Autor Wątek: auris kombi  (Przeczytany 11628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: auris kombi
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Września 2013, 13:34:10 »
oby przy 150 tyś ;-) znając VW szczególnie 3 lub 4 sort na rynki wschodnie to turbina poleci po 50 tyś  ;-)
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2013, 13:38:22 wysłana przez paul_krakow »

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Września 2013, 13:37:53 »
oby przy 150 tyś ;-) znając VW szczególnie 3 lub 4 sort na rynki wschodnie to turbina poleci po 50 tyś  ;-)

Offline robbie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Września 2013, 14:17:09 »
No i te problemy z rozrzadem w TSI - wiec juz tak kolorowo nie jest...
"Take it easy driving; the life you save may be mine." James Dean

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Września 2013, 18:17:52 »
Ale sobie zobaczysz jak pojedziesz autostradą 150 czy 140 na szóstce i pod lekkie wzniesienia ale długie będziesz redukować bo auto będzie zwalniać, a o przyspieszeniu pod lekkie wzniesienie będziesz mógł zapomnieć.

Mały offtop
Przerabiałem to ok. miesiąc temu (autostrada , auto załadowane na full , wzniesiania i podjazdy czasami całkiem spore) i uwierz mi AurisBeast, że wcale mi nie było wtedy w głowie przyśpieszanie czy wręcz wyprzedzanie. Szczególnie jak popatrzyłem wtedy na chwilowe użycie paliwa  :grin:   :thumbdown: .
Redukcja na piątkę i "ciągniemy" pod górkę dalej  :)
A z sytuacjami jak moja powyżej większość z nas spotyka się raz , czasami dwa w roku.
Więc nie posiadanie turbiny na takie okazje można spokojnie przeżyć.

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Września 2013, 18:55:44 »
Panowie, jakie 150/h, jakie autostrady, ja mieszkam w północno wschodniej Polsce (Suwalszczyzna) a tu o autostradach nikt nie słyszał. My tu porządnej ekspresówki nie mamy i pewnie długo mieć nie będziemy. Jak gdzieś uda się znaleźć parę kilometrów równej drogi bez tirów to można sobie pozwolić na 120/h i zaraz ostre hamowanie bo kilkanaście tirów przed nosem.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Września 2013, 19:15:04 »
Panowie, jakie 150/h, jakie autostrady, ja mieszkam w północno wschodniej Polsce (Suwalszczyzna) a tu o autostradach nikt nie słyszał. My tu porządnej ekspresówki nie mamy i pewnie długo mieć nie będziemy. Jak gdzieś uda się znaleźć parę kilometrów równej drogi bez tirów to można sobie pozwolić na 120/h i zaraz ostre hamowanie bo kilkanaście tirów przed nosem.

Ja mieszkam w środku Polszy i rzeczy o których pisałem widziałem w dawnej Jugosławii   :laugh:

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Września 2013, 21:44:49 »
No macie rację panowie. Benzyna 1.6 jest OK. Choć czasem przydałoby się więcej emocji w dolnych zakresach obrotów. Za to silniczek ten odwdzięcza mi się bezaawaryjną eksploatacją. Aby nie było offtop to Auris kombi to fajny wózek z dobrym i małoawaryjnym Valvematic :)

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Września 2013, 22:07:44 »
No i TSi rozleci się przed przejechaniem 150 tys km. :)

Dokładnie tak będzie. Swego czasu był test w prasie moto, silnika PSA 1.6THP 150KM, który w porównaniu do TSI jest wzorem niezawodności i jakości wykonania. Samochód o ile dobrze pamiętam Peugeot 3008 albo 5008 przejechał w teście 100 tys. km no i wszystko ładnie pięknie dopóki nie wykonano pomiarów zużycia, które w tym momencie było już na poziomie przebiegu 300 tys.km w silniku bez doładowania. Ocena niezależnego rzeczoznawcy nie pozostawiła złudzeń za chwilę silnik będzie wymagał remontu generalnego. Ze swojego doświadczenia mogę tylko potwierdzić fatalną opinię o niezawodności silników TSI. Sąsiad fan VAG był zachwycony TSI przez 90 tys km w Audi A3 a znajomy po 75 tys km w VW Golfie VI został brutalnie sprowadzony na ziemię 3tys. km od polskiej granicy. Obydwa silniki rozsypały się tak że naprawa jest nieopłacalna. ASO zarówno Audi i VW olewa klienta bo gwarancja już się skończyła. Dlatego dla siebie wybrałem może nie tak dynamiczy ale za to długowieczny 1.6 Valvematic Totyoty bo święty spokój jest bezcenny.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2013, 22:11:10 wysłana przez voodogt »
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Września 2013, 08:22:32 »
no i myślę, że wszystko na temat małego litrażu z dużą mocą powie to, że są sprzedawane (na pewno były) silniki do maluszka o mocy ok 100KM - z tym że te silniki były "jednorazowe" - jeden rajd i do remontu/wymiany.
można rozwiercać, żyłować itd. - ale kosztem żywotności
wole trochę mniejszą moc, ale za to spokój
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

pawelsz

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Września 2013, 10:01:36 »
Zgadza się 1,4 TSI 140KM kusi swoimi osiągami ale wybór takiej jednostki jest obarczony ryzykiem - i to już indywidualna sprawa czy ktoś takie ryzyko akceptuje. Wracając do Aurisa jak oceniacie komfort jazdy, chodzi mi o zawieszenie. Jeździłem niedawno Octavią III (w wersji z belką w tylnym zaw) i oceniam że jest źle - twardo i strasznie słychać tylne zawieszenie.

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 10 Września 2013, 23:44:56 »
zawieszenie Aurisa Kombi rewelacja, jeżdżę min Focusem który uważam że zawieszenie ma mega, ale Auris chyba jeszcze lepiej spasowane, bardzo dobrze tłumi dziury, nierówności, pewne prowadzenie, komfort ........ miałem okazję też jeżdzić starszą wersją Octavia i jak dla mnie to porażka ten samochód zachowuje się jakby miał rozwalone zawieszenie strasznie hałasuje, twarde na maksa to nie dla mnie i nie na nasze drogi zdecydowanie. Jeden mały minus Aurisa jak chcemy trohe poszaleś to wspomaganie mógłby mieć nie tak lekkie .....

pawelsz

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Września 2013, 18:36:30 »
Jeździłem dzisiaj aurisem... no zawieszenie faktycznie super, wydaje się idealne na nasze drogi - nie za miękki i nie za twarde a do tego ciche. Autko jako całość jest naprawdę dojrzałe i godne uwagi. Minus, który w tej chwili nie pozwala mi podjąć do końca decyzji to mułowate silniki benzynowe. Najeździłem się niepotrzebnie TSI ;) Drobny minus jeszcze za przestronność wnętrza, jest ciaśniej niż np w Octavii

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 15 Września 2013, 20:55:17 »
Ta niby mułowatość jest trochę złudna. W tym samochodzie nie czuje się prędkości. Na piątym biegu przy prędkości 100 -110 km/h spokojnie wyprzedzam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl