Autor Wątek: Ikona klucza - wymiana oleju  (Przeczytany 37865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
Ikona klucza - wymiana oleju
« dnia: 23 Września 2013, 08:24:18 »
Jak w zegarku zmieniam olej co 10 tyś km. Zmieniłem 3 razy odkąd mam auto, raz nawet z płukaniem bo bałem się że olej był bardzo stary :). Wczoraj zapaliła mi się ikona klucza francuskiego informująca o zmianie oleju, fakt - nigdy nie resetowałem licznika zmian oleju, nie wiedziałem o tym. Ale co z tego wynikło oznacza, że olej wymieniałem 3 razy za często ? :) Wystarczy się sugerować wskazaniami komputera, jak zacznie dłużej się świecić klucz przy zapłonie to to ma być pierwszy znak wymiany oleju ? A jak na stałe (tak jak teraz u mnie) to już obligatoryjnie ?  Pytanie trochę retoryczne bo i tak się do tego raczej nie będę stosował, wole swoje co 10 tyś.

Z drugiej strony ten napis na opakowaniu oleju "wymiana co 10-15 tys" to może chwyt marketingowy, by im się częściej sprzedawał olej. Może yaris tak sprytnie liczy, ze warto mu zaufać i zmieniać dopiero jak zacznie migać klucz, nawet jeśli  to jest 30 tyś km (raczej agresywnie nie jeżdżę).
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2013, 09:08:45 wysłana przez Sesjusz »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Ikona klucza - wymiana oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Września 2013, 10:16:17 »
Jak w zegarku zmieniam olej co 10 tyś km. Zmieniłem 3 razy odkąd mam auto, raz nawet z płukaniem bo bałem się że olej był bardzo stary :). Wczoraj zapaliła mi się ikona klucza francuskiego informująca o zmianie oleju, fakt - nigdy nie resetowałem licznika zmian oleju, nie wiedziałem o tym. Ale co z tego wynikło oznacza, że olej wymieniałem 3 razy za często ? :)
Ta kontrolka zapala się co jakiś czasookres - u ciebie jest to 30 tys. km. skasuj ją przyciskiem resetu przebiegu dziennego poprzez wciśnięcie z jednoczesnym włączeniem zapłonu i trzymanie przez 5s. powinno pomóc
Obi

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Września 2013, 10:22:07 »
fajnie, że temat zamknięty
i ...
powraca :)
z YIID4D :cheesy:
Jak skasować inspekcję:
1. włączyć zapłon,
2. ustawić licznik kilometrowy na tryb dzienny A,
3. wyłączyć zapłon,
4. wcisnąć przycisk zmiany wyświetlania kilometrów (ten przy liczniku po lewej stronie),
5. cały czas trzymając włączyć zapłon i trzymać aż na liczniku w miejscu gdzie są kilometry znikną migające kreski.
6. inspekcja została skasowana
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2013, 10:25:11 wysłana przez bis24 »

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Września 2013, 12:00:24 »
To jak skasować nie jest problemem i nie pytałem nawet o to, ale dzięki :) Interesuje mnie okres zmian oleju:

1. olać wskazania ikony klucza i zmieniać co 10-15 tyś ?
2. olać to co napisane na oleju i zmieniać jak zacznie sygnalizować ECU ?

IMHO kontrolka nie zapala się co jakiś z góry zdefiniowany czasookres i u mnie nie jest to 30 tyś. Ktoś kiedyś fajnie napisał w necie:

"Moment wlaczenia kontrolki wymiany oleju kalkuluje ECU silnika na podstawie charakterystyki jazdy,oblicza zdatnosc i stopien zuzycia oleju na podstawie jakiegos chorego algorytmu wymyslonego przez skosnookiego kurdupla ,czyli gdy jezdzisz po miescie to pewnie jeszcze nie raz sie zaswieci np po 5000 od wymiany.  "

PS. Mamy bardzo wyrozumiałego admina, który spełnił moją prośbę o odblokowanie tematu, dlatego powraca.
« Ostatnia zmiana: 23 Września 2013, 12:03:38 wysłana przez Sesjusz »

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Września 2013, 13:47:10 »
  "Moment wlaczenia kontrolki wymiany oleju kalkuluje ECU silnika na podstawie charakterystyki jazdy,oblicza zdatnosc i stopien zuzycia oleju na podstawie jakiegos chorego algorytmu wymyslonego przez skosnookiego kurdupla ,czyli gdy jezdzisz po miescie to pewnie jeszcze nie raz sie zaswieci np po 5000 od wymiany.  " .
Ale nie w YII d4d
Tu zapalić się powinna po 15kkm bez względu na charakterystykę jazdy

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Września 2013, 14:23:19 »
Hmm, to się u mnie nie sprawdziło z tymi 15 tyś km, zrobiłem z 2 razy więcej. Wszystkie wersje mają na sztywno określony kilometraż - prestige i SOL też ? Są więc dwie opcje, albo u mnie raz nie zadziałało po 15 tyś km, albo któryś z mechaników jak oddawałem z czymś auto mi wykasował, możliwe że w ASO. Na pewno nie przy wymianie oleju bo byłem przy tym. Jest możliwość sprawdzenia ile minęło kilometrów od czasu resetu opisanego wyżej ? Jak kasowałem to było odliczanie , wpierw trzy kreseczki - - -, potem dwie - -, potem - i nagle się pokazało kilka zer: 0000000, zamigały przez sekundę i też zgasły (razem z ikoną klucza). Pewnie te zera to licznik wymiany oleju. Można go w jakiś sposób podglądać ?

Offline bis24

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Września 2013, 14:33:45 »
to działa jako  licznik kilometrowy na tryb dzienny A.

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Września 2013, 14:50:10 »
Nie załapałem, licznik kilometrowy (tryb) A - nie skasował mi się, jest niezależny od licznika zmiany oleju. Robię sobie tam przebiegi od ostatniego tankowania, jak było 300 km tak zostało po skasowaniu licznika wymiany oleju. Coś mi się wydaje, że nie da rady wyświetlić licznika od czasu resetu powyższą procedurą.

Offline MARCIN16

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Sierpnia 2020, 18:19:12 »
Czy w ten sam sposób mogę skasować inspekcję w Toyota yaris 2016 1,33

Offline Jaro63

• Początkujący
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2021, 21:39:43 »
Posiadam od 4 miesięcy toyota yaris 1,4 d4d 90km,2009r,z pdf,po wymianie oleju  zapala się na desce klucz francuski w prawym rogu . Skasowałem prawidło serwis raz drugi,trzeci i dziesiąty ale i tak po rozgrzaniu silnika i przejechaniu 10 - 15 minut zapala się za każdym razem znowu. Komunikat kasuje tak jak mówi toyota i wszelkie internetowe wskazówki , proszę o poradę , jest to denerwujące ,a nikt z mechaników nie zna na to odpowiedzi.  <zalamka>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl