Autor Wątek: Co lepsze Civic Sport 1.6 Czy Corolla 1.6 i dlaczego???  (Przeczytany 23870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
Co lepsze Civic Sport 1.6 Czy Corolla 1.6 i dlaczego???
« Odpowiedź #30 dnia: 16 Marca 2005, 01:59:01 »
A  jak sie zdenerwuje to jeszcze do porownania dorzuce AUDI A3 1.9TDI 130Km rok 2001-2002 co powiecie o tym to jest kultowe autko szkoda ze nie jest chociaz takich rozmiarow jak corolla ale zaczne je brac pod uwage chyba:)Dorzuccie cos na ten temacik:)

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #31 dnia: 16 Marca 2005, 09:16:58 »
Stare Audi nie były złe ale A3 kupic bezwypadkową graniczy z cudem poza tym przypomina mi ...GOLFA niestety wiec odpada.. ;-)
Poza tym mi sie najbardziej podoba E-10 Corolli heatback i taka sobie kupilem.
Marzylem o diselku 2.0XLD ale dostala mi sie benzynka ale kolor i nadwozie takie jakie zawsze chcialem ;-)
Poza tym nie ma co porownywac awaryjnosci, niezawodnosci aut japonskich i pozostalych przynajmniej ja tak uwazam ;-)

pozdr.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 16 Marca 2005, 11:19:04 »
Cytat: otis
z tego co mi wiadomo to Corolla HB z silnikiem 1.6 5 drzwi na pewno jest robiona w Japan  :D przynamniej była w ub. roku. jeżdżętaką i jest Made In Japan

Dziwne, ja mam HB 1.4 5door i jest z Anglii, tak jak wszystkie (?) hatchbacki. Może coś zmienili po liftingu??

Cytat: lifeson
Cytat: Jackal
Z Hondami od lat jest ten sam proble, chociaż to żaden problem - Hondy mają zajefajne silniki i skrzynie. Koniec kropka.

no i to chyba juz wystarczy? :)

Zależy komu :-)  

Wiele osób chciałoby mieć jeszcze dobre zawieszenie, dobre wyciszenie, bogate wyposażenie w sensownej cenie, wydajny system wentylacji z dobrym nagrzewaniem i przewietrzaniem, pełne koło zapasowe zamiast dojazdówki, itd. Niestety tego Hondy nie oferują, przynajmniej modele od Civica w dół :-)

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 16 Marca 2005, 11:46:41 »
Wiele osób chciałoby mieć jeszcze dobre zawieszenie, dobre wyciszenie, bogate wyposażenie w sensownej cenie, wydajny system wentylacji z dobrym nagrzewaniem i przewietrzaniem, pełne koło zapasowe zamiast dojazdówki, itd.

i ich wlasnie nazywamy emerytami kapelusznikami :)
nie, no spoko, oczywiscie masz racje, przynajmniej jezeli chodzi o zawieszenie, ktore IMHO honda jednak oferuje na dosc przyzwoitym poziomie.
sorry za OT.
pzdr!

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 16 Marca 2005, 16:02:22 »
i ich wlasnie nazywamy emerytami kapelusznikami  

no, albo biedakami których stać tylko na jeden samochód a nie na dwa albo i więcej i chcężeby był jak: sportowy, rodzinny, bagażowy, do miasta i w trasę....itd itp no i w miare tani w utrzymaniu, niezawodny...

dla tego wybór zależy od tego co kupującemu bardziej pasuje. Wg mnie Toyota Corolla 1,6 to złoty środek, natomiast Civic ma większy przechył w stronęsportu, choć chetnie bym to kiedyś sprawdził, jak by sie nadarzyła okazja  8)

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 16 Marca 2005, 16:10:19 »
Cytat: pankuba
i ich wlasnie nazywamy emerytami kapelusznikami  

no, albo biedakami których stać tylko na jeden samochód a nie na dwa albo i więcej i chcężeby był jak: sportowy, rodzinny, bagażowy, do miasta i w trasę....itd itp no i w miare tani w utrzymaniu, niezawodny...

dla tego wybór zależy od tego co kupującemu bardziej pasuje. Wg mnie Toyota Corolla 1,6 to złoty środek, natomiast Civic ma większy przechył w stronęsportu, choć chetnie bym to kiedyś sprawdził, jak by sie nadarzyła okazja  8)

Masz racje wszystko zalezy od tego do czego jest ci potrzebny samochód. Ja swojego zrobiłem na usportowionego. Teraz mam nisko twardo i miły dzwięk z rury. Za to jak jade w trase to po 5 godzinach mam dość wytrząsania plomb z zembów.

Jak chcesz rodzinny samochodzik z dobrym wyposarzeniem i w miare łagodna stylistyka to masz corolle. Jak szukasz czegoś z fajnym silniczkiem i skrzynia gorszym wyposarzeniem i bardziej usportowionego bierz Honde.
BMW E46 320d
Mini Cooper

Jackal

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 16 Marca 2005, 17:05:26 »
Piszemy dokładnie to samo już od poczatku, ale widocznie wciąż za mało :-) i kolega borkomar jeszcze nie wybrał.

Offline Ice

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 16 Marca 2005, 17:23:58 »
Piszemy dokładnie to samo już od poczatku, ale widocznie wciąż za mało :-) i kolega borkomar jeszcze nie wybrał.

W sumie gledzimy i gledzimy a nic  tego nie wynika. Czas chyba zaczekać na decyzje zainteresowanego
BMW E46 320d
Mini Cooper

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 16 Marca 2005, 20:02:58 »
Witam Panow Jak wczesniej mowilem zakupu bede pewnie po wakacjach dokonywal.
Chodzi mi o auto wmiare oszczedne najchetniej diesla bym chial a jak wiadomo nowe dieselki sa dynamiczne i chodza jak nie dieselki:)
Nie koniecznie musi to byc wielkie auto ale zebby to nie bbyla corsa.
Poza tym jezdzilem Audi A3 TDI 130KM bardzo dobrze wykonane auto i w tym samym przedziale cenowym.
Wiec prawdziwy rebus bede mial w wakacje.
A niestety chyba niemcy maja wieksze doswiadczenie i robia lepsze diesle.:(Wiem nie mialem nigdy niemca:)ale audi to dobre auta.
Przerabialem juz Mitsubishi carisme(sedan) Mazde 323F z 98roku x 2:) Vectre 97(to jest GM a nie niemcy)
Noi Teraz mam Clamerke.
A to ze mowicie o wszystkim i o niczym to sami powiedzieliscie:)

lifeson

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 16 Marca 2005, 23:36:53 »
no to tak troche bardziej do rzeczy, moze nie bedzie to opinia samochodziarza tylko realisty:bralbym samochod, na ktory byla dluzsza gwarancja, bo wydaje mi sie, ze wtedy jest szansa, ze ktos byl przynajmniej zmuszony lepiej o niego zadbac. w przypadku toyoty ma to jeszcze taki plus, ze jakosc pracy serwisow jest mimo wszystko bardzo dobrze oceniana na tle innych.
reasumujac, ja wybralbym ave.
pzdr!

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 17 Marca 2005, 01:53:09 »
O i takich odpowiedzi sie spodziewalem wlasnie - wielkie dzieki.
Szczerze to ja tez bylem bardziej za ave niz corolla mianowicie dlategi ze:
1Na corolle byloby mnie stac taka z 2002 czyli pocxzatek produkcji (sporo wad)
2.Ave byloby z konca produkcji tej wersji (czyli wikszosc spraw wyeliminowana
3Audi A3 troche za male ale ogolnie jakosc wykonania duuuzo lepsza niz w Corolce czy Ave 2001-2002 i duzo lepsze materialy
Civic ladny ale troche maly ten dieselek a raczej tylko te motory chyba bede bral pod uwage
Coz jeszcze prosze o jeszcze:)??

pankuba

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 17 Marca 2005, 13:46:20 »
zaraz, zaraz, pytanie było konkretne, a nie "kupięjakikolwiek używany..."

Cytat: borkomar
A to ze mowicie o wszystkim i o niczym to sami powiedzieliscie:)

:? wydawało mi sie, że powiedziałem konkretnie

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 17 Marca 2005, 13:57:42 »
Prawda jest taka ze jesli chodzi o silniki wysokoprezne to Nimcy musza sie jeszcze duzo nauczyc o Japoncow.
Np. silnik 2C z Corolli porownaj sobie do np. klekota 1.9 popularnie montowanego we wszystkich panzerwagonach spod znaku WV, Audi,itp...bez porownania.
Podstawa to egzemplaqrz z Japonii i bezwypadkowy i wszystko w temacie ;-)
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Offline borkomar

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 17 Marca 2005, 14:03:26 »
Co Ty opowiadasz wez sobie diesla BMW cze merca albo nawet 1.9 TDIPD 130 konikow nie mow ze to kicha bo sa ta silniki sprawdzone w boju a nie tak jak np D4D nie wiadomo ile to pochodzi i nie jest lepsze od 1.9PD.Jeszcze jedno TDI wchlania kazda ropke w polsce a silniki Cammon Rail maja problemy ze zlym paliwem.
Silniki niemieckie - mowa o dieslu maja lepsze momenty i moc.Nie wspomne juz o BMW 150KM z 2.0 jechalem Tym i powiem ze camry 3.0 nie startu z tym silnikiem w budzie  3ki.Tak mocnym dieslem nie jechalem a co sie dzieje w 3.0D BMW az strach pomyslec

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 17 Marca 2005, 14:22:09 »
Ja pisalem o silniku Toyoty 2C 2.0XLD 75KM ktory dlugowiecznoscia mozna porownac z mercem ale beczka.
Niemiecki disle z tego okresu np. 1.9 tez wytrzymywale dlugo ale chodzily jak traktor a dlugowiecznoscia i przebiegami na pewno nie dorownaja np. 2C ktory byl montowany w E-10, E-11 (to nie tak dawno).
Na temat nowych disli turbo disli i metod wtrysku nie bede polemizowal poniewaz to filozofow nie naleze.

Do jakiej kwoty max. ma byc to auto ?

Cytat: borkomar
Jeszcze jedno TDI wchlania kazda ropke w polsce

Do czasu ! A juz na pewno nie kazdą.
Nie wspomne juz o pompowtryskach ktore potrafią zrujnowac kazdemu portfel.
Znam goscia co jezdzi octawia TDI i co ?...ma 140000przebiegu i zostawia  male kłeby czarnego dymu za soba jek lekko przyspiesza, oczywiscia sa to te same silniki ktore montuje audi,WV itp. Oczywisci moment obr. jest ok

Zgodze sie z jednym przyszlosc lezy dislach a widac to po ewolucji jaka przechodzą.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl