Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 300995 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Listopada 2013, 20:27:02 »
WSZYSTKIE samochody cierpią na nieuchronny spadek ekonomii przy niskich temperaturach, tylko w naszych jest to bardziej widoczne
Czy mógłbyś rozwinąć myśl, jeśli chodzi o drugą część zdania?
W Y Ś W I E T L A C Z E  :D
A co za tym idzie przejrzysta i natychmiastowa forma prezentacji wyników zarówno chwilowych, jak i statystycznych (wykresy słupkowe). Na przykład taki:
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2013, 20:29:53 wysłana przez Priusman »

Offline felicjator

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 19 Listopada 2013, 20:48:36 »
OK. Dzięki za rozjaśnienie  :-)

Offline pancio123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 19 Listopada 2013, 21:48:31 »
Kurcze myślałem, że to ja jestem jakoś przewrażliwiony na punkcie spalania. Dzisiaj spalanie było OK, ale temperatura buła około 8 stopni. Ale przez ostatnich kilka dni temperatura była niższa ok.4-5st i spalanie od razu wzrosło!!! Przy dieslu przy takich temperaturach nie zauważałem aż takiego wzrostu spalania. Ciekaw jestem jakie spalanie bedzie przy -20??? A od razu mówie że nie bedę oszczędzał kosztem ogrzewania.

Dzisiaj pojawiło sie na liczniku 3000  :cheesy:

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 19 Listopada 2013, 21:57:40 »
Dlatego warto tak sobie zorganizować dzienne jeżdżenie, aby samochód raz rozgrzany był używany na maxa, bez długich postojów. Gorzej, jak się rano dojeżdża do pracy i wraca po południu - cały cykl nagrzewania musi się odbyć od początku - kosztem spalania paliwa oczywiście. I znowu - dotyczy to właściwie wszystkich pojazdów. Moje stare, dobre Mitsubishi, zimą, używane z długimi przerwami w ciągu dnia dochodziło do 10.5-11 l/100km. Więc i tak się cieszę, że w Priusie nauczyłem się nie przekraczać 6.. ale zima jeszcze się nie zaczęła, więc wszystko przed nami  :o

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 21 Listopada 2013, 14:49:47 »
Priusman jakim cudem udało Ci się odzyskać tyle prądu podczas hamowania, u mnie w Yarisce jeden kwadracik to 30Wh, a najwięcej ile udało mi się naładować w jednym słupku to 1,5 kwadracika czyli 45Wh??? A Ty zrobiłeś 250Wh w ciągu minuty!?Zjeżdżałeś z Kasprowego??? :P
Spalanie - Motostat.pl

Toyota Corolla 1,8 hsd 2019

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #35 dnia: 21 Listopada 2013, 16:29:19 »
Priusman jakim cudem udało Ci się odzyskać tyle prądu podczas hamowania, u mnie w Yarisce jeden kwadracik to 30Wh, a najwięcej ile udało mi się naładować w jednym słupku to 1,5 kwadracika czyli 45Wh??? A Ty zrobiłeś 250Wh w ciągu minuty!?Zjeżdżałeś z Kasprowego??? :P
To nie moje. Pewnego znajomka, takiego hybrydowego pasjonata z Wa-wy. Zawsze polecam jego artykuły, gdyż facet ma ogromną wiedzę i chętnie się nią dzieli :) Zresztą zamieszczałem już linki do jego bloga, a to zdjęcie pochodzi z poniższego artykułu:
http://www.roszczyk.com/strony/hybryda-w-gory-upalnym-latem

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Listopada 2013, 22:47:30 »
Jedno jest pewne. Hybryda NIE NADAJE się do niewielkich, płaskich miasteczek. Nie ma miejsca, aby się dobrze rozbujać, nie ma górek, za krótkie dystanse do porządnego rozgrzania się układu hybrydowego.
Pierwsza fotka pokazuje zużycie paliwa po kilku krótkich przejażdżkach po Ciechocinku. W zasadzie wszędzie można było dojść piechotą, ale było zimno, mokro i osoba niepełnosprawna do przewożenia.

Dla równowagi załączam drugie zdjęcie - jeszcze z lata, po kaszubskiej trasie - niepobity rekord mojej szanownej małżonki (dla informacji - nie jeździ jak kapelusznik w Cinquecento ;)

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Listopada 2013, 23:24:15 »
Ciekawe określenie na kobietę jeżdżącą hybrydą "płaskie miasteczko". Jesteś lepszy od Witkiewcza i Jego "kobietona"...  :-P
Też zauważam to zjawisko, czasami próbuję tzw. przykładem własnem nauczyć muskania pedału (tfu) gazu, ale to z Moją niewykonalne... Pozdrawiam
JanB

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Listopada 2013, 23:41:44 »
Ciekawe określenie na kobietę jeżdżącą hybrydą "płaskie miasteczko"...
Chyba jednak zachodzi nieporozumienie. Pisząc "płaskie miasteczko" miałem na myśli ni mniej ni więcej, niż właśnie takie płaskie miasteczko jak np. wzmiankowany Ciechocinek - bez żadnych wzniesień i zjazdów, na których można (przynajmniej częściowo) odzyskać energię, a tym samym zmniejszyć zużycie paliwa.  Zero poetyckich przenośni - czysta fizyka i inżynieria.
 :cool:

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Listopada 2013, 09:03:33 »
 <zalamka> To ja źle Ciebie zrozumiałem... Przepraszam. A swoją drogą podziwiam wynik szanownej małżonki po kaszubskiej trasie... Moja Priusem robi średnio 5,1 l/100 i za ch...rę nie namówisz na myślenie w trakcie jazdy.

Offline pancio123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Listopada 2013, 04:31:21 »
<zalamka> A swoją drogą podziwiam wynik szanownej małżonki po kaszubskiej trasie... Moja Priusem robi średnio 5,1 l/100 i za ch...rę nie namówisz na myślenie w trakcie jazdy.

hmmmm Prius jest większy od mojego Aurisa, a i tak wykręcacie całkiem niezłe wyniki spalania. Co prawda moje są w szczególnych warunkach... Warszawa nie rozpieszcza, przekonałem się na wielu samochodach które miałem! Każdy z moich Znajomych z poza Warszawy miał lepsze wyniki spalania niż ja. Niestety, ale obniżająca się temperatura, zwiększający się ruch z powodu nadchodzącej gorączki zakupów(nie mylić ze świętami) nie sprzyja dobrym wynikom spalania w mojej Bateryjce... a szkoda  <zolta>

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Listopada 2013, 11:23:41 »
Pochwaliłem się tamtym rekordem, bo był to naprawdę nadzwyczajny wynik. W ciepły letni dzień, bez używania klimy i przy prędkościach poniżej 100km/h. Przez całe lato, jak mnie nie było, Małżonka ujeździła ok. 4000km (będąc również w Czechach) i średnio spaliła 4.1.
W tej chwili jeżdżąc po Trójmieście utrzymuję  5.4-5.5. Oczywiście nie spuszczam prawego oka z HSI i uciekam się do takich sztuczek, że np. włączam ogrzewanie i nadmuch tylko, gdy i tak ICE musi pracować (np. jazda pod górkę). Przy zjazdach i coastingu wyłączam grzanie i nadmuch. No chyba, że jest wyjątkowa wilgoć i szyby parują - wtedy to już nie ma zmiłuj, trzeba spalać benzynkę :(
O tyle mam fajnie, że mieszkam dość wysoko i pierwszy wyjazd z domu, z ciepłego garażu z reguły jest to długa jazda w dół. Silnik tylko kręci, aby się rozgrzać przez pierwsze kilkadziesiąt sekund. Do fazy S2 co najmniej.
Przyblokowałem już dolny grill, zostawiłem jedną szczelinę otwartą, zatkam ją, jak będzie poniżej zera na zewnątrz. Brakuje mi monitoringu temperatury w chłodnicach. Coś mi się kisi moje OBDII - nie mogę sparować Androida na bluetooth i wywala mi błąd połączenia. A już raz mi się udało i potem znowu doopa.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #42 dnia: 30 Listopada 2013, 11:48:14 »
A mi jazda samochodem ma dawać przyjemność :grin: nie wyłączam ogrzewania z górki, a pod górkę daję jeszcze większe   :laugh:

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 30 Listopada 2013, 12:22:10 »
Co prawda nie znam Priusmana osobiście, ale myślę, że również ma przyjemność z jazdy.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 30 Listopada 2013, 12:49:57 »
Dzisiaj też założyłem do Priusa peszle zatykające przepływ powietrza do chłodnicy od dołu wg Twojego Priusman patentu. Dziękuję.
Pozdr. JanB

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl