Autor Wątek: Autoalarm: Kontrola samochodu za pomocą GSM  (Przeczytany 3971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
Autoalarm: Kontrola samochodu za pomocą GSM
« dnia: 07 Marca 2005, 00:32:05 »
Tekst wyrwany z kontekstu wątka "Blokada skrzyni Interblok":

Cytuj (zaznaczone)
nikt nie mówi, że trzeba stosować standardowe alarmy z ich standardowym wyposażeniem i opcjami

Święta prawda... :athunbsup
Nie chcąc odbiegać od tematu w/w dyskusji napiszęosobno:

A ja korzystam z modułu gsm, przez co mam trochęspokoju zostawiając autko w różnego rodzaju "centrach handlowych", parkingach itepe...
W momencie zadzialania alarmu dostajęsms-a i następuje blokada wybranego przeze mnie obwodu. Mogęto zrobić w dowolnej chwili poprzez "zatelefonowanie" do modułu. Po odrzuceniu połączenia moduł wysyła sms-a potwierdzającego blokadę(lub odblokowanie).
Jest też możliwość zlokalizowania autka:
po wysłaniu sms-a dostajęinfo: "numer 691xxxxxx znajduje sięw miejscowości X ulice Y/Z"
Dokładność zależy od ilości BTS-ów w pobliżu. W mojej okolicy waha sięw granicach 300-1000 metrów (Łask, Łęczyca). Oczywiście tam, gdzie jest ich mniej może być gorzej, ale to i tak dużo info nt. pobytu autka.
W przypadku (odpukać) kradzieży kilkukrotne lokalizowanie wyznaczy trasęucieczki złodzieja, a także poprzez odebranie połączenia zwrotnego - PODSŁUCHAÆ RABUSIA  :abadgrin

...przy okazji można żonęskontrolować, gdzie sięszwenda.  :adiabelek

Wadą są koszty:
-konieczność posiadania 2 telefonów komórkowych z aktywnymi kartami SIM,
- rok użytkowania to 2x100zł na karty Simplus (ale za to można pozostającą na koncie kwotęwygadać w dowolnym terminie)
- opłaty za sms-y, można zminimalizować np. w opcji "swojaki" to tylko 10gr/sms.

Montaż urządzenia jest prosty. Trzeba tylko dobrze zastanowić sięnad jego starannym ukryciem. Może być wszędzie: w bagażniku, pod tapicerką itp...
« Ostatnia zmiana: 21 Sierpnia 2009, 10:05:19 wysłana przez Janmor »
"I love the smell of flames early in the morning..."

busvald

• Gość
Autoalarm: Kontrola samochodu za pomoc± GSM
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Marca 2005, 00:54:21 »
N o dobra stary to napisz teraz ile kosztuje zamontowanie takiego systemu.  Z jakimi kosztami na początek trzeba sięliczyć ?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marca 2005, 01:06:52 »
No tak, wiedziałem, że o czymś zapomnialem:

-koszt modułu 140zł
-stary telefon ericsson a1018s 10zł
-karta Simplus, karty doładowujące - wiadomo.

To są koszty, które ja poniosłem. Dla lajkoników - należy dodać koszt montażu u znajomego fachowca  :wink:

busvald

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marca 2005, 09:07:18 »
Czy mozesz nazwać ten modół jakoś bo jak chciałbym go kupić to nie wiem nawet o co pytać.

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2005, 09:22:04 »
moduł gsm, powiadomienie gsm

różnie piszą...

Jakby było wiecej chętnych to może jakąś zniżkębym wynegocjował u producenta...?

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Marca 2005, 10:07:52 »
Czy do samego monitoringu potrzebny jest modem gsm (czy moduł jak piszecie) ?
Chyba nie, bo komórkęmożna zlokalizować przez triangulacjęz bts w każdej konfiguracji.
Modem z wyjściami sterującymi (bo Rafels zapodał sobie zdalne sterowanie klaksonem ;)) który kiedyś testowałem kosztował 120$. Teraz są pewnie dużo tańsze.
A jaka firma świadczy Ci usługi namierzania ?

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Marca 2005, 15:41:32 »
Cytat: Hicks
Czy do samego monitoringu potrzebny jest modem gsm (czy moduł jak piszecie) ?

Moduł+podpięty do niego telefon z aktywną kartą SIM, np. Simplus

Cytuj (zaznaczone)
Chyba nie, bo komórkęmożna zlokalizować przez triangulacjęz bts w każdej konfiguracji.

Do samej lokalizacji wystarczy zostawić w samochodzie włączony do sieci telefon z aktywną usługą "lokalizacji".

Cytuj (zaznaczone)
Modem z wyjściami sterującymi który kiedyś testowałem kosztował 120$. Teraz są pewnie dużo tańsze. A jaka firma świadczy Ci usługi namierzania ?

Wszystko tanieje, tym bardziej, że koszt elementów (oczywiścia zaglądałem do środka) to jakieś 50-70zł, reszta to cena oprogramowania mikroprocesora, ale cóż za wiedzęsiępłaci.
Ja korzystam z PlusGSM - usługa "Wiem gdzie jesteś" http://www.plusgsm.pl/uslugi/wiem_gdzie_jestes/index.asp

olo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2005, 20:42:31 »
Szczegóły tutaj: http://www.gwardia.com.pl/
Polecam Ideęza 10 zł, dokładność w większych miastach ok 50m, ze strony logowania Ideii na mapie wyświetla b. dokładnie miejsce komórki.
koszt ok 130zł moduł plus telefon ok 50 zł - z nową baterią. DZiała bez zarzutu, trzeba uważać na połączenie, bo np odłączenie klemy akumlatora może powodować przerwanie obwodu np zapłonu i trzeba osobnym "telefonem do modułu" włączać układ ( lepiej jak taka konfiguracja jest świadoma).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl