Autor Wątek: Technika Jazdy hybrydą  (Przeczytany 301140 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Technika Jazdy hybrydą
« Odpowiedź #60 dnia: 18 Stycznia 2014, 16:27:13 »
Potwierdzam. Wiatr ma duży wpływ.
www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

Offline cris1111

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Stycznia 2014, 11:09:04 »
Dość zaskakująca różnica w spalaniu, zważywszy na współczynnik oporu powietrza Priusa, będący jednym z najniższych w samochodach seryjnych tej klasy. A jaką miałeś średnią prędkość na tej trasie? Często ruch na określonej trasie wymusza taką, a nie inną prędkość. Jeździsz z tempomatem?

Po pierwsze to ja mam yarisa hsd, więc wskaźnik opór powietrza jest 0,28 a nie 0,25 jak w Priusie, prędkość 80km/h praktycznie cała trasa na tempomacie, dodam że wiało wtedy mocno :)
Spalanie - Motostat.pl

Toyota Corolla 1,8 hsd 2019

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 22 Stycznia 2014, 16:43:05 »
Po pierwsze to ja mam yarisa hsd...
Ach - faktycznie  <zalamka>

Offline toyot

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 03 Lutego 2014, 14:19:03 »
Cytuj (zaznaczone)
Czekając dzisiaj w ASO dorwałem taką ulotkę i przypomniał mi się ten wątek

nie prościej założyć LPG do benzyny? :D

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Lutego 2014, 20:43:45 »
Przepraszam ale dopiero wkręciłem się na to forum i nie wiem jak mogłem je przeoczyć...więc Cześć!

I od razu do tematu który rozpoczął kolega pancio123

Jak jeździć hybrydą? Zwyczajnie, jeździj tak jak innym samochodem i nie doszukuj się specjalnych technik. Czy to znaczy że takie nie istnieją? Nie...to znaczy że ten wspaniały samochód sam cię ich nauczy. Musisz tylko obserwować, wyczuć maszyne, zobaczyć jak znakomicie zarządza energią co dzieje się podczas hamowania, jakie są fazy hamowania (rekuperacyjne, stratne itd), fazy jazdy (szybowanie, puls itd).

Generalna konkluzja z jazdy hybrydowym Priusem/Aurisem jest taka: Nie trzeba jeździć specjalna techniką aby mieć dobre wyniki ale wystarczy tylko trochę się przyłożyć aby mieć znakomite.

Ażeby je mieć nie trzeba nic więcej jak stosować jedną prostą zasade: MPJ (Maksymalnie Płynna Jazda)...albo BIM (Be In Motion)..wybierz sobie którą nazwe wolisz.

A tak serio to gratulacje wspaniałego samochodu i szerokiej drogi  :good:
Spritmonitor.de" border="0

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 06 Lutego 2014, 23:07:39 »

Jak jeździć hybrydą? Zwyczajnie, jeździj tak jak innym samochodem i nie doszukuj się specjalnych technik.

Może jestem mało kumaty (prawko czynne A ,B ,C, BE,CE od ponad 30 lat ) ale osiąganie wyniku ok 3,5-4 L/100km zajęło mi trochę czasu na naukę efektywnej techniki jazdy     

Czy to znaczy że takie nie istnieją? Nie...to znaczy że ten wspaniały samochód sam cię ich nauczy.

...niezłe  :song:
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 16 Lutego 2014, 13:05:43 »
Fajna sprawa :) Gdzieś też widziałem jak na elektryku można było rozwijać i wyższe prędkości, mają rozmach...  :cheesy:

http://www.youtube.com/watch?v=EueqPzs0oNQ#ws

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 16 Lutego 2014, 14:10:30 »
Magic ?

W std. samochodzie sytuacja z filmu jest nie do zrealizowania. Wniosek : w tym aucie zamontowano inny aku. W US cały czas eksperymentują różne rozwiązania i to nie tylko w TP. Pełno jest różnych ludzi o potencjale A. Słodowego z wyobraźnią , wykształceniem i ...odpowiednimi środkami materialnymi na realizację w/w.
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #68 dnia: 16 Lutego 2014, 14:16:47 »
Tam jest standardowa bateria tylko dołożony moduł/przeprogramowany komputer, który na trybie EV pozwala tak śmigać  :cool:
Ciekaw tylko jestem jak takie użytkowanie auta wpływa na żywotność baterii

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Lutego 2014, 23:28:55 »
Z własnych doświadczeń wiem ( pokrywają się z info producenta ) ,że na (prawie) "pełnej" baterii można pojechać max 3 km. Przy czym nie jest możliwe żeby przy dynamicznym ruszaniu i przyśpieszaniu silnik spalinowy się wtedy nie załączył.
Jeżeli jednak w/w założenie byłoby błędne , to taki tryb pracy byłby ....rewelacyjny  :good: 
www.moto-rzeczoznawcy.pl

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Lutego 2014, 23:53:03 »
Jeden z wątków na priuschat.com

http://priuschat.com/threads/70-mph-ev-only-mode.63124/

Genialne są też tego typu przeróbki, Amerykanie mają świra chyba na punkcie tych aut :)

http://www.youtube.com/watch?v=LtfWDo_IclQ#

Coraz bardziej mi się to wszystko podoba  :cheesy:

Offline sp5qwo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 03 Lutego 2016, 14:21:52 »
Witam wszystkich :) Hybryde mam od października 2015, eksploatuje ja na taxi . najlepsze spalanie na dystansie 100km po miescie jakie udało mi się uzyskac to 4,6 litra przy temp. na zewnątrz ok 10 C . Oczywiście wylaczam układ podczas dłuższego postoju :) . Powiedzcie czy podczas normalnej jazdy po miescie wchodzić na czerwone pole (power ) podczas rozpędzania autka czy nie ? Ja staram się utrzymywać na granicy pomiędzy eco a pwr. Kolejne pytanie: gasic na postoju czy nie? rozne opinie slyszalem ale przeważnie z ASO. Wy jesteście użytkownikami hybryd i Wasze opinie sa najbardziej przydatne
« Ostatnia zmiana: 03 Lutego 2016, 15:21:24 wysłana przez sp5qwo »

Offline ultra79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 03 Lutego 2016, 15:32:57 »
Witam, Od kilku dni jestem nastawiony na hybrydę, dodam że dla żony i tutaj zwracam się z prośbą o radę: do tej pory żona jeździła autem żrącym >10l/100km, wynika to z krótkich dystansów dom-praca-przedszkole-szkoła-dom, czasem galeria  :cheesy: do 20km dziennie Logicznie podchodząc do tematu hybryda+automat zamyka wiele problemów za jednym razem, ale... wczytując się w różne wątki tu na forum i w necie dochodzę do wniosku, że to auta dla FACETÓW  Kokpit, wyświetlacze, dane, analizy i starania o 1,2/100km (żart) to dla nas zabawa Czy kobiety świadomie prowadzą hybrydy ? Czy warto sprawiać taki prezent ( używany, IV gen.) i przyglądać się z boku? Mam dylemat, tylko szczerze proszę...  :cry:

Ja mam Priusa od 3 lat i przejechałam niż 65 tyś km. Aktualne zużycia 4,6. Mój rekord z lutego 2014 - 3,8 l.
Czy świadomie, nie wiem ale umiejętnie :)

Offline ultra79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 03 Lutego 2016, 15:35:29 »
A czy z Waszego doświadczenia i znawstwa tematu przebiegi dzienne 10-20km oraz z reguły postoje w dni weekendowe to nie za mało na Priusa? Z tego co do tej pory zrozumiałem baterie muszą mieć szansę na ładowanie, a jak nie ma jazdy na benzynie lub odzysku z hamowania silnikiem to się nie naładują...
Już wcześniej się wypowiadałem w tym wątku (zerknij na poprzednią stronę ;) Poza tym widzę, że z Wa-wy jesteś. mam dwóch znajomych Priusowców co właśnie po Stolicy jeżdżą i mają dobre osiągi (tak przy okazji to MY :D Przy przelotach dziennych ok 20 km najlepszym rozwiązaniem byłby PIP albo może ten nowy Nissan Leaf. Wtedy można się opędzić sama elektryką. Chociaż znajomy zrobił kalkulację Plugina i wyszło mu, że różnica w cenie pomiędzy klasycznym Priusem, a PIP'em zwraca się po baardzo długim czasie (ok 300k km), a więc - może lepiej nie przepłacać.

Ja jeżdzę codziennie do 30 km + postoje w weekend. Tak jak pisałam, spalanie 4,6.

Offline SharkNX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 04 Lutego 2016, 21:44:20 »
Witam serdecznie ja od sierpnia 2015 jestem szczęśliwym właścicielem Lexusa CT200h co jest to samo co TP lub TAuris.
Za ten czas przejechałem 20000km i mam chyba sposób na najniższe spalanie w naszych autkach.

Ten oto sposób działa najlepiej na trybie Eco na rozgrzanym silniku minimalnie tak aby system wyłączył silnik na postoju. Idealna prędkość to 60 aż 80 na liczniku i pasek energii bardzo delikatnie pod Eco jak na drugim zdjęciu tylko bez kontrolki EV jak to u mnie na zdjęciu

HSD wtedy trzyma silnik spalinowy na obrotach "jałowych" na wartości około 1100ob/min i spalanie nawet z silnikiem uruchomionym jest na poziomie 3,2 aż 4,4l/100km.

Lexus jest dużo cięższy wiec nie udaje mi się osiągnąć takich wartości jak na priusie ale to jest tez luxus.
Najwyższa wartość to na trasie z Wawy na Słowację ze sporo przekroczona prędkością

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl