Od kilku tygodni testuję zakupionego rok temu mojego Priusa XW 11 z roku 2002 o mocy silnika spalinowego 72 KM , w którym miesiąc temu sam naprawiłem , zregenerowałem akumulator trakcyjny HV . Wymieniłem w nim 5 pakietów , ogniw Ni-Mh 7,2V na sprawne , pozostałe 33 pakiety, ogniwa Ni-Mh 7,2 V z datą produkcji 2002 są nadal sprawne i je eksploatuję dalej. Mój Prius ma akumulator HV składający się z 38 pakietów, ogniw Ni-Mh 7,2 V . Teraz komputer pokładowy mojego Priusa nie wykazuje żadnych błędów . Prius stał się zrywniejszy i oszczędniejszy. Jedna z krótszych jazd moim Prius XW 11 przedstawia się następująco :
Start na zimnym silniku po nocy 3 stopnie Celsjusza , jazda po Warszawie z ul. Janowskiego 9 do ul. Wróbla 2 ( 3 kilometry ), spalanie 9 l/100 km , silnik w ogóle się nie gasił . Powrót na ciepłym silniku - po około 1 kilometrze zgasł silnik i resztę drogi ( 2 kilometry )pokonałem na samym silniku elektrycznym . Spalanie w drodze powrotnej wyniosło 2,95 l?100 km . Średnio w tą i z powrotem spalanie wyniosło (9+2,95) / 11.95 = około 6 l/100 km. Jazda odbyła się Priusem XW11 z 2002 roku z silnikiem spalinowym o mocy 72 KM . Już za kilka tygodni opiszę jazdę na dalekiej trasie 360 kilometrów i podam wyniki jakie osiągnę . Stosuję według mnie najoszczędniejszą jazdę hybrydą jaką jest : jazda metodą Pulse and Glide połączona z tak zwanym żeglowaniem . Aby taka jazda była najoszczędniejsza , i ze względu na to że prawie nie słychać czy silnik spalinowy pracuje, zaintalowałem sobie wskaźnik zgaszonego silnika spalinowego.