Autor Wątek: Corlla 2004 sedan spalania 10L przy 130km/h  (Przeczytany 9936 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
Corlla 2004 sedan spalania 10L przy 130km/h
« dnia: 06 Marca 2005, 18:08:08 »
Właśnie teśc odebrał auto ma teraz 300 km przejechane a dzieki mojej podróży z jego córą do wawy:).POwiem tak auto jakos mnie nie zaskoczylo specjalnie:(ladnie wytłumine zawiesznie - nie ma nieprzyjemnego walenia jak w niektórych autach, natomiast dziś troche wiało i widać że auto nie znosi tego dobrze.
Następna sprawą jest silnik.
Mam wrażenie że jak sie na dłużej zatrzym to obroty schodzą jakoś nisko że wyczuwalne śa drgania w podłodze (dodam ze jestem chorym:) perfekcjonista) króciutki postuj jest oki tzn nie zdążą zejść tak nisko.
Następna sprawa to spalanie jestem w szoku jadac 130km/h komp pokazuje mi 9.9L chwilowego spalania przecież to porażka przy tak małym silniku - jeżdze camry V6 i mi 12 spala:) czy to normalne w nowym aucie??
Czy może są az takie przeklamiania kompa - to po cholere sie za niego płaci i po co go kłada jak kłamie.
Szczerze to auto nie jest warte 68tys zl z ubezpieczeniem itd
Jest to wersja LUNA
Ciesze sie ze bede mial mozliwosc jezdzic troche tym autem to je poznam blizej.
sam mam zamiar zmienic auto na tego typu samochod.
Bede chyba rozwazal miedzy Civickiem a Corolla ale pewnie D4D i napewno nie kupie nowego auta.najchetniej 2-3 letnie.
Jezeli spalanie nie spadnie to sie bardzo rozczaruje TOYOTĄ
Prosze o porady i opinie w tym temacie.

grzegorz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Marca 2005, 18:18:34 »
Może w końcu jeszcze zdradzisz jaki typ silnika masz w tej furce?

janmor

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Marca 2005, 18:34:22 »
Co do spalania.
komputer pokazuje średnie lub chwilowe spalanie - w zależności od ustawienia. Z tego co napisałeś 9,9 jest chwilowym a nie średnim  :idea: tak napisałeś.
Ja mam D4D a czasami chwilowe mam 15L  :cnice

Przestaw na srednie a bedzie palił duuuużo mniej  :cnice

P.s - przez pierwsze 2000 km zalecana jest raczej spokojniejsza jazda, hamowanie, przyspieszanie ... weź to pod uwagęjeżeli chcesz pojeździć nią ( lub teść ) dłużej  :athunbsup  .

Pozdrawiam...

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marca 2005, 18:42:11 »
Ja niestety też należędo rozczarowanych spalaniem :( Moja toya (1.6) ma ok 5000 na liczniku i jeszcze nigdy nie udało mi sięosiągnąć średniego spalania poniżej 8,4. Starałam sięjak mogłam jeździć ekonomicznie i bez szaleństw i nic - komputer dalej nie schodził poniżej tej wartości :( Myślałam, że przekłamuje, więc policzyłam spalanie na podstawie przejechanych kilometrów i ilości zatankowanej beznzyny i co ?? - dalej tyle samo ;)
Pociesza mnie tylko fakt, że zimą wszystkie auta troszkęwięcej palą (tak sięprzynajmniej łudzę:) )

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Marca 2005, 19:14:23 »
Pytalem w serwisie i powiedzieli zeby nie katowac auta na zimnym tylko a tak powiedzieli ze nie ma zadnych przeciwskazan apropo wiekszych predkosci - ze raczej nie ma czegos takiego jak docieranie auta (silnika) Docieraja sie kloski sprzeglo i pare innych spraw.
Silnik 1.6 16V oczywiscie - a To do Kolegi ktory twierdzi ze nie wiem co to jest spalanie chwilowe a srednie - Panie Kolego:) doskonale wiem co to jest spalanie srednie i chwilowe w chilowym przy rownej jezdzie a nie przy w ciznietym pedale w podloge komp pokuzuje jakie bedzie spalanie przy jezdzie z dana predkoscia - piszac mialem na mysli ze jaden na 5 biegu rowno trzymajac gaz a kmp prawie 10L pokazuje:(Ile pokaze w D4D pewnie z 6L

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Marca 2005, 19:18:47 »
Oczywiscie spalanie takie bylo przy jezdze 130km/h i z ustabilizowana predkoscia.Troche sporo jak na 1.6:( dla mnia porazka mialem mazde 323F z 98 roku przy 140  jadac na chorwacje  z pelnym baznikiem i 3 osobami + graty jakies na miejscu 4 osoby  z klima wlaczona spalila mi 7.4 - 7.8 wiec spora roznica byl to silnik 1.5 16V 90 km

janmor

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Marca 2005, 20:13:28 »
Cytuj (zaznaczone)
Następna sprawa to spalanie jestem w szoku jadac 130km/h komp pokazuje mi 9.9L chwilowego spalania przecież to porażka przy tak małym silniku

Tak zrozumiałem jak napisałeś!!! Kolego...

No ale wracając do tematu  :lol:

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Marca 2005, 22:09:28 »
Sam napisałeś, że wiało. Jeżeli jechałeś pod wiatr to całkiem możliwe, że przy 130 było takie spalanie.  Opory powietrza miałeś jak przy 150-160. Przy jeździe 120-130 mam średnie spalanie 7-7,5. Ja swojego przez pierwszy 1000 km tak nie goniłem ale to twoja sprawa. Teść pewnie zadowolony, że mu wózek przegoniłeś.

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Marca 2005, 22:34:57 »
Panowie bez zartow - nie jestem imbecylem jechalem tak przez chwilke pozniej niemal cala droge nie przekraczalem 100 km/h.
Wiatr mialem boczny.
Wiec spokojnie mimo tego ze mi w ASO powiedzielei ze mozna gniesc auto jak juz bedzie rozgrzane ja biore poprawke na to i nie katuje auta tym bardziej nie swojego.
Nie jestem wogole zwolennikiem katowania aut choc w trasie nie lubie spacerowac.Mysle ze jakies 1000-2000 km trzeba spokojniej przejezdzic zeby sie wszystko ladnie ulozylo.
Co powiecie na temat silnika dlaczego czuc wyraznie wibracje jak jest odpalony i stoi??
Chyba to toyota a nie lada no chyba ze to moje wrazenie z V6 ktorym na codzien sie poruszam - jeszcze troche to zmieniajac auto zmienie na V6 bo uznam iz wszystkie 4 cylindrowe nierowno pracuja:)

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Marca 2005, 22:39:09 »
Jeszcze jedno nie wiedzialem ze jazda przez minute 130 km/h to jest przeganianie auta:)
Tym bardziej ze auto rozpedzalem nie przekraczajac 3-3.5 obr/min przy 130 pewnie miala jakies 4000 max!!!
A niby jakie sa zalecenia udokumentowane a nie mity jakies z jakimi predkosciami nalezy sie poruszac i jakich predkosci obrotowych nalezy nie przekraczac w nowym Aucie marki Toyota???

EDIT
Tam jest taki klawisz EDYTUJ korzystaj z niego. Poza tym  :asearch taki temat juz istnieje wiec wypadało by tam napisac a nie zaczynać na now.  

Iceman

zbyszekp

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Marca 2005, 23:03:08 »
Nie porównuj 6 z 4. Chwilowe spalanie lepiej na to nie patrzeć bo zaczniesz jeździc jak złotówa.

tunix

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Marca 2005, 23:30:32 »
Corolle 1.6 rzeczywiście nie palą najmniej ale za to te silniki są dość dynamiczne. Natomiast swego czasu jeździłem na zmianędwiema w tej samej wersji, w podobnym wieku (~3 mies.) i stanie, na identycznych oponach z takim samym ciśnieniem i jedna paliła zawsze prawie litr więcej od drugiej (ten sam kierowca, te same trasy). Nie doszedłem skąd brała siętaka rozbieżność...

tx

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Marca 2005, 12:00:16 »
Mnie w trasie (na auto banie  :D )przy 140 - 160 wyszło w okolicy 7, a poruszajac sie z prędkosciami przelotowymi do 140 potrafi zejsc poniżej 7 (rekord to 6.2)

Generalnie trasa to jakieś 6,5 do 7,5

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Marca 2005, 12:25:48 »
Ok czyli bedzie spoko- moze wyszlo tak z powodu dosc silnego wiatru fakt ze srednia wyszla okolo 8L mialem w tym droge do Wawy 100km i jakies 100km po wawie i 100 km droga powrotna i wyszlo mi chyba 7.9 czy 7.8 czyli pewnie norma no ale wolno jechalem w trasie zazwyczaj do 100km/h kilka kilometrow jechalem szybciej bo i warunki byly na to.
Oki dzieki Panowie.
Jeszcze apropo tych predkosci w nowym aucie - czy sa jakies udokumentowane jakich nie nalezy przekraczac??I jakich obrotow unikac w poczatkowej fazie uzytkowania??

Offline otis

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Marca 2005, 13:52:07 »
Cytat: borkomar

Jeszcze apropo tych predkosci w nowym aucie - czy sa jakies udokumentowane jakich nie nalezy przekraczac??I jakich obrotow unikac w poczatkowej fazie uzytkowania??

z tego co mi wiadomo to nie ma niegdzie podany wartości można jeździć tyle i tyle, a powyżej tej wartości zakazane!! w salonie, przy odbiorze samochodu mówiono mi aby nie przekraczać 3500 tys. obrotów. więc tak robiłem. w końcu pracują tam fachowcy, którzy za doradzanie nam mają kasęi należy im ufać.  :)
"... po jasnej stronie księżyca"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl