Autor Wątek: Nowy Auris 2013  (Przeczytany 64928 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nowy Auris 2013
« Odpowiedź #120 dnia: 21 Listopada 2013, 15:36:14 »
... Nie jeździ to jak TSi ...

Ale i się tak nie psuje. VW ma niestety problemy z nowymi silnikami, czy to dieslami czy benzynami turbo. W Aurisie "starym" siedząc z przodu ma się wrażenie jazdy dużo wiekszym autem. Ja się przesiadłem z Corolli Kombi, ale miałem też bezpośrednio przed kupnem Aurisa okazję pojeździć Qashqaiem, Outlanderem i Passatem, i kiedy wsiadłem do Aurisa to się uśmiechnąłem ileż tu miejsca :)   I tak jak pisze Patkrz ktokolwiek wsiądzie pierwszy raz do niego, od razu mowi "o, jaki fajny kokpit". W nowym Aurisie jeszcze nie siedziałem, ale w sedanie-Corolli owszem i mimo, że auto mi się podoba, to wnętrzem i pozycją za kierownicą jestem nieco rozczarowany (co nie zmienia faktu, że na sedana zamieniłbym :)  ). Największym dla mnie rozczarowaniem "starego A" są te twarde "chińskie" plastiki, w małym Renaulcie żony są chyba podobnej jakości, o ile nie lepsze :)
"With Oden on our side..."

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #121 dnia: 21 Listopada 2013, 20:45:11 »
Czy w nowym Aurisie/Corolli jest "podpowiadacz" zmiany biegu ?
Oglądam filmiki na yt i nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie.
PS
Czy zestaw wskaźników/wyświetlaczy w Aurisie i Corolli są identyczne ?
Czy zmienia się ich wygląd w zależności od wersji wyposażenia ?

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 21 Listopada 2013, 20:51:32 »
podpowiadacz jest.

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 21 Listopada 2013, 22:06:39 »
Czy w nowym Aurisie/Corolli jest "podpowiadacz" zmiany biegu ? Oglądam filmiki na yt i nie mogę znaleźć odpowiedzi na swoje pytanie.

W Aurisie podpowiadacz jest  i pokazuje czy masz wrzucić bieg wyższy lub niższy.

PS Czy zestaw wskaźników/wyświetlaczy w Aurisie i Corolli są identyczne ? Czy zmienia się ich wygląd w zależności od wersji wyposażenia ?

W Aurisie są różne w zależności od wersji wyposażenia.
Możesz to sprawdzić na stronie Toyoty konfigurując sobie Aurisa i w podglądzie konfiguracji zobaczysz.  Gorsze wersje wyposażenia  nie mają między obrotomierzem a szybkościomierzem wyświetlacza bo obrotomierz wchodzi na szybkościomierz,  leprze wersje mają wyświetlacz miedzy nimi ja taki mam.
« Ostatnia zmiana: 21 Listopada 2013, 22:16:11 wysłana przez Pazurek »
C-HR II Executive 2.0 - 2025
AYGO Selection x-cite - 2020
Auris II 1.6 Valvematic, Premium+Comfort - 2013

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 27 Listopada 2013, 11:19:47 »
Od wersji Premium+Comfort jest wyświetlacz między zegarami.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 10 Stycznia 2014, 19:13:25 »
No to przy okazji ubezpieczania mojego Aurisa, będąc w salonie Toyoty, wreszcie sobie pomacałem Auris kombi. Muszę przyznać że środek bardzo fajny. Miękkie podszybie podobało mi się, ładne obicia drzwi i fajna kierownica. Widoczność uważam za gorszą niż w moim Classic, bo jakoś wydawało mi się że lewy słupek jakoś tak dziwnie zachodzi w kierunku środka auta. Nie wiem ale miałem wrażenie że szyba jest mniejsza niż w moim. Ogólnie ładnie w środku wykonany, choć minimalnie chociaż mogli złagodzić kształty deski. Wygodne fotele dobrze trzymają na boki. Siedzi się niżej niż w poprzedniku, ale z wsiadaniem nie ma problemu. Czy lepiej się siedzi ? Hmmm, ja nie narzekam na moją pozycję, ale to może być kwestia gustu. Teraz bardzo ważna dla mnie sprawa. Mam 185cm wzrostu. Niestety dla mnie bardzo duży minus, ale nowy Auris ma jak dla mnie bardzo odczuwalnie mniej przestrzeni wewnątrz kabiny. Ustawiając pod siebie odległość i kąt siedzenia kierowcy i to bez nadmiernych ekstrawagancji (ręce prawie wyprostowane), idąc do tyłu naprawdę już porządnie haczyłem kolanami o oparcie, a dosłownie musiałem rozkroczyć nogi bo siedzenie już miałem między nimi. Druga bardzo ważna sprawa. Niestety w Classic tylna kanapa jest o wiele wygodniejsza niż w nowym, podejrzewam że kilkugodzinna podróż staje się męcząca, czego nie mogę stwierdzić w starym Aurisie. Również siedząc z tyłu prawie dotykałem podsufitki, więc nie teges. Ogólnie to fajne auto, ale jak widzę raczej dla małego człowieka. Ja osobiście gdybym dziś kupował i brał pod uwagę korzystne ceny starego (pod warunkiem że byłby to silnik 1.6 a nie od kosiarki 1.33) miałbym zagwozdkę. Wygląd kwestią gustu bo mi np. oba się podobają choć są zupełnie inne.
pozdrawiam

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 06 Lutego 2014, 11:39:13 »
Czy wam też czasami popiskują hamulce ? nie wiem czy to zima, czy to tylko u mnie, czy ten typ tak ma  :thumbdown: 
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2014, 11:48:29 wysłana przez Pazurek »

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #127 dnia: 06 Lutego 2014, 11:45:49 »
Hamulcze czasem tak. Chamulców nigdy nie widziałem  :roll:

www.FotoSzopa.pl

Offline Pazurek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #128 dnia: 06 Lutego 2014, 11:49:18 »
Hamulcze czasem tak. Chamulców nigdy nie widziałem :roll:

Sory już poprawiłem  :-( ale nie wiem co to  Hamulcze  :grin:
« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2014, 11:53:28 wysłana przez Pazurek »

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 06 Lutego 2014, 12:15:36 »
U mnie tez popiskują hamulce, zwłaszcza jak lekko hamuję (korek itp.). Nawet miałem z tym jechać do serwisu.. ale jakoś ostatnio mniej popiskują.. może to kwestia niskiej temperatury, poczekam do wiosny, może całkowicie przestanie.

Offline silatiw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 06 Lutego 2014, 21:00:14 »
Witam wszystkich. Wprawdzie od niedawna jeżdżę nową auriską, ale na to pytanie też muszę odpowiedzieć twierdząco. Trochę popiskują, zwłaszcza przy wolnej jeździe i delikatnym hamowaniu.

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 07 Lutego 2014, 01:29:12 »
Jak dobrze że ja nie muszę czekać do wiosny, aby nie piszczały :)

Offline wolkis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 07 Lutego 2014, 08:34:43 »
Nie musisz być złośliwy  :-)
Wygląda ze zainstalowali klocki ostrzegające pieszych o nadjeżdżającym samochodzie (a pewnie miały być tylko do hybrydy)  :-)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #133 dnia: 07 Lutego 2014, 09:18:23 »
Spokojnie Panowie, w moim Aurisie I klocki ostrzegają przechodniów w promieniu 500 metrów ;) Mam nadzieję, że po weekendowej wizycie u mechanika problem zniknie.

Offline JacekB

• Początkujący
« Odpowiedź #134 dnia: 08 Lutego 2014, 22:09:32 »
Witam wszystkich,

Od grudnia jestem posiadaczem Aurisa TS. U mnie podobny problem, piszcza hamulce a do tego slychac dosc glosne tarcie klockow o tarcze hamulcowe. W tym temacie dwa razy juz bylem w serwisie. Najpierw wyczyscili powierzchnie klockow i tarcz, ale po kilku kilometrach znow slychac bylo pisk i glosne tarcie. Druga wizyta zakonczyla sie czyszczeniem powierzchni klockow i tarcz oraz zaloseniem czegos co w serwisie nazwali podkladkami "antypiskowymi". Jest troche ciszej, ale bez rewelacji. Dodatkowo serwisant powiedzial, ze jest problem z klockami bo sa wyjatkowo twarde i jest wiele reklamacji z tego wzgledu. Podobno jest to powtorka z Aurisa I generacji. Nie wiem na ile to pdawda ale przy tamtym modelu zmieniali klocki na bardziej miekkie. Zobaczymy co zrobi producent w tym wypadku.

Pozdrawiam
Jacek

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl