Autor Wątek: Jaki xenon do aurisa  (Przeczytany 35740 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
Odp: Jaki xenon do aurisa
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Kwietnia 2015, 08:44:22 »
Ale liczę na to, że Osram night breaker nie uszkodzi mi lampy w żaden sposób?

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Kwietnia 2015, 09:46:59 »
Jesli pozwolicie napisze kilka zdan w sprawie oslepiania. Ktorys kolega wczesniej pisal ze jego zona czesto jezdzi w nocy i oslepiaja ja auta z ksenonami. Pragne przypomniec ze uklad samopoziomowania w ksenonach nie jest po to by aktywnie podczas jazdy na wybojach poziomowal reflektory. Ten uklad jest po to aby po załadowaniu auta po sam dach swiatla wrocily do pozycji wyjsciowej czyli auta "na pusto". W okolicy gdzie mieszkam jest duzy zaklad w ktorym pracuje ok 200 osob. Codziennie gdy jade do pracy to mijaja mnie auta pracowników ktorzy wracają z nocnej zmiany zaladowani po 5 osob i na zwyklych lampach i niestety zapominają o tym ze jak wziadzie 5 osob to trzeba obnizyc swiatla. Jadac z naprzeciwka raza po oczach bardziej niz ksenony. Pisze o tym bo juz nieraz soptkalem sie z opinia ze ksenony oslepiaja. Fabrycznie zamontowane i prawidłowo ustawione ksenony NIE OSLEPIAJA. Bardziej oslepiaja zwykle zarowki jak jedna swieci na asfalt a druga ustawiona na czubki drzew. Wiem co pisze bo mam auriske na ksenonach i nastepne auto tez na pewno bedzie z ksenonami

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Kwietnia 2015, 10:56:26 »
jakoś w USA żarówki o mocy większej niż 55W są legalne i nikogo nie oślepiają :-P UE ma dużo różnych głupich zakazów. Według mnie to źle ustawione światła powodują oślepianie, a nie żarówki o większej mocy. Słup światła jest skierowany tak samo jak w żarówkach 55W, tylko światło jest jaśniejsze, może nie tak jasne jak w xenonach, ale jaśniejsze niż 55W. Jak ktoś chce być taki poprawny to nie musi przecież ich stosować, ja stosuję, jestem zadowolony i polecam tym, co nie są zadowoleni z jakości świaiteł i mają w d.... przepisy unijne i tych co je ślepo egzekwują :-P Przez pół roku styki się nie ujarały, odbłyśniki nie wypaliły i klosze się nie stopiły od tych kilku W więcej :-)

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Kwietnia 2015, 11:36:54 »
Zgadzam sie z kolega. Pare lat wstecz mialem w cinquecento założone H4 100/90 watt zamiast standardowych 60/55 i nic sie z lampami nie dzialo a swiatla o niebo lepsze. Wiadomo ze w takiej sytuacji warto jest zalozyc dzienne ledy zeby w dzien niepotrzebnie obciążać akumulator. Jezeli wsadziny dedykowana do lampy zarowke ale o większej mocy to nie mam nic przeciwko. Glupota dla mnie jest natomiast wkladanie ksenonow do zwyklych lamp poniewaz zarnik ksenon jest dluzszy i ma inaczej ustawiona ogniskowa i zle odbija swiatlo od lustra oslepiajac innych kierowcow. Tak samo nie mozna wkladac ksenonow do zwyklych soczewek bo soczewka na halogen odcina światło w ten sposob   _/ a soczewka w lampie ksenon odcina tak   _,-     zeby nie puszczac mocnego swiatla za wysoko na oczy kierowcow

volti

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Kwietnia 2015, 12:38:18 »
warto jest zalozyc dzienne ledy zeby w dzien niepotrzebnie obciążać akumulator.
Nie akumulator tylko alternator. Akumulator podczas pracy silnika jest ładowany i nie jest pobierana z niego energia.

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Kwietnia 2015, 12:48:56 »
Zgadza sie - alternator. Moj błąd

Offline victus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 03 Kwietnia 2015, 16:38:55 »
W berlingo 2011 po 2 latach u mnie całe klosze były wewnątrz okopcone, żarówki? Standardowe osramy i philipsy, bez cudów. Dlaczego tak? Zbyt cienkie kable (oszczędności producenta) i kostka się lekko topiła. Próba wyczyszczenia wewnątrz odbłyśników ściereczką niepylącą i pensetą wodą destylowaną? Warstwa odblaskowa zeszła !! Pierwszy raz z takim dziadostwem się spotkałem.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #52 dnia: 03 Kwietnia 2015, 22:48:06 »
Nie okopcone tylko zakurzone. Musiał być bardzo dziadowski chrom na odbłyśnikach jeśli zszedł.

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Kwietnia 2015, 23:42:36 »
A silver chce być chyba świętszy od papieża lub pierwszy po nim razem z red.Terlikowskim.

Do świętości mi daleko, jednakże na polskich drogach odsetek aut z oślepiającymi światłami jest znaczny! szczególnie na wschodzie polski... Ale Twoja mocniejsza niehomologowana żarówka na pewno nie oślepia... szkoda że tylko Ciebie  :embarassed:

Offline victus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 04 Kwietnia 2015, 07:44:50 »
Mam standardowe, fabryczne, ale planuję dołożyć ksenony i samemu wyregulować by nie było problemu. Kuzynka w swojej astrze coupe 2007 ma też ksenony wstawione do zwykłych reflektorów soczewkowych i nie oślepia, zarówno jadąc z przeciwka jak i jadąc za mną nie razi mnie w lusterkach bocznych.

wysłane przez tapatalk

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 04 Kwietnia 2015, 10:26:34 »
Mam standardowe, fabryczne, ale planuję dołożyć ksenony i samemu wyregulować by nie było problemu. Kuzynka w swojej astrze coupe 2007 ma też ksenony wstawione do zwykłych reflektorów soczewkowych i nie oślepia, zarówno jadąc z przeciwka jak i jadąc za mną nie razi mnie w lusterkach bocznych.

nie skomentuję...  <zalamka>

Offline waldusrelax

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Kwietnia 2015, 11:02:27 »
Victus soczewki w halogenie maja inne odciecie swiatla niz soczewki ksenonowe. Halogenowe puszczaja snop swiatla wysoko na prawa strone. Jadacych z naprzeciwka nie bedziesz oslepial ale jadac na przyklad dwupasmowka lewym pasem bedziesz walil po oczach jadącym pasem obok ciebie po prawej stronie

Offline victus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Kwietnia 2015, 13:53:06 »
Wydaje mi się, że to kwestia regulacji lamp. Gdy kupowałem swojego to przy najwyższym ustawieniu 0, widoczność była na jakieś 25m więc i tak musiałem ręcznie podnieść, podjechałem po zmroku pod ścianę na odległość około 35-40m i wtedy miałem możliwość wyregulowania. Lewa lampa poszła wyżej o około 2 obroty chyba imbusem a prawa o około 2,5 obrotu.

nie skomentuję...   
Pomódl się za mnie, święta są.

Offline silver

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #58 dnia: 04 Kwietnia 2015, 15:30:18 »
Pomódl się za mnie, święta są.

Z tym może być problem, bo wyznaję ateistyczne poglądy... ale jeśli już to za kierowców jadących na przeciw Ciebie...  :wallbash:

Regulowałeś lampy stojąc 35-40 m od ściany?! "Chopie" Ty już dawno dowód powinieneś mieć zabrany!  <zalamka>  przejdź się może do okulisty, a nie rzeźbisz przy aucie w taki sposób... do niedawna myślałem że takie "tjuningi" to domena wieśwagenów i starych A4... masakra...  :czerwona:

Offline Kopytoszczak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 04 Kwietnia 2015, 16:05:52 »
Dziś byłem na przeglądzie, zaliczony z żarówkami 85W bezproblemowo  :cheesy:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl