Autor Wątek: Yaris TS a komfort  (Przeczytany 32650 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline javer89

• Toyot Leżący
  • *
Yaris TS a komfort
« dnia: 03 Listopada 2013, 21:04:16 »
Witam posiadam TS z 2002 roku i odkąd go posiadam tj. jakieś 5 miesięcy borykam się z problemem który bardzo mnie irytuje otóż jest w nim dość głośno. Najgorzej jest podczas hamowania silnikiem przy 3000 tys. obr. pojawia się coś w rodzaju buczenia, rezonansu i raczej nie jest to żaden metaliczny dźwięk. Dlatego mam prośbę do posiadaczy TS-ów czy macie u siebie coś podobnego a jeśli spotkaliście się z czymś takim to co to u was było.

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
Odp: Yaris TS a komfort
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Listopada 2013, 21:27:04 »
u mnie nie było.wg mnie to kwestia wydechu bo u mnie na 2.25 cala przy tych obrotach nie dało sie wytrzymać.po zmianie średnicy i tłumików przy tych obrotach panowała idealna cisza.hałas nastepował przy 3,5tys obr.
ale ogólnie w tsie nawet seryjnym jest głośno, takze cudów nie należy sie spodziewać bo i dla każdego hałas to pojęcie względnę ;)

Offline javer89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Listopada 2013, 21:34:45 »
wiem  :-) mam tylko porównanie z yarisem 1.3 2NZFE i tam było o niebo ciszej tak kombinuje z tym wydechem właśnie spróbuje jeszcze może podmienić na ten z 1.3 bo chyba są takie same przynajmniej z wyglądu  :-P

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Listopada 2013, 22:07:09 »
Skoro są takie same to wymiana nic nie da  :cheesy: Taki urok tego autka. Ma być małe szybkie i zadziorne, mi się ten brak ciszy podoba :P Jak wsiadam w Aurisa rodziców to mam wrażenie, że jadę meleksem :(

Offline Oklon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Listopada 2013, 02:03:56 »
Tlumik koncowy z 1.3 ma zupelnie inny dzwiek i jest tez o niebo cichszy. Rowniez myslalem o takiej wymianie.

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Listopada 2013, 00:30:06 »
Kurna a ja myślałem o czymś głośniejszym... Jestem nienormalny?  :cheesy:

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Listopada 2013, 18:01:06 »
tak jak i Ja ;)

Offline javer89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Listopada 2013, 21:47:06 »
Właśnie tłumik końcowy mam już od 1.3 ale nic to nie dało, tak jak już mówiłem po odjęciu nogi z gazu w okolicach 3 tys. obr. coś strasznie (jak dla mnie) buczy, ale podjąłem już nowy trop zobaczymy może się uda jeśli nie to  :thumbdown:

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Listopada 2013, 23:52:32 »
Buczy tak basowo czy brzęczy? Buczenie w TSie przy schodzeniu z obrotów (3->2k) to jedna z rzeczy, które kocham w tym aucie. Jak brzęczy to może osłona jakaś lata?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopada 2013, 08:18:58 »
Właśnie tłumik końcowy mam już od 1.3 ale nic to nie dało

Jak chcesz ciszej wsadz wydech z yarisa verso 1.3 - jest na pewno cichszy - teraz mam 1.5 i jest wyraznie glosniej (o ile to buczenie jest z wydechu)

Offline javer89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Listopada 2013, 21:00:09 »
Witam ponownie, mam jeszcze takie pytanie czy w kabinie przy prędkości obrotowej silnika 3000 obr./min. głośność w kabinie jest taka sama jak np. przy 3500obr./min.

Offline wojtasbbi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Listopada 2013, 21:06:33 »
ale głupie pytanie, nie obraź się... hałas jest duży, auto jest lekkie, malutkie to i słychać wszystko... jak ktoś szuka komfortu niech  sobie kupi lexusa..

nie wiem czy takie samo, bo nigdy nie mierzyłem skali hałasu w moim tsie ( może dlatego że ten hałas nie jest taki uciążliwy?)
Made In Japan

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Listopada 2013, 12:03:47 »
Wystarczy w wolnej chwili wytargać siedzenia, wykładzine i sobie wyciszyć tak jak się podoba. Zrobi się to raz i bedzie spokój na lata

Wysłane z mojego GT-I9105P przy użyciu Tapatalka

Offline pwl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Listopada 2013, 12:37:56 »
Apropo wytargania siedzeń - wyjmijcie cały tył - kanapa, boczki i wykładzina. Pojeździjcie chwilę i potem złóżcie do kupy, wtedy Yaris wyda Wam się mega cichy :D Najchętniej bym jeździł takim golasem cały czas, ale względy praktyczne zmuszają do jeżdżenia z kompletnym tyłem  :thumbdown:

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Listopada 2013, 14:57:58 »
Ja mam wyciszony bagaznik (co prawda w starlecie ale to nieistotne) bo zauwazylem ze jak zapakuje go ciuchami to jest wyraznie ciszej tymbardziej ze mam caly wydech w przelocie.
Wylozylem cala polke od dolu pianka wyciszajaca o grubosci 3cm i jest duzo lepiej - wydechu nie slychac do 3000rpm a szum od kol jes przyjemniejszy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl