Mam YI 1,3 po FL z 2005 tzw. "francuz" przebieg 110.000 km i z czystym sumieniem polecam ten silnik. Klima jest pomocna w takim małym samochodzie, szczególnie w ciepłych krajach. A silnik 1,3 87 KM daje radę, chociaż trochę go klima przymula. Żadnych problemów z silnikiem, byłem tym autem dwa razy w Bułgarii, w jedną stronę 1500-1700 km. Zawieszenie jest półtwarde jak dla mnie, ale dobrze wytrzymuje na polskich dziurawych drogach, szczególnie w Krakowie.
Jeżeli chodzi o wady, to w moim są następujące (powracające problemy od nowości):
- piszczący pasek wielorowkowy na zimnym silniku po nocnym postoju
- obudowa filtra powietrza wpada w wibracje powyżej 3000 obr., po ostatnim przeglądzie chyba znowu nie dokręcili
- skrzypiący czasami pedał sprzęgła, w 2008 była wymiana sprzęgła na gwarancji
- siłowniki tylnej klapy nie podnoszą jej na pełną wysokość, cena za 1 szt to 400 zł w ASO
- czarne plastikowe lotki pod zderzakiem z przodu notorycznie odrywały się, każdy wyższy krawężnik skracał ich żywot, chciałem wymienić na nowe, ale prawie 400 zł za z plastikowe elementy to gruba przesada. 1 już zdemontowałem, drugi czeka w kolejce aż odpadnie.
- aerodynamika: przy silnym wietrze i dużej prędkości samochód wręcz zdmuchuje z jezdni; na autostradzie powyżej 140 km/h zaczynają piszczeć lusterka.