do Nabdur a napisz proszę czy miesiąc po zakupie nie pojawiły się jakieś dylematy. Czy drugi raz wybrałbyś też tą sama wersje auta?czy często uzyuwasz tego biegu B. On jest niby w góry ale tak się zastanawiam czy można go np używać dojeżdzając do skrzyżowania. pozdrawiam
Wiesz,zanim kupiłem HSD ponad 3 miesiące szukałem auta dla siebie.
Patrząc na sytuację jaka się dzieje w segmencie diesli czyli zatykające się DPFy,FAPy czy D-CATy,usterki wtryskiwaczy,awarie kół zamachowych,a nie mówiąc już o średniej wadze 70-100kg cięższym przodzie auta i co za tym idzie szybciej ścierającym się przednim oponom,podziękowałem tematowi.
Potem był dylemat silników tzw. downsizing + turbo,ale znając życie silniki sztucznie ładowane ciśnieniem rzędu 1.0 - 1.2 bara też nie mają lekko.
Patrząc na Toyotę nie ma mowy o doładowanych jednostkach o małej pojemności-jeśli już są to od 2.0 (GT86) w górę.
Tak całkowicie z głupoty podjechałem do dealera na jazdę testową HSD.
Po około godzinie kołowania trochę wgryzłem się w temat o co tu chodzi.
Zakup był dopiero po 2 tygodniach,gdyż wdrożyłem się w temat.
Teraz nie mam wątpliwości,że moim kolejnym celem będzie na pewno hybryda.
Śledząc temat hybryd dostępnych w PL widzę,że jest kilka tylko modeli w tym nawet Jetta
Na dzień dzisiejszy dalej podtrzymuję swój wybór,choć ciekawi mnie jak hybryda działa w zimie,np.przy -15st.
Funkcja B w skrzyni była już używana i chętnie się nią bawię przy każdej możliwej sytuacji dłuższego zjazdu,ale jak na razie to osiągnąłem wzrost tylko o 1 kreskę przy takim doładowaniu baterii.Może lepiej się będzie sprawdzać zimą lub faktycznie w górach.Póki co mam to B jako aktywny hamulec pomocniczy,który potrafi skutecznie działać.Nawet jak wspomniałeś można nim dohamowywać auto przed skrzyżowaniem lub docelowo gdzie będziemy się zatrzymywać.
Opony na zimę już wybrałem,ContiWinterContact TS850,więc minimum mam spełnione.
Auto jest garażowane,więc bateria będzie miała lepsze warunki zimą,choć i tak jest dobrze zaizolowana termicznie. Po bokach tylnej kanapy są jakieś otwory,co mi wygląda na system wentylacji baterii temperaturą wnętrza kabiny - choć mogę się mylić.
Ale Toyota zapewnia ciepłą kabinę w każdym HSD w zimie,więc ufam,że tak będzie:)