Autor Wątek: prośba o radę  (Przeczytany 2734 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

K58

• Gość
prośba o radę
« dnia: 14 Listopada 2013, 13:54:22 »
Na forum jestem nowy, tak za bardzo nie wiem gdzie szukać. Zamierzam kupić toyotę auris z silnikem diesla. Jaki jest niezawodny ? bez koła dwumasowego .  Co byście poradzili, zamierzam wydac do 30 tys. rocznie przejezdzam ok. 1o tys km.  To może benzyna, na mechanice nie znam się wcale dlatego zależy mi na niezawodniści. 

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: prośba o radę
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Listopada 2013, 14:01:00 »
Zawidzące Toyoty nie istnieją. Przy rocznych przebiegach, które niektórzy osiągają na rowerach tym bardziej nie ma się czego obawiać. Decyzja czy ma to być D4D czy vvti to już kwestia indywidualna. Diesel wyjdzie taniej w paliwie.

Sent from my iPhone5 using Tapatalk Pro

www.FotoSzopa.pl

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Listopada 2013, 15:00:50 »
do przebiegu ok 10 tys rocznie - diesel nie ma sensu. pewnie robisz niedługie dystanse - więc diesel nawet się nie nagrzeje, tutaj mit o mniejszym spalaniu pryska (zimny pali więcej) - a sama ropa jest teraz droższa niż benzyna.

ja bym polecał 1.6 benzynka - obie wersje są ok -124 i 132 konie nie są awaryjne, mają łańcuchy rozrządu, dynamika jazdy przyzwoita.
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline marcelek80

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Listopada 2013, 06:22:16 »
proponuję Ci poszukać 1.6 132 KM ze skrzynią 6-biegów;
niezawodna, dość ekonomiczna (zależy od stylu jazdy), dobrze wyciszona;

można trafić dobrze utrzymaną sztukę już po gwarancji i z niskim przebiegiem w ramach twojego budżetu;

niestety swoją dość korzystnie zbyłem :-)
Corolla Levin 1600 GT APEX TWIN CAM
Corolla Wagon 1600
Auris 1600 Premium
Highlander 3.5 V6 4WD
Mazda3 2.0 Skyenergy
Lexus GS460 Prestige
Subaru Outback 2.5 Eyesight

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Listopada 2013, 14:24:04 »
Gdybym na Twoim miejsca D4D miał brać, to tylko ze względu na radochę z jazdy (ale tylko 2.0 D4D, 1.4 D4D wogóle bym nie brał pod uwagę). Jeśli chodzi o aspekt akonomiczny, darowałbym sobie klekota. Ja robię rocznie 18 tys. km i mam benzyniaka 1.6, a jedzie prawie jak D4D tylko trzeba go pokręcić trochę wyżej. Ale jak to mówią czasem "prawie robi wielką różnicę". W każdym razie jak kupisz benzynę powinieneś cieszyć się bezproblemową jazdą. Mnie na przykład mój mechanik czasem pyta, dlaczego od 3 lat go nie odwiedzam :)

AurisBeast

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Listopada 2013, 14:26:23 »
Acha. Kolega doprawił sobie poważnie silnik TDi w Audi bo do pracy miał 4 km w jedną stronę, gdzie motor był ciągle niedogrzany. Przemyśl poważnie zanim kupisz klekota.

Offline uRo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Listopada 2013, 14:53:18 »
Przy takim planowanym przebiegu zdecydowanie benzyniak  :cool:
"Tak jeden za drugim podawał swe nazwisko,
Ostatnie to słowa w ich życiu.
Ostatnie pytanie, ostatnia odpowiedź
i jedna kula - to wszystko..."                               Horytnica - "Katyńskie łzy"

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl