Autor Wątek: RAV4 2004 2.0 VVT-i (problem z tempomatem i klaksonem)  (Przeczytany 3445 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Koniak

• Gość
RAV4 2004 2.0 VVT-i (problem z tempomatem i klaksonem)
« dnia: 11 Sierpnia 2013, 15:25:40 »
Witajcie.

Ostatnio robili mi zbieżność kół i troszke krzywo miałem kierownicę, więc sobie odkręciłem poduszke pow. i na ząbkach przestawiłem całą kierwonicę. Wszystko super, gdyby nie to, że nagle po jednym dniu przestał działać klakson a tempomat dalej nie działał (tak jak już nie działa mi od roku, jak też coś robiłem w serwisie i chyba przy przekładaniu nowej poduszki) do tej pory tempomat nie działa, nie wiem co jest przyczyną, ale już nawet klakson siadł...

Wszystkie bezpieczniki sprawne, nawet ponownie rozkręciłem poduche, aby zobaczyć czy wszystko podpięte jak należy, ale widzę, że tak.
Na prymitywny sposób chciałem zobaczyć czy dochodzi do kabelków w ogóle jakiś prąd, i przy tej postce pod poduszką powietrzną, gdzie wpinane do pinów jest sterowanie radia z kierwonicy + tempomat + klason - prąd nie dochodzi tylko do klasony i tempomatu
Sterowanie radiem mam...

Co jest nie tak? Co zrobić? Co jest przyczyną?

Pozdrawiam, Koniak :)

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 2004 2.0 VVT-i (problem z tempomatem i klaksonem)
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpnia 2013, 21:01:24 »
nie powinno sie sciagac kierownicy kolego,jak sie tego nie umie robic!!  uśmierciłeś taśme:) sciezke tempomatu usmiercil ci serwis, a sciezke klaksonu ty:P  wymiana ci zostaje! na allegro jest tego w brud ,tylko  same uzywki .ceny od 100 do 300 zł :) wymień to i daj znac
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2013, 21:05:42 wysłana przez Quadral20004 »

Koniak

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Sierpnia 2013, 22:12:24 »
Co znaczy "nie umie się tego robić"? Jest w tym filozofia? Po za wykręceniem śruby mocującej kierownicy i jej przykręceniem nic więcej nie było robione, a kierownica była delikatnie zdjęta i założona...

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2013, 16:48:10 »
osobiście sam tego nie demontowałem bo ktoś mi kiedyś to odradził z powodu, iz moge uszkodzic taśme,sam nie wiem jak .ona wygląda tak -> http://allegro.pl/toyota-rav4-airbag-tasma-air-bag-zwijak-rav-iv-03r-i3398085787.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl