Autor Wątek: Jaki xenon do aurisa  (Przeczytany 35709 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

volti

• Gość
Jaki xenon do aurisa
« dnia: 20 Października 2013, 22:44:46 »
Witam. Chciałbym założyć xenon do mojego aurisa, stąd moje pytanie czy się da wsadzić coś do tej soczewki i ewentualnie co by to mogło być (firma, model)?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki xenon do aurisa
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Października 2013, 08:26:41 »
Xenony muszą mieć stabilizator i spryskiwacz.

jeśli chodzi cio o pseudo xenonową żarówkę do wsadzenia w normalny klosz, to będziesz oślepiał ludzi z naprzeciwka. grozi za to do 100 zł mandatu i parę punktów, do tego zabrany dowód rejestracyjny (brak homologacji żarówki = niesprawne technicznie auto)
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Października 2013, 09:10:11 »
nie bedzie oslepiał ponieważ jest tam soczewka która robi idelne odcięcie światła, nie są to zwykłe lampy bez soczewki przy których swiatło jest rozpraszane i świecie gdzie chce, soczewka skupia i nie oslepia, mozna swiatła lekko obniżyć i bedzie git, poprawny przegląd auta zalezy od stacji, najczęsciej patrzą na to zeby było odcięcie i soczewka
« Ostatnia zmiana: 21 Października 2013, 09:29:39 wysłana przez paul_krakow »

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Października 2013, 10:01:12 »
nie znam się na tym ile soczewka odcina... ale siedziałem na miejscu pasażera jadąc z kumplem, który miał właśnie włożone zamiast zwykłych żarówek, pseudoxenony. Zatrzymała nas policja. skutek - taki jak opisałem powyżej, dlatego przestrzegam przed takim rozwiązaniem.
Policjantom nie podobało się że tak mocno świecą światła i poprosili o pokazanie żarówek. brak homologacji i przymusowa wymiana żarówek oraz przegląd.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2013, 10:47:03 »
widocznie nie miał soczewki w lampie, albo barwa światła była niebieska lub bardzo niebieska. Jeżeli założymy do soczewki xenon HID o temp. 4300 K do 5000 K, nie można tego odróżnić od seryjnego xenona patrząc od tak na samochód jak ma włączone światła. Dodam że jakość świecenia zwykłych lamp w Aurisie woła o pomste do nieba. Dlatego nie dziwie się że są przymiarki do założenia żarówki wyładowczej.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2013, 13:25:22 »
Ja jezdzilem ponad rok czasu na pseudoksenonie nie raz mnie zatrzymywala policja ale nigdy pod pretekstem oswietlenia...mialem zalozone zarowki 6000 k  obnizone swiatlo na 2 stopien... tak do poprawnego ksenonu musisz miec spryskiwacze lamp, samopoziomowanie i przystosowany do tego klosz. KLosz w aurisie przed Fl nie ma homologacji do ksenonu. Ostatnio zdjelem owy ksenon i zalozylem zarowki Osram cool blue o barwie 4300k i swieca bardzo fajnie, kolega ktory jechal przedemna myslal ze mam wsadzony zwykly ksenon takze polecam ze wzgledu na oswietlona droge i  fajny wyglad.

volti

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2013, 20:54:10 »
Jaki jest typ żarówki w Aurisie? H11? Kiedyś miałem Osram cool blue w yarisie które kolega wyżej opisuje lecz szybko się przepaliły (po 5 miesiącach). Ewentualnie jakie do jazdy dziennej polecacie?

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2013, 21:03:07 »
Tak, są H11. Też się zastanawiam jakie teraz wybrać...Obecnie mam OptiBlue, ale tylko raz wydałam na nie 200 zł w prezencie gwiazdkowym dla siebie i Aurisa, a teraz na pewno wybiorę coś w rozsądniejszej cenie ;)

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2013, 23:00:47 »
Optiblue to jest chyba produkt philipsa albo osrama nie powiem dokladnie...  Ja aktualnie jezdze na osramowskich ale jak sie przepala kupie sobie philipsa i bede mial porownanie

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Października 2013, 23:10:08 »
O kurde 200 zł za żarówki. Masakra :-

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2013, 09:17:11 »
spokojnie do nowego Aurisa komplet 2 sztuki w ASO prawie 700 pln ;-)  i nie jest to xenon ;-)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2013, 09:48:26 »
spokojnie do nowego Aurisa komplet 2 sztuki w ASO prawie 700 pln ;-)  i nie jest to xenon ;-)
Dla mnie pomyłka. Nie jestem z tych co myślą, że inwestycja w auto kończy się na jego zakupie, ale 700 zł za żarówki i to nieksenon...rozbój w biały dzień ;)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Października 2013, 10:41:52 »

Ludzie no litości  :cheesy:  Optiblue za 200zł to po prostu Philips Blue Vision a żarówki do nowego Aurisa

Tutaj wklejałem też opinię kolegów zza granicy, że HIR2 mogą zostać zastąpione HB4..
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=31691.0

A nawet jesli to nie wierzę, że HIR2 nie da się kupić poza ASO i że poza ASO kosztują 7 stów ;)

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Października 2013, 11:12:36 »
będę upierdliwy, pokaż proszę sklep po za ASO w Polsce, który oferuje HIR2, ale nie HB4 ;-)

Offline patkrz

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Października 2013, 11:14:35 »
Nie no jasne, że szaleństwem jest kupowanie żarówek tylko w ASO, ale zrozumiałam, że nigdzie indziej ich nie można dostać d nowego Aurisa.
Skąd pewność, że Optiblue to Philips? Nie mówię, że nie, ja nie wnikałam kompletnie kiedy je kupowałam, po prostu mialam ochotę na taki zakup :D

Edit: Philips Blue Vision na allegro jest po 78 zł za sztukę, więc wcale tak nie przepłaciłam jak się spodziewałam :)
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2013, 11:16:44 wysłana przez patkrz »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl