Witam.
Jestem posiadaczem Yarisa I 1.0 LPG po liftingu, mam kilka pytań, z góry przepraszam, jeśli powieliłem jakieś pytania z działu FAQ, na które są już odpowiedzi, będę wdzięczny za pomoc. Auto ma dość duży przebieg, bo aż 260tys km, ciekaw jestem ile ma rekordzista na tym forum.
Z góry też przepraszam za śmieszne i banalne pytania, gdyż jestem laikiem.
Specjalnie wypisałem pytania w 1 wątku, aby nie tworzyć kilku zbublowanych wątków, które już są na forum.
1. Czy fotele kierowcy i pasażera są zamienne, gdyż fotel kierowcy jest mocno zużyty (wiem, że mechanizmy foteli różnią się, bo np pod fotelem pasażera jest schowek, ale czy same siedziska da się zamienić, to samo dotyczy mocowań, w które wpina się pasy bezpieczeństwa, czy można zamienić miejscami uchwyt do wpinania pasów kierowcy z pasażera?)
2. Czy do sportowej jazdy przykładowo w KJS lepsza jest wersja ze wspomaganiem kierownicy, czy bez, nie wiem czym różni się wspomaganie kierownicy zwykłe od sportowego, moja wersja jest bez wspomagania, jeździłem też wersją ze wspomaganiem, o wiele łatwiej się skręca, ale kierownica nie odbija chyba sama tak jak w wersji bez wspomagania, stąd moje pytanie jaką wersja lepsza do "zabawy" na zamkniętym torze.
3. Jaka jest najczęstsza przyczyna świecenia się pomarańczowej kontrolki sinika na desce rozdzielczej, dodam, że jest spory wyciek oleju spod pokrywy zaworów, ale auto nie gubi ani nie spala dużo oleju.
4. Jakiej firmy najlepiej kupić owiewki na boczne szyby, które dostępne na rynku są dobre, a które nie?
5. Czy nadkola przednie dostępne są w zamiennikach, czy tylko używka lub ASO?
6. Od czego jest okrągły otwór na przednim zderzaku pod prawym reflektorem, dokładnie na listwie na zderzaku? Powinien byc on czymś zaślepiony, ale brakuje tej zaślepki.
7. Czy jest jakiś popularny model felg fabrycznych lub niefabrycznych, czy są one dużo lżejsze od stalowych, czy ktoś sprawdzał, czy alufelgi zmniejszają spalanie i czy nadają się one do jazdy po mieście bo bardzo dziurawych drogach, czy po miesiącu będą kwadratowe i lepiej zostawić felgi stalowe?
8. Na czym polega wspomaganie hamowania w yarisach? Wyczytałem, że yarisy mają wspomaganie hamowania i nie chodzi oczywiście o ABS, tylko o wspomaganie, sam nie wiem co to takiego, przy mocniejszym hamowaniu pulsacyjnym czuję, jak pedał hamulca lekko "wpada w podłogę", nie wiem, czy jest to wynik działania ABSu, czy wspomnianego wspomagania hamowania? Czy może chodzi jedynie o to, że auto wyposażone jest w pompe hamulcową, jak większość aut? Sorry za takie głupie pytania, ale gdzieś to wyczytałem i mnie to zaciekawiło.
9. Czy ktoś próbował odłączyć ABS poprzez wyprowadzenie kabli do deski rozdzielczej i zamontowanie przełącznika ON-OFF, myślę nad takim rozwiązaniem, aby np. odłączać go na śniegu co ułatwiłoby poślizgi na zamkniętych placach itp, a jeśli zrobiłbym taki wyłącznik, to rozumiem, że włączać i wyłączać ABS tylko na odłączonej stacyjce, aby nic nie uszkodzić? Czy do jazdy sportowej typu KJS, np w śniegu lepsze czasy można osiagnąć bez ABS mając dzięki temu lepszą kontrolę hamowania, czy z ABSem?
10. Jakie głośniki najlepiej zainstalować w drzwiach, w mojej wersji ich nie ma, najlepiej w zestawie z głośnikami w tylnej półce, czy jest sens instalować głośniki w tylnej półce w tak małym aucie?
11. Shortshifter - czy jest dostępny i czy ktoś ma w swoim yarisie shortshifter, czyli coś, co zmniejsza skok lewarka skrzyni biegów i czy wpływa to na większe zużycie mechanizmu zmiany biegów? Przy okazji czy ktoś na forum ma białe, okrągłe gałki zmainy biegów TRD pasujące n a gwint w yarisie (nie jestem pewien, czy w każdej toyocie są identyczne gwinty)
12. Jaki może być powód, że nadmuch po prawej stronie przy kierownicy, (na miejscu kierowcy) dmucha słabiej, czy może to być wina zapchanego filtra kabinowego? Rozumiem, że poza filtrem powietrza yarisy posiadają filtry kabinowe? Jeśli tak, gdzie on się znajduje?
13. Czy zainstalowanie fabrycznej lotki (zakładam, że były takie) z tyłu auta zmniejszy spalanie?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź na jakiekolwiek z pytań.