Autor Wątek: Uzupełnienie czynnika chłodzącego, serwis klimy.  (Przeczytany 15820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
Uzupełnienie czynnika chłodzącego, serwis klimy.
« dnia: 12 Sierpnia 2013, 10:03:26 »
Hej,
czy ktoś się orientuje ile czynnika chłodzącego wchodzi do klimy w naszych Aurisach? Wykupiłąm na gruperze kupon na serwis klimy- ozonowanie, odgrzybianie i uzupełnienie czynnikiem do 100g, każde dodatkowe 100g płątne 15 zł. Dzwoniłam, umówiłam się i nie orientując się w tej kwestii zapytałam Pana czy zawsze musi być napełnione do pełna, Pan odpowiedział, że OCZYWIŚCIE. Powiedział też, że stary czynnik jest przepuszczany przez maszyne i wraca do klimy- to akurat dobra wiadomość bo klima chłodzi mi jeszcze dobrze więc coś w niej jest, gorzej z zapachami :)
Swoją drogą jeśli jest ktoś z Łodzi, to proszę: http://gruper.pl/x.php/1,46108/Lodz-WitMar-30-minutowe-ozonowanie-wnetrza-samochodu-oraz-odgrzybianie-klimatyzacji.html, ja wykupiłam opcję za 45 zł.

Offline franekisimba

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Uzupełnienie czynnika chłodzącego, serwis klimy.
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Sierpnia 2013, 10:40:30 »
Ja musiałem dopłacić jeszcze 45 zeta bo z tego co pamiętam facet mówił coś o 370 g.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpnia 2013, 10:51:25 »
Na masce masz naklejkę z informacją (tzn na masce pod spodem)
Where Wishes Fly......

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpnia 2013, 10:52:47 »
na pewno do pełna się nabija.. a co do ceny - to bardzo dobry biznes - normalnie płaci się za pakiet, który wymieniłaś ok 250 - 300 zł
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpnia 2013, 12:09:40 »
Ja musiałem dopłacić jeszcze 45 zeta bo z tego co pamiętam facet mówił coś o 370 g.
Też tam robiłeś? :)
na pewno do pełna się nabija.. a co do ceny - to bardzo dobry biznes - normalnie płaci się za pakiet, który wymieniłaś ok 250 - 300 zł
Też mi się wydaje, że zrobiłam niezły "biznes" ;)

Na masce masz naklejkę z informacją (tzn na masce pod spodem)
Dzięki, luknę po wyjściu z pracy :)

Offline franekisimba

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Sierpnia 2013, 15:06:26 »
Robilem w Wawce ale też z Groupona. Po tym od razu pojechałem na ozonowanie i jest w miarę gites.

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Sierpnia 2013, 15:12:23 »
Dzięki. Ja już sprawdziłam i na masce jest 440 g+-30g czyli tak jak znalazłam w internecie.

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Sierpnia 2013, 20:59:20 »
nawet maja foto aurisa w środku  :-P

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Sierpnia 2013, 15:33:32 »
I już po :). Czynnika było jeszcze aż 300 g, także dobili 100 darmowego i 40 do pełna bez najmniejszej dopłaty. Zero nieprzyjemnego zapachu, w końcu mam taką klimę jaką chciałam :))

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Sierpnia 2013, 15:38:26 »
brawo!
samych takich interesów życzę!
następny serwis za 2 lata, chyba że będzie słabiej chłodzić lub śmierdzieć z nawiewów - to szybciej, czy inaczej powiedzieli?
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Sierpnia 2013, 15:44:54 »
Czynnik co 2 lata, co rok odgrzybianie i zmiana filtra- tak byłoby idealnie. Gościu wydawał się się bardzo do rzeczy, przy okazji powiedział mi żebym jak najszybciej jechała do jakiegoś serwisu auto szyby bo mam odprysk od kamyka o czym wiedziałam, ale idą już odnóżki i przy upale albo zimą szyba mi trzaśnie. I co najważniejsze- powiedział "Śliczne auto!"  <taniec>

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Sierpnia 2013, 15:54:47 »
jak już idzie pajączek na szybie - to może być już za późno - też się bujałem z odpryskiem jakiś czas i podjechałem do speców od szyb jak mi pajączek zaczął się robić - powiedzieli, że tego uratować już się nie da przez zwykłe żywicowanie i inne pierdoły... szyba była do wymiany - ale sprzedałem auto z małym pajączkiem :)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Sierpnia 2013, 16:07:07 »
Szczerze mówiąc ja tego pajączka nie widzę, także jest chyba baaaardzo delikatny. Mam nadzieję, że się uda :(

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Listopada 2013, 10:08:48 »
Gdzieś chyba kiedyś ktoś pisał jaki jest objaw kończącego się czynnika chłodzącego, nie mogę znaleźć :-(  Zaczęła mi coś głośniej klima chodzić i taki troche dziwny, jakby metaliczny dzwięk (coś jak silnik samolotu odrzutowego :-) :cheesy: :laugh: ). Włączyłem tylko na chwilę, więc nie wiem jak z wydajnością, ale wydaje mi się, że spadła znacznie (zresztą nie dziwi mnie to, bo nadszedł chyba na nią czas, już latem miałem jechać do serwisu, tylko trochę "zamarudziłem" :-) ). Dawno jej nie używałem (od sierpnia chyba), dopiero wczoraj i dziś... i ten trochę dziwny dzwięk... :o Miał ktoś podobnie? Klima w wersji automatycznej.
"With Oden on our side..."

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Listopada 2013, 10:36:00 »
Gdzieś chyba kiedyś ktoś pisał jaki jest objaw kończącego się czynnika chłodzącego, nie mogę znaleźć :-(  Zaczęła mi coś głośniej klima chodzić i taki troche dziwny, jakby metaliczny dzwięk (coś jak silnik samolotu odrzutowego :-) :cheesy: :laugh: ). Włączyłem tylko na chwilę, więc nie wiem jak z wydajnością, ale wydaje mi się, że spadła znacznie (zresztą nie dziwi mnie to, bo nadszedł chyba na nią czas, już latem miałem jechać do serwisu, tylko trochę "zamarudziłem" :-) ). Dawno jej nie używałem (od sierpnia chyba), dopiero wczoraj i dziś... i ten trochę dziwny dzwięk... :o Miał ktoś podobnie? Klima w wersji automatycznej.

z tego co piszesz wynika, że mogłeś uszkodzić sobie sprężarkę klimy... jak czynnik się ulotni, to wydajność mocno spada - włączasz na chłodzenie - tylko pamiętaj, aby teraz była to ustawiona temperatura niższa niż na zewnątrz (może nie być łatwo) - w zależności czy czynnik w ogóle został w układzie - może nie chłodzić, ale osuszać będzie, lub nawet nie będzie osuszał powietrza.
jeśli sprężarka klimy okaże się uszkodzona - wydatek będzie niemały, ja bym poszukał z rozbitka części.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl