Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253730 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tadeusz.tomaszew

• Początkujący
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Sierpnia 2015, 18:49:03 »
W tym wątku nie pisano od 120 dni.... wiec nie wiem czy bedzie to stosowne... ale jakby ktos był zmuszony do
placenia cen z polskiego ASO ... ktore zawsze ochoczo wymieni baterie za pokazna sumy....to pod tym linkiem zregeneruje Ci baterie do hybryd chlopaczek ktory robil to w USA

http://www.gumtree.pl/a-inne-uslugi/krak%C3%B3w/regeneracja-baterii-do-hybryd-marki-toyota/1001396212990910475315109

Offline lucash9

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 25 Marca 2016, 13:34:42 »
No nie powiem ceny ma prawie jak ASO.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HondaCivic ehev
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Lipca 2016, 21:08:48 »
Witam,

Nie chcę zakładać nowego tematu gdyż problem idealnie wpisuje się w treść obecnego. W Priusie mojego ojca najprawdopodobniej padł akumulator trakcyjny.
Poszukuję kogoś kto dysponuję akumulatorami z rozbitków albo zajmuje się regeneracją cel? Widzę że powyższe ogłoszenie już dawno wygasło. Może ktoś zna kontakt do osoby/firmy która specjalizuje się w wskrzeszaniu akumulatorów?

Pozdrawiam,
-M
Spritmonitor.de" border="0

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Lipca 2016, 22:19:41 »
Po jakich przejściach jest Prusak Twojego taty? Nie słyszałem jeszcze w PL aby komuś padła bateria HV sama z siebie. Ktoś albo się przyłożył albo zrobił 1mln km gen1...

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 13 Lipca 2016, 07:08:04 »
Sam jestem nie mniej zaskoczony. Prius jest z 2007 roku. Zakupiony 2-3 lata temu. Z moim ojcem auto ma lekko, zawsze bardzo dbal o samochody. Niestety przeszlosc przed zakupem jest oczywiscie nieznana. Obecny przebieg to 180 000.
Osobiscie tez nie chce mi sie wierzyc ze z samochodem nie dzialo sie cos zlego w przeszlosci. Kupiony byl w komisie. Dla mnie z zasady sa to miejsce zakupu podwyzszonego ryzyka.

Offline Arthur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 14 Lipca 2016, 19:00:17 »
Crane83 zadzwoń dao Grzegorza z Toy cars.On wymieniał baterię w hybrydzie.Może będzie mógł pomóc.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Lipca 2016, 10:59:41 »
Ok, dzieki. Tylko byłbym wdzieczny jakbyś mi podal jakies namiary do Grzegorza. W wynikach wyszukiwania forum nie ma zbyt wiele a w google jest wiele pozycji.

Rozważamy też naprawę baterii we własnym zakresie. Początkowo ojciec nastawił się na zakup nowego pakietu co od razu mu odradzałem. Problem jednak rozwiązał się sam kiedy dowiedział się o warunkach gwarancji. Nowy pakiet kosztuje "jedyna" 8160zł i dostajesz gwarancji na 2 lata. Jest to szczyt żenady ze strony Toyoty. Inna sprawa że pewnie nie padłby w tak krótkim czasie ale i tak wygląda to słabo.
Przy zakupie nowego pakietu stary musisz zwrócić chyba że zapłacisz ekstra 4000zł.

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Lipca 2016, 11:59:36 »
żenada?
zapytaj w niemieckich serwisach niemieckiego złomu ile oni dają gwarancji na części! 3miesiące na oryginalne! to jest żenada. Nawet jak się coś zepsuje podczas gwarancji to i tak zawsze robią problemy i zazwyczaj zwalają na montaż lub inne chore wymysły. Z uznaniem gwarancji przez japońców nigdy nie miałem problemów.
Większość producentów z każdej branży ma tak, że na części jest gwarancja znacznie krótsza jak na cały produkt....
8tyś to też nie jest jakoś dużo.
Ostatnio liczyłem ile oszczędziłem na paliwie w stosunku do auta tej wielkości i wagi z automatem i silnikiem benzynowym tej mocy. Przy moich przebiegach oszczędzam ponad 5tyś zł rocznie! a jeżdżę raczej średnio mało w stosunku do innych.... łatwo policzyć oszczędność po kilku latach.

Offline PriusFan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Lipca 2016, 00:15:18 »
Co właściwie jest uszkodzone w tej baterii? Czy ktoś to diagnozował? Może wszystko jest w porządku z bateriami tylko się poluzowały połączenia na
pojedynczym ogniwie. Nie daję wiary by cały pakiet był do wymiany. W swoim Priusie II zmierzyłem z ciekawości kilka pojedynczych pakietów po 120tyś
przebiegu i każdy z nich był jak nowy i miał po 6,5Ah. Pojedynczy pakiet kosztuje 150 zł i można go raczej bez problemu kupić na rynku wtórnym.
Może uszkodzony jest sterownik baterii i wysyła błędną informację o uszkodzeniu pakietu. W baterii co drugi pakiet jest mierzone napięcie w więc co
każde 14,4V. Warto to sprawdzić przed wydaniem 8 tyś za baterię którą można całą kupić za 1500 zł.

Offline maro429

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Lipca 2016, 01:54:56 »

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 18 Lipca 2016, 18:55:23 »
Gwarancja na nowy układ hybrydowy wraz z akumulatorem wynosiła 8 lat. Tutaj w przypadku zakupu nowego akumulatora jest zredukowana do 2 lat? Gdzie sens i logika? Zwłaszcza w takim aucie gdzie wpływ kierowcy na zużycie tej częsci jest znikomy (pomijam skrajnosc). Zeby to chociaż była połowa tego okresu ale 2 lata przy czesci za 8000zł? I nie mów że to wcale nie dużo. Skoro sam mówisz że rocznie oszczedzasz 5kzł to co drugi rok kasowałbyś swoje oszczednosci zakupem nowego akumulatora. Przecież nikt nie wymaga żeby od razu udzielono gwarancji na cały samochód. Może Toyota się przed czymś zabezpiecza, ale przed czym?
-----
Nie wiadomo co jest uszkodzone. Serwis podał taką diagnoze. Natomiast nie zdziwiłbym się gdyby była chybiona. Szkoda w ogole mówić co to za serwis. Goście dochodzili do tego tydzień i nawet nie otworzyli pakietu. Dlatego plan jest taki żeby faktycznie zabrać akumulator do siebie i zaglądnąć do środka. Jedną z hipotez jest właśnie to co powiedziałeś - zanieczyszczenie. Ale z drugiej strony ojciec w ostatnim okresie zaobserwował miejscowe nagrzewanie sie pakietu. Co nie pasuje mi do wcześniejszej teorii.
Jeśli będziemy wymieniać celki to raczej przełożymy wszystko z nowego Priusa. Nie chce parować starych celek z nowymi w obawie o problem z balansowaniem.

Offline PriusFan

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Lipca 2016, 00:52:00 »
Nie będę Cię namawiał do samodzielnej naprawy baterii jeśli się na tym nie znasz. Wewnątrz obudowy jest napięcie ponad 200V i trzeba uważać.
Jednak jeśli znasz rozumnego elektryka to nie ma problemu. Możecie zdjąć obudową bez wyciągania pakietu. Jeśli były miejsca które się znacząco
nagrzewały, będą one widoczne po rozebraniu. Osobiście z bateriami w Priusie II robiłem różne eksperymenty, dokładałam dodatkowe pakiety,
zrobiłem sobie komputer który monitorował mi pracę baterii. Komputer Priusa bardzo dba o baterię która pracuje w bardzo wąskim zakresie.
Nie pozwala się jej rozładować poniżej 45% i naładować powyżej 65% Nie bałbym się rozbalansowania ponieważ komputer od razu to wykryje.
Gdybyś mieszkał blisko chętnie bym Ci pomógł.   

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Lipca 2016, 20:13:39 »
Osobiście nie boje się wysokich napieć :) ale i tak nie mam możliwośći zrobić nic w tej sprawie ponieważ aktualnie mieszkam daleko od domu a do czasu mojego urlopu musimy znaleźć rozwiązanie. To że efektywna pojemność dla użytkownika jest zawężona to wiem. Jednak mam obawy czy nie skończyłoby się tak że nawet jeśli wprowadzimy do modułu swieże ogniwo to i tak maksymalna pojemność będzie wynikała z najsłabszeg ogniwa na moduł a ich kondycja może być już słaba. Wiem że można by było po prostu pomierzyć wszystkie ogniwa ale jest troche licho z aparaturą pomiarową. Wymiana wszystkich byłaby pewnym pójściem na łatwizne. Jednak na tę chwile to już może być nieważne bo prawdopodobnie akumulator trafi do firmy która regeneruje pakiety trakcyjne. Dają gwarancje i przyzwoitą cene. Będę monitorował temat i informował o wynikach.

Offline Crane83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 31 Lipca 2016, 12:38:00 »
Diagnoza okazała się trafna. Firma która dokonała regeneracji zakwalifikowała 4 moduły do wymiany. Cały akumulator został przebadany a 4 wadliwe moduły wymienione na nowe. Koszt regeneracji wyniósł 1400zł. Łączny koszt z serwisem Toyoty nieznacznie przekroczył 2000zł. Na naprawiony akumulator jest 1 rok gwarancji.

Kilka faktów o samochodzie. Prius II, rok produkcji 2007. Aktualny przebieg to około 188000km. Kupiony z przebiegiem około 150000km. Nie był weryfikowany.

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 31 Lipca 2016, 17:36:52 »
Piszesz, że te wadliwe moduły wymieniłeś na nowe, a potem, że koszt regeneracji wyniósł itd. Nowe kupiłeś w serwisie? Czy wymienili na regenerowane? A dla potomności napisz czy jesteś zadowolony z firmy, która naprawiła auto? Co to za firma? Warto polecać?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl