Autor Wątek: klocki hamulcowe  (Przeczytany 34898 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

izotopek

• Gość
Odp: klocki hamulcowe
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Lutego 2009, 21:38:58 »
Hms obecnie na allegro użytkownik PiotrekMan ma greeny http://www.allegro.pl/show_item.php?item=554037471.

Za 250zł do Ts-a, są większe niż do 1,0 i 1,3.

Jak sądzicie czy cena dobra?

Offline wtx

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Stycznia 2011, 19:01:07 »
A jesli ktos jest srednio rozeznany - jak moze sprawdzic czy klocki nadaja sie juz do wymiany?
W manualu do auta pisza cos o tym ze kiedy klocki juz sa bardzo zjechane to sygnalizuja to "dzwiekowo". Czy to znaczy ze zaczna piszczec?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #32 dnia: 06 Stycznia 2011, 21:53:06 »
nie dowiesz sie w jakim sa stanie az do nich nie zagladniesz.

Kontrola zuzycia to taki dzwiek blaszki tracej o tarcze ale nie piszczenie - o ile masz te blaszki - nie zawsze sa na klockach.

izotopek

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 07 Stycznia 2011, 01:35:20 »
W zaciskach jest okienko przez które można sprawdzić stan klocków. Nie dokładnie, ale będzie widać ile zostało okładziny.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #34 dnia: 07 Stycznia 2011, 10:50:25 »
ale przewaznie widac tylko jeden klocek ( na nasze nieszczescie zawsze ten ktory jest mniej zuzyty)

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 07 Stycznia 2011, 11:03:43 »
co za problem odkręcić dolną śrube od prowadnika i podnieść zacisk do góry.

Offline tomekvolvo240

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 18 Stycznia 2011, 19:07:02 »
szukam klocków hamulcowych na przód do Toyoty Yaris 1.3 2003 grudzień i znalazłem to ogłoszenie http://moto.allegro.pl/10h2075-klocki-hamulcowe-toyota-yaris-i1383518975.html warto??

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Stycznia 2011, 22:54:33 »
drogo i firma słaba.
Poszukaj klocków z ferodo ate textar TRW

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Stycznia 2011, 08:28:00 »
a czemu nie Toyotowskie z serwisu dobrych cen. Wytrzymują przynajmniej 60kkm.
cena też nie powala.

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Stycznia 2011, 11:34:54 »
Chciałbym się zapytać bo wątek pasuje :) - na liczniku mam nieco ponad 58.000 i od jakiegoś czasu podczas hamowania czy to z prędkości np 60 km/h czy dojeżdżając do skrzyżowania na biegach i hamując z prędkości 15 -  20 km/h z zewnątrz do kabiny przedostaje się charakterystyczny szum ale bardzo intensywny i głośny. Nie mam czasu ani możliwości obecnie zajżeć do klocków - czy taki dźwięk to oznaka całkowitego zużycia klocków czy w razie ich zużycia na tablicy powinna zapalić się jakaś kontrolka - pytam bo nie wiem. Czytałem w poście, że jest jakaś blaszka, która ma informować o zużyciu klocków ale wolę zapytać "praktyków" czyli Was :)
Pozdrawiam

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Stycznia 2011, 12:56:58 »
Chciałbym się zapytać bo wątek pasuje :) - na liczniku mam nieco ponad 58.000 i od jakiegoś czasu podczas hamowania czy to z prędkości np 60 km/h czy dojeżdżając do skrzyżowania na biegach i hamując z prędkości 15 -  20 km/h z zewnątrz do kabiny przedostaje się charakterystyczny szum ale bardzo intensywny i głośny. Nie mam czasu ani możliwości obecnie zajżeć do klocków - czy taki dźwięk to oznaka całkowitego zużycia klocków czy w razie ich zużycia na tablicy powinna zapalić się jakaś kontrolka - pytam bo nie wiem. Czytałem w poście, że jest jakaś blaszka, która ma informować o zużyciu klocków ale wolę zapytać "praktyków" czyli Was :)
Pozdrawiam
właśnie ta blaszka mówi, że już czas :-P
nie ma kontrolki informującej o zużyciu klocków

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Stycznia 2011, 22:24:05 »
Pozdrawiam
właśnie ta blaszka mówi, że już czas :-P
nie ma kontrolki informującej o zużyciu klocków

Bis - ale czy ten bardzo wyraźny szum to jest równoznaczny z działaniem tej blaszki - to jest to? - czeka mnie w najbliższym czasie wymiana?

Offline Sterciu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Stycznia 2011, 00:44:33 »
blaszka to jest własnie czujnik zuzycia okładzin , jest na jednym "wewnętrznym" klocku na stronę. Jezeli dojdzie okładzina do blaszki to ona trze i ma informowac o kończących się okładzinach.

Co do klocków to lepiej szukać  ATE , TRW , Ferrodo , pozniej ewentualnie ciut gorsze jakościowo  Lukas który nalezy do TRW , Bosch. Oryginalne Toyotowskie tez nie są drogie do yarisa. 

tomekvolvo240, klocki z aukcji którą wkleiles to jakas chińszczyzna typowa...
Pozdrowionka  . :D

Offline herkules

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Stycznia 2011, 14:43:18 »
blaszka to jest własnie czujnik zuzycia okładzin , jest na jednym "wewnętrznym" klocku na stronę. Jezeli dojdzie okładzina do blaszki to ona trze i ma informowac o kończących się okładzinach.

Co do klocków to lepiej szukać  ATE , TRW , Ferrodo , pozniej ewentualnie ciut gorsze jakościowo  Lukas który nalezy do TRW , Bosch. Oryginalne Toyotowskie tez nie są drogie do yarisa. 

tomekvolvo240, klocki z aukcji którą wkleiles to jakas chińszczyzna typowa...

Czyli jak mniemam będę musiał w niedługim czasie opróżnić portfel :) - dzięki Panowie.

Dzisiaj z rana poszło 150 km i mimo, że zmieniłem styl jazdy na przyhamowywanie  biegami to nie da się uniknąć użycia hamulców w typowym ruchu miejskim :) a szum jest już tak duży, że w kabinie nawet z radiem slychać

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Stycznia 2011, 14:58:38 »
Kurczę żeby kawałek blaszki wydawał taki szum że radia nie słychać  :| Może paproch Ci się jakiś dostał, albo klocek jakoś niefartownie rozwalił, z tego co wiem to ta blaszka chyba powinna piszczeć, ale poprawcie mnie jeśli się mylę.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl