Autor Wątek: auris kombi  (Przeczytany 11635 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
auris kombi
« dnia: 06 Września 2013, 21:49:16 »
Od tygodnia jestem posiadaczem tego auta z silnikiem 1, 6 valvematic. Jak dotąd jestem zachwycony. Poprzedni samochód to VW IV Variant uzytkowany od nowości.  Roznica ogromna na korzyść toyoty. Zastanawiam się skąd biorą się wpisy o mulowatosci tego silnika. Golf też 1, 6 miał moc 105 KM , Toyota 132 KM. Najwieksza różnica jest w obrotach. Przy spokojnej jeździe po mieście Golf utrzymywał obroty na poziomie 2600 -3000 na IV biegu. W aurisie jest to 1700 do 2000.  Próba wejścia na wyższe obroty to natychmiastowy wzrost prędkości sporo ponad dopuszczalne normy. 3000-3500 oobrotów co w golfie było normą przy normalnej jeździe na trasie  tutaj osiąga się tylko podczas dynamiczego wyprzedzania. 100-120 km/h na 6 biegu to góra 2500 obrotów. Może jestem nienowoczesny ale krytykowany przez wielu zegar elektroniczny bardzo mi pasuje, co więcej nie rozumiem dlaczego niektórzy piszą,  że jest paskudny i nie widać go z miejsca kierowcy.

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: auris kombi
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Września 2013, 23:01:02 »
jaka masz wersje wyposazenia?

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Września 2013, 09:20:09 »
Premium + pakiet comfort

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Września 2013, 09:23:54 »
Valvematic jest ok, ale trzeba go trochę pokręcić. Ale na góry i autostrady to i nie tak to co Diesel. Ale pewnie do tego dojdziesz ;)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Września 2013, 09:27:05 »
acha te 10s do setki jest troszku zaniżone. Ludzie tym wykręcają koło pół sek. mniej.

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Września 2013, 14:52:32 »
Do gór i autostrad mam baaardzo daleko więc to nie jest wielki problem

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Września 2013, 20:57:31 »
ja w następnym tygodniu odbieram kombi AURISA hybryde :) już trochę nim jeździłem i też nie rozumiem np czepiania się do zegarka, całkiem ok, a ci co nażekają niech sobie przypomną np jaki zegarek jest w starszym mondeo to dopiero szydera, szuakanie dziury w całym..... i przyspieszenie też jest dobre myślę że lepsze niż podają katalogowo mam zamiar to sprawdzić.... większą wadą w Aurisie to już jest np tylny podłokietnik który opada na kanapę i to uważam za porażkę albo w bagażniku ten ugunający się materiał

pawelsz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Września 2013, 08:17:40 »
Marekw2, co do mułowatości, przejedz się Octavią III lub Golfem VII z 1,4 TSI to zobaczysz skąd te opinie - to jest przepaść. Mówię tu tylko o silniku bo Auris (Verso też) jako całość b.mi się podoba i może ... ale a razie toczę walką samym ze sobą Toyota czy VAG

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Września 2013, 09:45:16 »
Golfem VII Variant z tym  silnikiem jechałem,  bo rozważalem jego zakup. Fakt kopyto to to ma, wnętrze też mi się podobało, jednak wyposażenie przy podobnej cenie gorsze niż w Aurisie.  Gdyby nie ta turbina, która wyciska z małego silniczka taką moc pewnie bym pozostał przy VW. Osiągi starego Golfa IV mnie zadowalaly, Auris ma je lepsze, więc myślę,  że nie będę narzekał. A to czy auto od 0 do 100 przyśpiesza w 7, 5 czy 10 sekund jakoś mnie nie podnieca. Jeżeli w trakcie dynamicznego wyprzedzania będę musiał zredukować biegi o 2 a nie o 1 jak w przypadku TSI też mnie nie boli. Ważne,  że o tym wiem.  Wolę to niż czekanie kiedy mi padnie sprężarka.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Września 2013, 08:29:55 »
Jasne że do przysp. setki nie jest tak ważne. Ale sobie zobaczysz jak pojedziesz autostradą 150 czy 140 na szóstce i pod lekkie wzniesienia ale długie będziesz redukować bo auto będzie zwalniać, a o przyspieszeniu pod lekkie wzniesienie będziesz mógł zapomnieć. Wczoraj jechałem właśnie w 4 osoby 1.4 TSi (122km). Idzie leciutko jak gdyby nic. Co tu mówić Japany coś tu zmoczyli w przełożeniach skrzyni biegów.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Września 2013, 10:25:15 »
Co tu mówić Japany coś tu zmoczyli w przełożeniach skrzyni biegów.

z tego co się orientuję (może się mylę) - ale szósty bieg, to tzw "nadbieg" - i nie służy do przyspieszania, tylko do ciągłej - jednostajnej jazdy na dłuższych trasach, zmniejszając obroty silnika i oszczędzając w ten sposób paliwo - przy zmieniających się nachyleniach trasy, chęci wyprzedzenia itd. należy po prostu zredukować bieg, po "wyprostowaniu się" drogi, uzyskujemy odpowiadającą nam prędkość i wracamy na 6 bieg.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2013, 10:59:16 wysłana przez BiKej »
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Września 2013, 11:33:54 »
Dokładnie. Max prędkość osiąga się na 5 biegu, a szósty tylko do oszczędzania paliwa. Co nie zmienia faktu, że takie 1,4tsi pewnie lepiej przyśpiesza nawet 6 bieg vs 5 bieg aurisa, turbina robi swoje.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Września 2013, 11:42:13 »
Oczywiście że TSi na szóstce rwie lepiej niż Valvematic na piątce.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Września 2013, 11:56:58 »
TSi ma 200Nm momentu już dostępne od 1800bor/min. Wszystko w temacie

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Września 2013, 11:57:15 »
schodzicie z tematu aurisa kombi - taką ma charakterystykę i jak na benzyniaka 1.6 bez turbiny - jest bardzo dobrze... nie ma co porównywać silnika doładowanego z wolnossącym.
porównajcie ten silnik (Toyoty) z silnikiem np. Opla - także 1.6 - Toyota wypadnie dużo lepiej, tak samo jak w porównaniu z większością silników wolnossących o pojemności 1.6

No i TSi rozleci się przed przejechaniem 150 tys km. :)
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl