Autor Wątek: Auris Touring HYBRID  (Przeczytany 121451 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris Touring HYBRID
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Sierpnia 2013, 22:11:30 »
Jeśli chcesz racjonalny wybór zrób sobie tabelkę w excelu składającą się z 4 kolumn:
Auris plusy, Verso plusy, Auris minusy, Verso minusy

Wpisz wszystkie które CI przychodza na myśl, nawet banały, potem wyczyść mało ważne i... powinno być trochę bliżej do decyzji :)

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Sierpnia 2013, 08:23:53 »
z tymi tabelkami jest tak, że zazwyczaj 90% minusów wychodzi podczas pierwszych 3 lat użytkowania, a nie przed kupnem:)

ja bym zaryzykował i kupił hybrydę. Robią się coraz popularniejsze i moim zdaniem za 3- 5 lat będzie dużo łatwiej sprzedać hybrydę niż zwykłą benzynkę czy diesla - ale to tylko moje gdybanie - jak będzie czas pokaże.
Dobrym znakiem jest to, że priusy - które są już od lat na rynku nie są przesadnie zawodne jeśli chodzi o napęd i znajdują nabywców na rynku wtórnym
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Sierpnia 2013, 22:13:43 »
Dzisiaj kolejna jazda Auris Hybrid (nie mieli Verso akurat) i nadal jestem zachwycony, co najciekawsze katalogowo podaja przyspieszenie 11,4 do setki a mam wrażenie że idzie dużo lepiej szczególnie przy wyprzedzaniu. Mega cichy silnik super skrzynia (wbrew pozorom), pięknie się prowadzi, świetny wielki dach szklany. Przy naszym dynamicznym stylu jazdy spalanie pokazał 5,8 l ale troche mu wciskałem. Wielki bagażnik z mega możliwościami zmian, adaptacji. No tylko wersja którą nam proponują ma dodatkowy pakiet JBL (wzmacniacz i 9 głośników) mi to już średnio potrzebne a przez to nie ma tej podwójnej podłogi w bagażniku. Generalnie największa wada i bardzo ważna dla nas to dość mało miejsca z tyłu na nogi, a przy dwóch fotelikach i żona z tyłu to już robi się ciasno. W piątek ostateczne porównanie dwóch aut i myślę że powinien zapaść werdykt :) Jak macie koledzy jakieś ciekawe spostrzeżenia to piszcie proszę bo powiem szczerze że nigdy nie miałem jeszcze takiego dylematu pozdrawiam

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Sierpnia 2013, 22:16:30 »
Coś czuję, że będzie auris  :o  żona była na jeździe?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Sierpnia 2013, 22:19:00 »
Dzisiaj kolejna jazda Auris Hybrid (nie mieli Verso akurat) i nadal jestem zachwycony, co najciekawsze katalogowo podaja przyspieszenie 11,4 do setki a mam wrażenie że idzie dużo lepiej szczególnie przy wyprzedzaniu. Mega cichy silnik super skrzynia (wbrew pozorom), pięknie się prowadzi, świetny wielki dach szklany. Przy naszym dynamicznym stylu jazdy spalanie pokazał 5,8 l ale troche mu wciskałem. Wielki bagażnik z mega możliwościami zmian, adaptacji. No tylko wersja którą nam proponują ma dodatkowy pakiet JBL (wzmacniacz i 9 głośników) mi to już średnio potrzebne a przez to nie ma tej podwójnej podłogi w bagażniku. Generalnie największa wada i bardzo ważna dla nas to dość mało miejsca z tyłu na nogi, a przy dwóch fotelikach i żona z tyłu to już robi się ciasno. W piątek ostateczne porównanie dwóch aut i myślę że powinien zapaść werdykt :) Jak macie koledzy jakieś ciekawe spostrzeżenia to piszcie proszę bo powiem szczerze że nigdy nie miałem jeszcze takiego dylematu pozdrawiam
W Verso też będzie kuso miejsca z tyłu z dwoma fotelikami ....
Obi

Offline procekkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 21 Sierpnia 2013, 22:23:52 »
Jesli chodzi o hybryde to trzeba zobaczyc czy sie oplaca, bo pierwsze 50-100kkm moze byc ze bedziesz musial "odrobic" na napedzie el., a potem dopiero zaczyna sie oszczednosc...wszystko zalezy od jazdy i spalania :)
Pozdrawiam,
Procekkk

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #21 dnia: 21 Sierpnia 2013, 22:26:05 »
Ja jeżdżąc Priusem przez 3 dni, stwierdziłem, że jak się umie, to można spalić tyle co skuterem.
Na pełnym baku zrobiłem trasę Łódź-Tomaszów-Łódź-Tomaszów-Zakopane-Tomaszów-Łódź  :grin:

www.FotoSzopa.pl

Offline procekkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Sierpnia 2013, 22:35:56 »
Ja jeżdżąc Priusem przez 3 dni, stwierdziłem, że jak się umie, to można spalić tyle co skuterem. Na pełnym baku zrobiłem trasę Łódź-Tomaszów-Łódź-Tomaszów-Zakopane-Tomaszów-Łódź  :grin:
A kobiecie tez wytlumaczysz ze ma inaczej jezdzic niz sie przyzwyczaila? :D :-P
Pozdrawiam,
Procekkk

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Sierpnia 2013, 23:27:14 »
A jak się przyzwyczaiła że tak zapytam  :cheesy: ? Na każdym biegu do odcięcia <diabel> ?

www.FotoSzopa.pl

Offline procekkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Sierpnia 2013, 23:31:01 »
niektore tak maja:P
Pozdrawiam,
Procekkk

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Sierpnia 2013, 14:39:55 »
tak żona była na jeżdzie i też spodobał się mega Auris no ale to ona będzie siedziała z tyłu z dzieciakami podczas podrózy niestety :) w Verso jest jednak dużo wiecej miejsca na nogi,
a co do umiejętności to jeździ na prawdę dobrze powiem nawet że za szybko i dynamicznie czasami (jeździ aktualnie mini cooperem)
a różnice w spalaniu wyliczyłem że zwróciła by się za ok 5 lat no ale następne 5 chcemy Aurisem jeździć

Offline bober0

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Sierpnia 2013, 22:21:34 »
a różnice w spalaniu wyliczyłem że zwróciła by się za ok 5 lat no ale następne 5 chcemy Aurisem jeździć

Też jak liczyłem to mi 5 lat wychodziło, także to od strony kasy nie jest jakies opłacalne za bardzo. A nie pytałes moze o koszty serwisowania hybryda vs normalna benzyna?
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpnia 2013, 22:23:18 wysłana przez bober0 »

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Sierpnia 2013, 00:17:00 »
PODOBNO NIŻSZE TE KOSZTY bo np mniej zużywają się klocki starczą nawet na 80 tys, gwarancja na 5 lat na silnik elektryczny.... także raczej same zalety no trzeba będzie kiedyś wynmienić baterie ale można wykupić gwarancję na 10 lat nawet wiec pewnie nie boją się o jakość

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Sierpnia 2013, 08:18:42 »
Podobno "baterie" są bardzo żywotne a wymiany dotyczyły jednostkowych przypadków. Oczywiście w Priusie.

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Sierpnia 2013, 08:26:57 »
co do żywotności baterii - czytałem o priusie, że ludzie robią po ok 200 tys km, jeżdżą przez 10 lat i wszystko jest ok.. więc o to bym się nie martwił przy nowym samochodzie - w którym masz gwarancję.
co do klocków - myślę że dlatego mają taką żywotność, bo ludzie częściej silnikiem hamują żeby doładować baterie, a nie wciskają pedału hamulca.
w zależności ile chcesz autem pojeździć - jeśli ponad 5 lat - weź tą gwarancję rozszerzoną.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl