Autor Wątek: [IIIgen] Cupholder oraz zawieszenie  (Przeczytany 3172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
[IIIgen] Cupholder oraz zawieszenie
« dnia: 30 Września 2013, 21:26:44 »
Witam, jak w temacie mam pytanie czy przy mojej seryjnej konfiguracji wnętrza tj. http://zapodaj.net/6c571045fe850.jpg.html mogę zaadaptować w jakiś sposób cupholder'a aby było coś takiego http://zapodaj.net/35662681a671e.jpg.html z tego co widzę na drugim foto tunel środkowy na szerokość  jest ten sam co u mnie bynajmniej do skrzyni, a zauważyłem że tam gdzie u mnie nie ma cupholder'a są takie jakby "wycięcia"a brak tego czegoś ostatnio okropnie mnie dobija przywykłem do poprzedniej konfiguracji jak była camry na kanadę. Druga sprawa temat od niedawna zauważony tj. z pełnym składem 5osób, nawet 4 auto mi siada z tyłu, przycieram wydechem, albo jakąś obudową o progi zwalniające itp. Z reguły fakt jeżdżę sam, ale nawet jak jedna osoba siądzie po danej stronie z tyłu to właśnie tą stroną lekko czasem przytrę. Pozostaje kwestia sprężyn ? Ogólnie nic mi się nie tłucze, nie puka z tym że zastanawia mnie ta sprawa że w 4 osoby już auto dość znacznie siada. A swoją drogą zauważyłem tak w kilku camry jak i ostatnio w starej corolli że nie tylko u mnie układ wydechowy idzie dość nisko.
Z góry dziękuję za podpowiedzi. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 02 Lutego 2014, 12:52:01 wysłana przez marcinm »

Robsajson

• Gość
Odp: Pytanie o cupholder oraz zawieszenie
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Września 2013, 21:51:02 »
Gdzieś na forum jakiś czas temu pojawił się wątek o przycieraniu wydechem o hopki.
Ja bym na początek sprawdził wieszaki.Może się rozciągnęły i wydech wisi trochę niżej.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Września 2013, 22:08:41 »

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Września 2013, 22:09:15 »
A ja potem wymieniłbym spreżyny.

Offline bezel

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Września 2013, 22:31:11 »
Ogólnie z tego co zauważyłem Toyoty z tamtych lat mają jakoś nisko poprowadzony wydech (takie jakby kolanko). W Carinie tak było, w Corolli czy w mojej IV Camry chociaż w tej ostatniej jest relatywnie najwyżej.

Za wysokość zawieszenia odpowiadają głównie sprężyny ewentualnie amortyzatory. Dokładniej mam na myśli całą kolumnę McPersona, ponieważ w zależności na jakiej wysokości jest zrobione dolne "łoże" sprężyny masz określoną wysokość samochodu (patrz zawieszenie gwintowane). Piszę o tym, ponieważ u mnie po wymianie amorków w Corolli na nowe tył chyba lekko siadł.

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Września 2013, 22:37:53 »
Porównywałem kiedyś moją Carinę z Cariną Linocha.
Jego stała wyżej ale i tak urwał tłumik na progu zwalniającym.
Ja jeździłem po wyższych krawężnikach i tylko raz zgrzew progu przeszlifowałem.

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Września 2013, 22:47:24 »
Tak Robercik ale ten próg w Poznaniu to był jakiś mutant i ten kto go tam postawił chyba miał nie po koleji w głowie bo ten próg raczej miał na celu nie zwalniać a blokować wjazd- co do ówczesnego zawieszenia ono było zj.....e - na przeglądzie jak patrzyli to ze obniżyłem  itp podobne pierdoły a jak się LPG dotłukło to był tak miekka że przy nierównościach obcierałem na asfalcie z tąd mam sprężyny od kombi i problem pożegnany na amen...i nawet w 5 osób nie siada tak jak kiedyś w 1 ... teraz w Jankach co niedziela są spoty civica - szacun panowie liczebność naprawdę konkretna powinniśmy brać od nich przykład ale mody to porażka - zielone felgi czy coś tam ok kwestia gustu ale obniżanie auta tak że na prostej drodze sypią się iskry bo pseudo sportowy wydech który pierdzi nie miłosiernie  trze po asfalcie a całość dopełnia fakt rejestracji LRY czy coś w tym rodzaju  to czar pęka ....

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Września 2013, 22:51:59 »
Czyli jak zrozumiałem co do pierwszego pytania ten z aukcji będzie pasował, mam tu na myśli różnice rocznikowe, tj. rozumiem nie mają wpływu ? Prócz koloru bo widzę ten z aukcji pasuje do US ;) A co do montażu to "wycięcie" które posiadam jak już wspomniałem da się normalnie zdemontować "jakoś" bez ubytku na plastikach tunelu ? Tak myślałem że kwestia sprężyn....amory były nie dawno zmieniane jak zapewniał sprzedający czyli mogą mieć ok 30tyś km zrobione już na tą chwilę, z resztą tuż po zakupie prawie równy rok temu wychodził przegląd, facet na diagnostyce był zdumiony bo stan oscylował 78-82 % czyli w granicach nowych ponoć. Widziałem dziś w okolicach mojego miasta camry US IIIgen na oko 94-95 i sprawa ta sama szczególnie na postoju było widać z daleka cały układ wydechowy optycznie bardzo nisko wisiał.
« Ostatnia zmiana: 30 Września 2013, 22:58:23 wysłana przez piotr1989pl »

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Października 2013, 00:12:08 »
zapytaj marcinm'a, czy ma szary, montuje się prosto ( raczej), bo bez żadnej instrukcji udało mi się samemu w garażu ;) . chociaż drugi ( do srebrnej ) montowął Marcin.

zawiecha, ja mam w sedanie KYB spreżyny i amory ( gazowe) i jest zadowalająco ( nawet z  58l butlą na gaz w koło)
w WG wzmacniane sprężyny na tył i tez amory gazowe KYB, ale tam to i butla większa ( 75l) i bagażu często więcej ( plus 5 ludków w środku) i np box 500l na dachu lub 4 rowerki
Marcinowa biała sztywna jak gokart, ale nie wiem co ona ma w sobie
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl