Autor Wątek: PRIUS - problem z baterią HV  (Przeczytany 253509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: PRIUS - problem z baterią HV
« Odpowiedź #165 dnia: 03 Sierpnia 2019, 23:08:08 »
Panowie czy jest możliwe, żeby prius z 2006 z przbiegiem niewiele ponad 170 tys. miał uszkodzoną baterie? Według sprzedawcy uszodzona jedna cela, czy takim samochodem można jechać? Warto ryzykować, czy lepiej odpuścić, bo zaraz padną kolejne...

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 07 Sierpnia 2019, 14:23:54 »
Panowie czy jest możliwe, żeby prius z 2006 z przbiegiem niewiele ponad 170 tys. miał uszkodzoną baterie? Według sprzedawcy uszodzona jedna cela, czy takim samochodem można jechać? Warto ryzykować, czy lepiej odpuścić, bo zaraz padną kolejne...

Jak najbardziej możliwe.
Czy można jechać to zależy od stopnia uszkodzenia tej jednej celi.
Ja nie mając doświadczenia nie kupowałbym takiego egzemplarza. No chyba że sprzedawca opuści cenę o koszt nowej baterii z ASO

Offline HPQ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #167 dnia: 07 Sierpnia 2019, 14:52:49 »
Gość naprawiający baterie we Wrocławiu na moje pytanie czy można jeździć zaśmiał się i powiedział, że klient do niego z trójkątem jechał z Holandii i nic się nie stalo. Ja jeździłem może że 30-50km na walniętym ogniwie.

Sent from my LG-H870 using Tapatalk

Offline diuk

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #168 dnia: 07 Sierpnia 2019, 20:58:04 »
Jak próbowałem jeździć z walniętym ogniwem to prius zrobił się niesamowitym mułem i wentylator chłodzenia baterii HV od razu wchodził na max. Jechać może i się dało ale nie było to najprzyjemniejsze uczucie. Może  to zależy od stopnia zepsucia tego ogniwa.
Ja w każdym razie nie zdecydował bym się na kupno takiego i jeszcze potem nie wiadomo jak długą jazdę. No ale jak to mówią  no risk no fun

Offline arthi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 11 Sierpnia 2019, 15:28:12 »
Już po temacie, bo kupiłem inną. W sprawie baterii zadzwoniłem w kilka miejsc to ceny od 1500 w górę, 3300 w Krakowie na nowszych ogniwach niby wszystkie 2016 i nowsze. Samochód był z 2006 za 3 tys. EUR, ale sprzedał się w między czasie, a ja jednak po rozmowie z człowiekiem, który miał już kilka prisów na swoim koncie wybrałem coś pewnego. Co do jazdy z trójkątem to też mówiono mi, że generalnie można jechać.

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #170 dnia: 22 Sierpnia 2019, 07:19:24 »
Taka ciekawostka
U mnie baterie firmuje Panasonic, osobiście bałbym się włożyć coś takiego jak na aukcji.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #171 dnia: 22 Sierpnia 2019, 08:18:39 »
Nawet drogo wychodzi. W tym wypadku wolałbym używkę z PL i zywą osobę u ktorej mógłbym ewentualnie reklamować...
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline krisklaczus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: 28 Października 2019, 20:46:30 »
Witam wszystkich mam padnietą baterie Prius3 190tys km przebiegu rok prod.2009 z Holandii , pytanie czy ogniwa z Prius Plus 2014r pasują do Prius3 ?

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #173 dnia: 29 Października 2019, 08:41:10 »
osobiście nie wiem, radzę obejrzeć na YT filmiki z wymiany cel w Prius + i Prius to optycznie porównasz czy są podobne. Przy okazji wymiany powinno się zbalansowac ogniwa albo na dłuższy czas np 1 doba podłączyć wszystkie cele równolegle do siebie czyli wszystkie PLUSy razem i wszystkie MINUSy razem.

Offline lukasz-h

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: 29 Października 2019, 09:22:23 »
Witam wszystkich mam padnietą baterie Prius3 190tys km przebiegu rok prod.2009 z Holandii , pytanie czy ogniwa z Prius Plus 2014r pasują do Prius3 ?
Nie pasują, Prius+ ma ogniwa Li-ion, Prius zwykły ma Ni-MH

Offline krisklaczus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: 30 Października 2019, 04:35:55 »
Dzieki Łukasz , szkoda ze nie pasują ,bo tanie są na allegro ,  a jest taki prostownik do ładowania baterii trakcyjnej do Priusa3 ? 

Offline krisklaczus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: 30 Października 2019, 18:04:06 »
Kochani  , toyota Pirius3  , jak skasować Check Hybrid System ??? po wyciądnieciu baterri trakcyjnej i wyczyszczeniu styków ma 222V , jazde ogniwo w granicach 7,95V , to  chyba jest dobra i mruga żołty trijkąt ,  jak skasiwać Ceck Hybrid System  ?

Offline parian

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 30 Października 2019, 23:01:49 »
Przede wszystkim sprawdź czy bezpiecznik jest dobrze zapięty. Oprócz tego, że należy go zamknąć to jeszcze przesunąć, inaczej nie zaskoczy.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #178 dnia: 31 Października 2019, 08:15:32 »
a jest taki prostownik do ładowania baterii trakcyjnej do Priusa3 ? 
Jest do całej baterii w niektórych ASO w PL, musiałbyś spytać. A po rozebraniu pojedyncze ogniwa/cele naładujesz/zbalansujesz średniej półki ładowarką modelarską...
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline krisklaczus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: 31 Października 2019, 09:42:12 »
do najblizszego ASO mam ze 150km , a auta nie mizna odpalic , bo swieci żołty trójkąt i nie załączy biegu , pusze ,,Check hygrid system " wyciągałem baterie i czyściłem wszystkie styki na ogniwach bo kazdy biegun minusowy był zaśniedziały , po wsadzeniu do auta , bateria ma 5 kresek , ale nie odpala  bo dalej swieci żóły trojkąt i informacja ,, Check Hybrid System , cos jeszcze musi byc walniete ake niewiem jak dalej sprawdzić !

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl