdy wyższy krawężnik skracał ich żywot, chciałem wymienić na nowe, ale prawie 400 zł za z plastikowe elementy to gruba przesada. 1 już zdemontowałem, drugi czeka w kolejce aż odpadnie.
- aerodynamika: przy silnym wietrze i dużej prędkości samochód wręcz zdmuchuje z jezdni; na autostradzie powyżej 140 km/h zaczynają piszczeć lusterka.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #32 dnia: 05 Listopada 2010, 13:06:10 »
- piszczący pasek wielorowkowy na zimnym silniku po nocnym postoju

U mnie nie ma nic takiego.

- obudowa filtra powietrza wpada w wibracje powyżej 3000 obr., po ostatnim przeglądzie chyba znowu nie dokręcili

Pomogła wymiana filtra powietrza na K&N - on jest w gumowej obudowie. Niebo a ziemia.

- skrzypiący czasami pedał sprzęgła, w 2008 była wymiana sprzęgła na gwarancji

Wystarczy dobrze przesmarować WD40 raz na rok-dwa.

- siłowniki tylnej klapy nie podnoszą jej na pełną wysokość, cena za 1 szt to 400 zł w ASO

true

- czarne plastikowe lotki pod zderzakiem z przodu notorycznie odrywały się, każdy wyższy krawężnik skracał ich żywot, chciałem wymienić na nowe, ale prawie 400 zł za z plastikowe elementy to gruba przesada. 1 już zdemontowałem, drugi czeka w kolejce aż odpadnie.

To jest zbędne, dawno to odkręciłem :)

- aerodynamika: przy silnym wietrze i dużej prędkości samochód wręcz zdmuchuje z jezdni; na autostradzie powyżej 140 km/h zaczynają piszczeć lusterka.

Ogólnie to auto nie jest zaprojektowane na autostrady. Za to w mieście sprawuje się super.
Seat Leon Cupra :D

robertdg

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 05 Listopada 2010, 19:20:40 »
Juwisz takie problemy, to raczej drobnostka, jak dla mnie ;-)

Auto nie będzie przeznaczane do jazdy w trasy, auto będzie przeznaczone do poruszania się lokalnego, w obrebie 50km od miejsca zamieszkania, byc moze raz do roku dluzszy odcinek rzedu 300km, tak pozatym w dalsze trasy jest wiekszy, cięższy i mocniejszy japończyk ;-)

Sober powiadasz, że nie ma się co bać francuskich wynalazków :?:

A co Szanowni forumowicze sądzą na temat Yarisy z silnikiem 1.5 :?:

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Listopada 2010, 12:45:39 »
Sam ma 1.3 YI przejechane ponad 100 tyś i jedyny problem przy silniku to było uszczelnienie pokrywy rozrządu a tak to zero problemów.
Ja miałem YI 1,3 FL 2004 rok 160 tys jak sprzedawałem i problem jeden jaki pamiętam to wtrysk paliwa, wymiana i po sprawie, a tak wszystko bez problemu. Również polecam tą wersję.
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Listopada 2010, 23:40:58 »
A co Szanowni forumowicze sądzą na temat Yarisy z silnikiem 1.5 :?:

a jak najbardziej się poleca :) Spalanie raczej umiarkowane - w mieście w korkach z 8 litrów weźmie, poza miastem ok. 6, średnio trzeba liczyć 7 litrów. Ale wszystko zależy od nogi kierowcy, są tutaj tacy , którym potrafi spalić 12 litrów/100km. Problemów z tym silnikiem nie mam. Jednym minusem jest to że wersja TS nie jest za bardzo kobieca :) Polecam też silnik 2NZ-FE (pochodny od 1,5), czyli 1,3 montowany w Y I przed FL. Miałem z takim krótki kontakt, ale bardzo miło go wspominam - dynamika dużo lepsza niż w 1,3 po FL..

robertdg

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 08 Listopada 2010, 16:54:10 »

Jednym minusem jest to że wersja TS nie jest za bardzo kobieca :) Polecam też silnik 2NZ-FE (pochodny od 1,5), czyli 1,3 montowany w Y I przed FL. Miałem z takim krótki kontakt, ale bardzo miło go wspominam - dynamika dużo lepsza niż w 1,3 po FL..

W takim razie, jaki silnik polecany najlepiej do Yarisy I po FL :?: Wybaczcie, że tak drąże, ale pragnę jak najwięcej się dowiedzieć, gdyż nie będe kupowal auta na parę miesięcy, ale na kilka latek ;-)

Offline tomekvolvo240

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 08 Listopada 2010, 19:25:24 »
witam, ja miałem zamiar kupić mały samochód coś francuskiego,oglądałem różne auta przebiegi ( porównywałem do mojego przebiegu (Volvo 940 384,987) ukazało się ogłoszenie Yarisa nie znałem się kompletnie ani na silniku itp.  zobaczyłem i  kupiłem. To co wiedziałem o mechanice to autopsji i Volvo 940, Volvo 240   przebieg Toyoty Yaris 89.577  i jak na razie śmiga od prawie 18 dni. Nawet nie wiedziałem że to wersja francuska, silnik słuchy zawieszenie ok, nie ma luzów  poziomych i pionowych w zawieszeniu, maglownica sucha, wszystko działa jak należy. Autko kupiłem od kobiety która jeździła do swojej firmy w Gdańsku więc nawet olej wymieniała raz w roku bo nie robiła przebiegu...i 90000  bez mała:):):) nakręcone to tak notabene do przebiegów aut 10 letnich z Niemiec od dziadka, babci, księdza emeryta, lekarza itp. itd. Najważniejsze  to mechanika oryginały na lampach szybach kierunkach to już jest duży pozytyw, u mnie wszystko Toyota na każdym elemencie, Pani tylko powiedziała że miała zderzak przedni uszkodzony i listewkę pod zderzakiem (naprawiłem)i nic dodać nic ująć śmigam co dzień po 80 km do pracy:):) Mój Yaris jest po FL wersja 1.3 VVT-i  87 PS kupiony w salonie w Gdańsku 14.12.2003r.

« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2010, 19:30:23 wysłana przez tomekvolvo240 »

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 08 Listopada 2010, 22:39:58 »

W takim razie, jaki silnik polecany najlepiej do Yarisy I po FL :?: Wybaczcie, że tak drąże, ale pragnę jak najwięcej się dowiedzieć, gdyż nie będe kupowal auta na parę miesięcy, ale na kilka latek ;-)

Myślę, że dużo zależy od egzemplarza w przypadku używanego auta. Możesz kupić w miarę świeże auto z polecanym silnikiem, który okaże się padaką. Ostatnio szukałem Y I dla mamy. Ona bardziej chciała po FL, a ja wolełaem znaleźć starszy egzemplarz ale przed FL. Obejrzałem kilkanaście aut i w końcu trafiłem na rodowitego japończyka z niedużym przebiegiem, a w dodatku bardzo ładnie utrzymanego. Ja na Twoim miejscu nie upierałbym sie przy Y po FL, bo na tyle aut co widziałem to rocznik o niczym nie świadczy. 
« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2010, 22:41:30 wysłana przez ZIELE »

robertdg

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 09 Listopada 2010, 11:34:56 »
ZIELE ja nie mam wyboru, ja musze kupic auto wedle wymagan katalogu w danej cenie netto i taka kwote musze przedstawic, czyli niejako jestem zmuszony do kupna nowszego modelu

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 09 Listopada 2010, 23:24:18 »
ZIELE ja nie mam wyboru, ja musze kupic auto wedle wymagan katalogu w danej cenie netto i taka kwote musze przedstawic, czyli niejako jestem zmuszony do kupna nowszego modelu

Ok, czyli może zrób tak, że poszukaj w swojej okolicy TSa po FL - niech sie żona przejedzie. Jak jej się spodoba to będziesz wiedział czego szukać, a jak się nie spodoba to bym 1,3 szukał, bo z używanymi dieslami to różnie może być.

robertdg

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Listopada 2010, 21:30:01 »
Ok, czyli może zrób tak, że poszukaj w swojej okolicy TSa po FL - niech sie żona przejedzie. Jak jej się spodoba to będziesz wiedział czego szukać, a jak się nie spodoba to bym 1,3 szukał, bo z używanymi dieslami to różnie może być.

Samochód zakupiony, kobieta zakochała się w nim od pierwszego wejrzenia, przekonałem ja do lepiej wyposazonej Toyoty Yaris TS - chodziło glownie o komfortowe wnetrze, taki mały szatan, na początku płec piękna nie mogła się przyzwyczaić do lewarka zmiany biegów, według niej chodzi ciężko, ale wszystko z czasem, powiem tak, jak na mocne wiraże po miejskich szlakach, spalanie rzedu 7.6l Pb/100km jest jak najbardziej do przyjecia, spalanie na trasie przy prędkościach przelotowych 80-130km/h rzędu 5.5l/100km, Matiz tyle samo spalał, gdzie parametry techniczne, a raczej róznica między nimi, to przepaść.

Pozdrawiam

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 19 Listopada 2010, 23:32:42 »

Samochód zakupiony, kobieta zakochała się w nim od pierwszego wejrzenia, przekonałem ja do lepiej wyposazonej Toyoty Yaris TS - chodziło glownie o komfortowe wnetrze, taki mały szatan, na początku płec piękna nie mogła się przyzwyczaić do lewarka zmiany biegów, według niej chodzi ciężko, ale wszystko z czasem, powiem tak, jak na mocne wiraże po miejskich szlakach, spalanie rzedu 7.6l Pb/100km jest jak najbardziej do przyjecia, spalanie na trasie przy prędkościach przelotowych 80-130km/h rzędu 5.5l/100km, Matiz tyle samo spalał, gdzie parametry techniczne, a raczej róznica między nimi, to przepaść.

Pozdrawiam

Gratuluje dobrego wyboru i życzę bezawaryjnego użytkowania  <brawo>
Lewarek chodzi ciężko, ale tak ma być  :grin:

robertdg

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Listopada 2010, 16:10:47 »
ZIELE wg mnie lewarek chodzi prawidłowo i precyzyjnie, kwestia przyzwyczajenia, aż kobiece raczki nabiora wprawy, ale trzeba jej przyznać, że pogłaskac pedał gazu to Ona lubi :grin: dzisiaj do mnie z płaczem przybiega, że odpaliła auto i chyba cos popsuła, bo niebieska kontrolka termometru się swieci, eh ta nadwarżliwość ;-)

Auto jest po serwisie Toyoty, ale z dbałości, po weekendzie będzie wykonany przegląd stanu technicznego układu hamulcowego, pomierzymy tarczki, sprawdzimy klocki czy wszystko prawidłowo pracuje, pomiary na stacji niby bardzo dobrze, ale dla świętego spokoju lepiej zajrzeć.

Offline ZIELE

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Listopada 2010, 21:35:18 »
dzisiaj do mnie z płaczem przybiega, że odpaliła auto i chyba cos popsuła, bo niebieska kontrolka termometru się swieci, eh ta nadwarżliwość ;-)

:grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

No lepiej sprawdzić, ja przed zakupem sprawdzałem auto w ASO, tyle że mój jest krajowy i mnie też zależało na sprawdzeniu przebiegu autka.
A w ogóle to kupiliście poliftowego TSa, tak ?? Napisz cos więcej o nim bo ciekaw jestem :) I jaki kolor ??  <diabel>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl