Autor Wątek: Wymiana oleju Auris 1.6 Dual VVT-i 124 KM w swoim garażu  (Przeczytany 28150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
Wymiana oleju Auris 1.6 Dual VVT-i 124 KM w swoim garażu
« dnia: 01 Października 2013, 01:51:51 »
Witam wszystkich (jako nowy) forumowiczów i mam nadzieję że na wątku (w sensie że będą odpowiedzi)  :-)

Kwestia jak w temacie - osobiście (w sensie własnoręcznie) w swojej Aurisce jeszcze oleju nie wymieniałem a przebieg najwyższy to zrobić... Zatem pytanie do praktykujących takie zabiegi - jaki olej polecacie, jaki filtr, co jeszcze trzeba mieć żeby prawidłowo przystąpić do operacji i aby pacjent nie tylko przeżył ale śmigał lepiej niż przed. Bo ASO wpisują np. sławną uszczelkę do korka spustowego - trzeba toto mieć przygotowane czy to tylko tak żeby rachunek był wyższy? ;-) Jakieś możliwe niespodzianki? Będę wdzięczny za info.
Pozdrawiam

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
Odp: Wymiana oleju Auris 1.6 Dual VVT-i 124 KM w swoim garażu
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2013, 07:59:24 »

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2013, 08:58:03 »
odnośnie wymiany to:

- wjeżdżasz na kanał
- dolewasz do silnika (oleju) płukankę do silnika zapalasz i niech samochód pochodzi 15-20 minut na wolnych obrotach
- gasisz i czekasz aż trochę ostygnie
- odkręcasz korek wlotowy
- odkręcasz śrubę spustową i spuszczasz olej
- jak zleci, odkręcasz filtr
- zakręcasz śrubę
- nawilżasz uszczelkę filtra palcem zamoczonym w nowym oleju
- przykręcasz filtr
- wlewasz nowy olej tak 4l a później dolewasz resztę sprawdzając bagnetem aby nie przedobrzyć

pozycję drugą możesz też pominąć, choć ja co wymianę płuczę silnik

powodzenia

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2013, 11:00:20 »
gasisz i czekasz aż trochę ostygnie

A po co czekać? Gorący olej lepiej leci :-P

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2013, 11:15:52 »
Gorący olej lepiej leci :-P

chodzi o to żeby się trochę schłodził bo gorący olej też fajnie leci po rękach jak się odkręca korek  :grin:

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Października 2013, 13:43:21 »
Ktoś kiedyś klucze wymyślił  :-P

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2013, 10:42:39 »
Wracając do samego oleju, macie jakieś doświadczenia z GM 5W30 DEXOS2 ?? W wątku olejowym raczej nie był opiniowany...

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2013, 12:19:51 »
Toyoty nie mogą jeździć na oleju General Motors  :cheesy:
Tak jak renault na innych niż Elf :-P

Offline zzabot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2013, 17:29:34 »
Oleje GM na forum Vectry maja raczej srednia opinie. Chlopaki leja raczej markowe zamienniki ze wskazaniem na LM i Motul.

Offline squatro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Października 2013, 14:52:46 »
Witajcie,

Mam jeszcze pytania dotyczące wymiany filtra oleju i oleju silnikowego.
W którym dokładnie miejscu jest śruba spustowa oleju w Auris 1.33 101KM? Czy mogę Was prosić o fotkę?
Czy sama śruba spustowa ma jakąś uszczelkę, którą muszę wymienić podczas wymiany oleju?

PS
Wymieniałem już olej i filtr w Yarisie, ale w Aurisie jeszcze tego nie robiłem, więc będzie to mój pierwszy raz.
squatro
Yaris 1.0

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Października 2013, 16:43:03 »
uszczelka powinna być i zwykle się ją wymienia podczas wymiany oleju z tego co się orientuję, choć można też przykręcić starą.

Co do wymiany oleju, to zasada wymiany w Yarku i Aurisie jest taka sama, więc do dzieła  :good:

Przy okazji fotki możesz robić :)

Offline bartez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Października 2013, 00:11:55 »
Panowie dziękuję za informację, ja już (albo dopiero, zależy od punktu siedzenia) po wymianie. Przy tejże okazji nasunęło mi się kilka dodatkowych wątpliwości co do spraw "ruszanych" zazwyczaj razem z wymianą oleju, mianowicie:

- filtr powietrza wymieniłem ale - ale czy przy tej okazji odkręcacie wąż ciągnący powietrze do silnika z górnej pokrywy filtra? Jest krótki i gruby ;) i strasznie przeszkadza, ja wykręciłem po wszystkim oczywiście zamontowałem tak jak było

- dolna część obudowy filtra jest przykręcona do komory silnika trzema śrubami przez takie "uszczelko-poduszeczki", gdy przyciskałem ręką tę obudowę (z dość umiarkowaną siłą) w jednym z tych uchwytów obudowa przesuwała się - skok kilkumilimetrowy (0,5cm) dolnej części - pomimo że śruby wyglądały na przykręcone - czy to normalne?

- złożenie filtra (obudowy) za pierwszym razem to też rzeźba... ostatecznie to chyba jednak dość proste "jak już się wie o co chodzi" ale jednak zawsze pozostają wątpliwości - gdyby się zdarzyło że coś jednak spierniczyłem, gdzieś tam nie dociska - łatwo jest namierzyć zaciąganie "lewego powietrza" czy raczej nie bardzo? Trzeba w tym czasie przygazować i macać wokół obudowy filtra czy wystarczą obroty jałowe? A może skoro obudowa się trzyma kupy, zatrzaski zamknięte a z przodu uchwyty zalazły "na siebie" to w ogóle nie ma się czym przejmować?

- filtr kabinowy węglowy czy zwykły kupować? Mi w sklepie doradzono że węglowy to "na jazdę z małym dzieckiem w śmierdzących korkach" i jeśli nie ma się takich ekstra wymagań to szkoda kasy bo droższy i się szybciej zużyje... Brzmi sensownie biorąc pod uwagę jak działa węgiel aktywny, wziąłem zwykły ale w przyszłości wolałbym wiedzieć więcej w tym temacie.

Chyba to trochę ponad temat wątku ale jak go zakładałem to nie widziałem że "pójdę taką drogą" :) ...
Pozdrawiam dłubaczy, czytaczy i odpowiadających
B

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Października 2013, 08:34:39 »
filtr kabinowy węglowy czy zwykły kupować? Mi w sklepie doradzono że węglowy to "na jazdę z małym dzieckiem w śmierdzących korkach" i jeśli nie ma się takich ekstra wymagań to szkoda kasy bo droższy i się szybciej zużyje... Brzmi sensownie biorąc pod uwagę jak działa węgiel aktywny, wziąłem zwykły ale w przyszłości wolałbym wiedzieć więcej w tym temacie.

Z węglowym mam doświadczenia z Forda. Po jeździe na zwykłym filtrze, wymieniłem kiedyś na węglowy - i na prawdę było czuć różnicę! Moja żona też to potwierdza - mam po drodze do domu takie miejsce, gdzie zawsze śmierdzi - po wymianie filtra - zero wyczuwalnych zapachów w samochodzie.
Oczywiście, jak w korku stałem za jakąś ciężarówką, czy autobusem, to czułem trochę spalin, ale na pewno w mniejszym natężeniu niż przy zwykłym filtrze. Teraz jak wymieniam filtry - to zawsze staram się kupić węglowe.

Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline squatro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Października 2013, 15:52:01 »
Czy przy wymianie oleju należy wymienić koniecznie za każdym razem uszczelkę/pierścień uszczelniający od korka spustowego miski olejowej? Jak to jest naprawdę? Trzeba wymieniać czy nie? Może wyciekać jak nie wymienię? W Yaris nie wymieniałem, ale wole wiedzieć czy dobrze robię nie wymieniając w Auris. Czy wystarczy wkręcić to co się wykręciło?
squatro
Yaris 1.0

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Października 2013, 17:40:04 »
Powinno się wymienić ale jak jest w dobrym stanie to nie będzie uciekło i ze starą

wysłane przez TT2

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl