Autor Wątek: Auris Touring HYBRID  (Przeczytany 121527 razy)

Offline wojt66

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Touring HYBRID
« Odpowiedź #165 dnia: 30 Lipca 2014, 08:43:56 »
Hmmm mamy dwie sprzeczne odpowiedzi na temat co mozna a co nie mozna robic przy samochodzie na gwarancji. Moze orientuje sie ktos jak to jest opisane w ksiazce gwarancyjnej lub jakims innym dokumencie. Gdzies to musi byc uregulowane na papierze, no chyba ze kazde aso sobie dowolnie interpretuje prawa posiadacza danej toyki. Nie wiem, nie mialem do tej pory stycznosci z ta marka. Z gory dzieki za info.   

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #166 dnia: 30 Lipca 2014, 08:52:31 »
Zasada teoretyczna i praktyczna w Toyotach jest taka, że o ile nic nie popsujesz, to się nie czepiają.
Taka ingerencja w CAN jest naprawdę MOCNĄ ingerencją w auto, o wiele mocniejszą aniżeli szyba.
Owszem - jeśli taki moduł popsuje CAN, to mają się prawo wypiąć, tak samo jeśli szyba nieoryginalna będzie źle wprawiona i np. okolice szyby zardzewieją - to na szybę, podszybie, czy też na komputer z CAN gwarancji raczej nie uznają.
Ale jeśli nic się nie dzieje, to naprawdę nikt się nie czepia.
A czemu o szybie tak mówią? Ano proste: chodzi o pieniądze -> przecież każdy chce zarobić. :cool:
Wracając do gwarancji, to opisy tam zawarte są często tak ogólne, że aż... korzystne dla klienta: nie wiem czy aktualnie w Aurisie coś się zmieniło, ale w innych modelach nie ma np. JASNO określonego interwału tolerancji dla przeglądów: pisze, że "co rok lub 15.000 km", ale jak ktoś ma przejechane np. 8000 km, to... jaką ma tolerancję czasową?
Pisałem to TMP w tej sprawie, czy jest to np. +/- 1 miesiąc, otrzymałem odpowiedź, że "dla producenta nie ma znaczenia czy Pan wykona przegląd miesiąc wcześniej czy miesiąc później - ważne, żeby Pan wykonał". Jednocześnie można to interpretować jako i mocno nieprecyzyjną odpowiedź i... ukłon w stronę klienta.
A zwykle problem tkwi w ASO, które za wszelką cenę - nawet cenę gadania bzdur - chce zarobić na kliencie. I większość klientów na to się niestety nabiera, tym bardziej że w innych markach jest inaczej niż u Toyoty.

Offline dizzyvertigo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 30 Lipca 2014, 10:23:42 »
Jeśli chodzi o szybę, rzeczywiście chodziło o ewentualne uszkodzenia blachy w razie nieprawidłowego montażu.

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 30 Lipca 2014, 17:54:22 »
@dizzyvertigo i nie tylko :). Dzisiaj i wczoraj próbowałem zejść ze spalaniem. oczywiście mowa o średnim Eco Drive Level bo całego baku nie wyjeździłem. W sumie przejechałem ok 100 km i EDL wahał się pomiędzy 3,9 a 4,5. Praktycznie cały czas miasto i tereny podmiejskie. Cały czas włączona klima na 22 stopnie, światła mijania i radyjko. Stwierdzam że spokojnie można takie osiągi w spalaniu mieć,  a ja po prostu mam za ciężką jeszcze nogę :)
Dodam jednak, że taki styl jazdy może być uciążliwy poza miastem kiedy auto powoli się rozpędza ale już w mieście jest całkowicie akceptowalny, bo przecież co chwila światła itp. Także mówiąc krótko - można i da się :)

Tapatalk @ Sony Xperia Z1
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2014, 17:55:57 wysłana przez stemer »

Offline wojt66

• Toyot Leżący
  • *
Hak holowniczy
« Odpowiedź #169 dnia: 14 Sierpnia 2014, 17:04:05 »
Czy ktos zakladal hak holowniczy do Auris TS Hybrid? co zakładane jest oryginalnie np w serwisie , czy sa dedykowane haki i wiazki specjalnie dla tego modelu ?

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #170 dnia: 14 Sierpnia 2014, 19:01:27 »
oryginał jest THULE
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline pancio123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: 14 Sierpnia 2014, 21:38:00 »
do hybrydy nie można zakładać haku... przynajmniej tak jest napisane w instrukcji obsługi samochodu...

A teraz z innej bajki, kilku moich kolegów pozakładało instalacje gazowe do hybryd, kilku do Priusów i jeden do nowego Aurisa kombi.
W każdym spalanie oscyluje w okolicach 7 gazu ;-), koszt istalacji od 2500 do 3500 w zalezności od czasu zakładania i miejsca.
Wiem wiem zaraz znajdzie kilka opinii ze to profanacja Hybrydy i takie tam, ale nie nam to oceniać czy zrobili dobrze czy zle...
Dla zwykłego Kowalskie spalanie realne na poziomie 5,5 literka jest zadowalające..., ale ile kilometrów robi statystyczny kowalski rocznie?
15000? 20000? Koledzy jak i ja robimy rocznie ok. 50000, 60000.

Dla łatwiejszego porównanie przyjmijmy że wszyscy robią przebiegi rzędu 15000 20000tyś rocznie:

koszt na Pb dla 15000 - 4455 (litr 5,4)
koszt na LPG dla 15000 - 2840 (litr 2,7)

koszt na Pb dla 20000 - 5940 (litr 5,4)
koszt na LPG dla 20000 - 3740 (2,7)

« Ostatnia zmiana: 14 Sierpnia 2014, 21:56:58 wysłana przez pancio123 »

Offline wojt66

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: 14 Sierpnia 2014, 22:43:19 »
Mozna zalożyć hak do tej hybrydy  info na samym dole strony   http://www.toyota.katowice.pl/toyota-auris-touring-sports-%E2%80%93-nowe-kompaktowe-kombi-toyoty-a64.html

Z tym gazem to czemu nie, jak ktos duzo jezdzi to sie zwroci.

Offline JurekL

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 15 Sierpnia 2014, 07:21:27 »
Z tym gazem to bardzo uprościłeś obliczenia.
Jeździłem na gazie poprzednim samochodem. Roczny przebieg ok 15-20 tys. I wszystko się zgadza dopuki jeździmy samochodem po trasie w lecie. Wtedy ta ekonomia wygląda tak jak napisałeś. Jeśli natomiast jest to miasto i okres zimowy samochód zaczyna palić więcej gazu i duuuuuużo więcej bęzyny. Niższe temperatury i krótkie dystanse powodują, że samochód ma rozruch na benzynie plus bogatszą mieszankę i dłużej jedzie na PB do momentu przełączeniu się na LPG. Oczywiście zależy to od również od ustawień  sterownika gazu.
Do tego dochodzą koszty obsługi ( przeglądy rejestracyjne i instalacji ok 300zł rocznie )
Wtedy ekonomia na LPG nie wygląda już tak optymistycznie.
Jednak taki rachunek musi każdy zrobić samodzielnie  w zależności od sposobu eksploatacji samochodu.
Gdy ci smutno, gdy ci źle
wsiądź do auta, przejedź się.

Offline pancio123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: 17 Sierpnia 2014, 20:00:06 »
Zima to inna para kaloszy, niezależnie czy się jeździ na ON Pb czy LPG, samochód zawsze więcej pali...
Jak dobrze poczytasz to forum to zorkiestrujesz się, że są ludzie którzy kupili hybrydę i w zimę przykręcają ogrzewanie aby uzyskać mniejsze spalanie!!!

Masz rację bardzo uprościłem obliczenie, te obliczenia miały na celu pokazanie że można jeszcze bardziej oszczędzać na na kosztach paliwa, tylko wszystko zależy ile kto jeździ.
Gdybym jeździł tak jak przysłowiowy kowalski czyli jakieś 15, 20tyś rocznie to bym nawet hybrydy nie kupował tylko jeździł jak za dobrych czasów 3,0 BM-ką.
« Ostatnia zmiana: 17 Sierpnia 2014, 20:04:45 wysłana przez pancio123 »

Offline dizzyvertigo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: 19 Sierpnia 2014, 10:16:19 »
Hak holowniczy fizycznie da się założyć ale mój Auris, i z tego co mi wiadomo każdy polski, nie ma homologacji na ciągnięcie przyczepy. Żeby taką homologację dostać, w fabryce musi zostać zamontowany tzw pakiet holowniczy, który jest po prostu dodatkowym systemem chłodzenia baterii. Toyota Motor Poland rezygnuje z tej opcji w samochodach sprowadzanych do Polski ze względów oszczędnościowych. Pakiet kosztuje ok 10000zł. W serwisie nikt nie dał mi odpowiedzi na pytanie czy po zamontowaniu haka i używaniu go tylko jako bagażnik rowerowy nie stracę gwarancji. Ta sytuacja dziwi o tyle że na oficjalnej stronie www z akcesoriami, hak holowniczy występuje. Ponieważ z powodzeniem wożę rowery na dachu, nie drążyłem tematu.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #176 dnia: 19 Sierpnia 2014, 19:12:31 »
Hak - owszem - wyłacznie jako bagażnik rowerowy.
Pakiet fabryczny, który ma chłodzić baterie - nie istnieje i to teoria wyssana z palca.
Problemem jest wyłącznie konstrukcja nadwozia.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline wojt66

• Toyot Leżący
  • *
Hak holowniczy
« Odpowiedź #177 dnia: 19 Sierpnia 2014, 23:44:14 »
W dowodzie rejestracyjnym samochodu ktorym mailem okazje testowac (w norwegii) bylo wyraznie napisane ze moze pociagnac przyczepke o lacznej wadze 345 kg, wiec zakladam ze mozna zamontowac hak i ciagnac przyczepki lekkie.

Offline Robzak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #178 dnia: 20 Sierpnia 2014, 08:24:46 »
O dopuszczeniu do holowania przyczepy można znaleźć informację w tabliczce znamionowej (odbiciem tego będzie pewnie dowód rejestracyjny).
Jeżeli dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów jest większa niż dopuszczalna masa całkowita samochodu, oznacza to, że samochód jest (może) wyposażony w zestaw do holowania i tym samym może holować inny pojazd.
Jeżeli natomiast dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów jest taka sama jak dopuszczalna masa całkowita samochodu, oznacza to, że samochód nie może holować innego pojazdu. W tym pojeździe Toyota nie zaleca holowania przyczepy tym pojazdem. Nie zaleca również montowania haka holowniczego lub uchwytów na wózek inwalidzki, skuter, rower.

Offline dizzyvertigo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: 20 Sierpnia 2014, 13:00:50 »
Colin: czyżby w serwisie kłamali na temat pakietu holowniczego?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl