Autor Wątek: Kontrola trakcji w Aurisie  (Przeczytany 4148 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

volti

• Gość
Kontrola trakcji w Aurisie
« dnia: 22 Października 2013, 21:29:56 »
Witam. Mam Aurisa 2008r. sprowadzony z Belgii i nie posiada kontroli trakcji (VSA chyba się to nazywa). Jest to możliwe? Słyszałem że od 2007r wszystkie auta seryjnie produkowane mają mieć obowiązkowo kontrole trakcji. Jak to z tym jest?

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Kontrola trakcji w Aurisie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2013, 21:41:08 »
Mam 2008 rok z polskiego salonu niema kontroli trakcji, nawet aktualnie chyba nie jest obowiązkowa

volti

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2013, 21:49:23 »
Orientujesz się może ile może ona kosztować lub ewentualnie z czego się składa (jakieś pompy, komputery)?

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2013, 22:04:28 »
ja też mam salon i też nie ma, a nazywa się to dokładnie: VSC system stabilizacji pojazdu

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2013, 22:09:59 »
VSC + TRC = pompa ABS, czujnik polożenia koła kierownicy, yaw rate sensor, przycisk wyłączający w konsoli, do tego adaptacje i robocizna. O ile wiązka jest przystosowana to jakieś pare tysięcy.

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2013, 20:05:52 »
Witam. Mam Aurisa 2008r. sprowadzony z Belgii i nie posiada kontroli trakcji (VSA chyba się to nazywa). Jest to możliwe? Słyszałem że od 2007r wszystkie auta seryjnie produkowane mają mieć obowiązkowo kontrole trakcji. Jak to z tym jest?

A no tak, że:
Wszystkie nowe samochody osobowe, które otrzymały świadectwo homologacji po 1 listopada 2011 roku muszą być wyposażone w układ stabilizacji toru jazdy ESP (Electronic Stability Program). Dotyczy to aut sprzedawanych na terenie Unii Europejskiej.

a Auris otrzymal takowe w 2006

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl