Autor Wątek: Auris Touring HYBRID  (Przeczytany 121480 razy)

AurisBeast

• Gość
Odp: Auris Touring HYBRID
« Odpowiedź #60 dnia: 09 Września 2013, 21:56:16 »
sanchopan
To spróbuj złapać nowoczesnego Diesla od 100 km/h do 180km/h na autostradzie. A jazda elegancka i płynna to dla mnie nudna jazda. Musi coś się dziać.Wracając do hybrydy od Toyoty gdzieś był czas od chyba 80 - 120 na którymś biegu czwartym czy piątym i zdziwiło mnie że Hybrid powalił 2.0 D4D. To prawda że hybryda jest w tym lepsza od Diesla ?

Qbek

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 09 Września 2013, 22:11:43 »
Qbek - mi się wydaje, że oczekujesz "kopa od dołu" jak to mają w zwyczaju diesle. A tu może i kopa auto dostaje, ale mniejszego niż w dieslu.
Zauważ, że w dieslu jak już dostaniesz tego "kopa", obroty wzrastają i... nic się nie dzieje: trzeba co chwilę bieg zmieniać, bo obroty "się kończą" i takie tam przy mocnym przyspieszaniu.
Wszystkie opisy twierdzą, iż auto jest dynamiczne. Uwierzcie mi, dla mnie dynamika oznacza coś innego - działanie w systemie akcja-reakcja. Tego właśnie się spodziewałem po aucie z częściowym napędem elektrycznym. Zachwalanie, że auto odjeżdża jak tramwaj jest bardzo dalekie od prawdy. W tramwaju czuć przyspieszenie wciskające w oparcie, tu nie  :-(
Trudno, nie będzie Japanca  :|

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #62 dnia: 09 Września 2013, 22:44:14 »
Testowałem przez dwa dni Aurisa HDS i jestem ZACHWYCONY zużyciem paliwa i przyspieszeniem tego autka.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #63 dnia: 09 Września 2013, 22:47:33 »
Wszystkie opisy twierdzą, iż auto jest dynamiczne. Uwierzcie mi, dla mnie dynamika oznacza coś innego

Jeśli porównasz go do 200-konnego auta, to może nie jest dynamiczne. Zauważ jednak, że jest to duże, rodzinne auto.
Uważam, że jego dynamika jest ponad przeciętną w tym segmencie.

www.FotoSzopa.pl

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #64 dnia: 09 Września 2013, 23:55:40 »
To spróbuj złapać nowoczesnego Diesla od 100 km/h do 180km/h na autostradzie.

Nie ma problemu.  :-P
A że większość ludzi z tym ma problem, to wiem - i widzę po małżonce, po znajomych, którzy po prostu BOJĄ SIĘ wysokich obrotów. Bo żeby przyśpieszać silnikiem bez turbo, to trzeba cisnąć po obrotach, NIE BAĆ SIĘ CISNĄĆ, bo większość (powiedzmy, statystycznie co najmniej 8 na 10 osób) boi się, bo "takie wysokie obroty, to coś się popsuje" - a wtedy jedzie jak ta lala  :roll: :good:
Nie bez powodu, jak się się dociśnie na maxa benzynę z CVT, to obroty zafiksowują się na obrotach bliskich odcięcia i tak trzymają.
Ale szarpnięć wtedy - "niet".
Tylko słupki w te miga uciekają.  :cheesy: <taniec>
 Niektórzy, mówiąc trochę złośliwie, wolą jechać F126p z dużyyymi szarpnięciami we wszystkich kierunkach, niż jakąś hybrydą. Bo w Maluszku "szarpało w 17-stu kierunkach jednocześnie", a w hybrydzie "łuuuuuu....." i... nic się nie dzieje.  :cheesy: A przynajmniej tak się wydaje.  <zalamka>
P.S. A poza tym to tak jak Filu napisał - jak ktoś porównuje do 200 KM auta, to... sorry. Pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2013, 23:57:26 wysłana przez sanchopan »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Września 2013, 08:44:23 »
Bzdury
Mogę sobie redukować na co chcę, a 130konny TDi, powoli mi ucieka od 100 do 180 :) magikiem dodającym momentu i elastyczności nie jestes :)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 10 Września 2013, 14:30:09 »
Dodaj jeszcze, że eksploatacja takiego diesla to... eee, nieważne. :cheesy:
Powiem tak: momentem - jest taka moda - onanizować się można, ale jak benzyna ma przyśpieszenie 10 sek. do setki, a diesel 10 sek. do setki, to jadą tak samo i basta.
Reszta to bzdury.  :grin:

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #67 dnia: 10 Września 2013, 14:55:41 »
No sami rajdowcy na forum  :grin:

Taki oto filmik znalazłem - dwa podobne auta, pojemność ta sama, moc też - różnicą jest paliwo. Trzeba jednak przyznać, że Polo jest o 100kg lżejsze :)

Jak się ostatnio łapałem z Baslerem ja Fabią 1.6 TDI 75 KM on Yarisem 1.3 86 KM to Fabia ze startu dostała. Muszę w czwartek zobaczyć jak z Corollą.
Wydaje mi się jednak, że z rolki nie byłoby już Yarisowi tak wesoło :)

http://www.youtube.com/watch?v=culeBSGrDho#ws

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Września 2013, 15:18:28 »
Dwa RÓŻNE samochody - paliwo akurat to tutaj w ogóle nieistotne.
IMHO to ŻADNE porównanie. :cheesy:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Września 2013, 19:58:20 »
Sanchopan
Pociągnąłbym temat dalej, ale tu ma być temat o hybrydzie, więc nie zaśmiecam wątku

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Września 2013, 22:30:46 »
No pięknie panowie polecieliście z tematem  :cheesy: Na manowce w pełnie  :cheesy:
Jak porównywać silniki benzyna/diesel, to tylko ta sama buda i podobna moc :-P
Pozostałe warianty to totalny bezsens :-P

www.FotoSzopa.pl

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Września 2013, 23:27:44 »
No pięknie panowie polecieliście z tematem  :cheesy: Na manowce w pełnie  :cheesy:
Jak porównywać silniki benzyna/diesel, to tylko ta sama buda i podobna moc :-P
Pozostałe warianty to totalny bezsens :-P

Otóż to! :)  :good:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Września 2013, 23:38:08 »
Ja porównywałem te same moce :) 132 toyotowskie małe koniki do niemieckich 130 wielkich koni :)

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Września 2013, 23:38:43 »
dzisiaj po raz kolejny testy Aurisa Hybrid kombi trasa: ok 200 km autostrady i ok 60 km po mieście (Łódź) spalanie na samej autostradzie prędkość 150 na tempomacie ale momentami takze 170 a nawet 190 spalanie 7,6. Jak później właczyło się do tego miasto i powrót autostradą ale już max 140 km  to średnia z całej trasy 6,4 l. I powiem tak: komfort Aurisem mega, zawieszenie bajka, idealnie spasowane, myślałem że Fordy mają bardzo dobre zawieszenia ale Auris bomba. I o dziwo nawet przy 17" profil 225/45 nie czuć zbytnio dziur, nie hałasuje, bardzo przyjemna jazda. Przyspieszenie tak jak już pisałem wg mnie dużo lepsze niż to katalogowo, ładnie dynamicznie przyspiesza i przede wszystkim natychmiast po wciśnięciu gazu. Jeżdząc Aurisem miałem wrażenie że to jazda zupełnie czymś większym np Mazda 6 lub Avensis. Polecam gorąco temn model. Jak się uda to pewnei jeszcze w tym tygodniu Auris będzie już stał u mnie pod blokiem więc panowie śmiało pytajcie chętnie odpowiem na wszystkie wątpliwości pozdrawiam

a i jeżeli już ktoś testuje Aurisa Hybryde to koniecznie niech właczy opcje Power, opcja Eco nie da właściwego obrazu.......

scalone posty
« Ostatnia zmiana: 12 Września 2013, 00:30:01 wysłana przez Filu »

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Września 2013, 23:41:59 »
Interesuje mnie przyspieszenie ma piątce od 110 np. do 170 ? Czy to jest prawda że zbiera się lepiej niż 2.0 D4D ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl