Autor Wątek: różnica między 3sfe a 5sfe swap rav4  (Przeczytany 4132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
różnica między 3sfe a 5sfe swap rav4
« dnia: 17 Listopada 2013, 21:15:33 »
Witam jaka jest różnica między tymi silnikami? wiem że pojemność inna, moc i moment obrotowy. Czytałem na jakimś forum że silniki są podobne nawet są te same pompy oleju. Głównie chodzi mi o swap silnika bo mój powoli umiera ( uszczelka pod głowicą i pompa oleju siada nie wiadomo co jeszcze...)
« Ostatnia zmiana: 17 Listopada 2013, 21:19:22 wysłana przez maciek111 »
rav4 96r, blokada LSD, LPG z BLOS'em + przygotowania w teren :D

Offline Linoch

• Toyot Chodzacy
Odp: różnica między 3sfe a 5sfe swap rav4
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Listopada 2013, 23:11:00 »
Mam 5S-FE -  moim zdaniem 3S-Fe jest bardziej żywe - natomiast 2,2 ma większy moment obrotowy i lepiej się zbiera od niskich obrotów....nie odczuwa obciążenia w postaci AC, inna kultura pracy .
Dużym minusem są jego wałki w misce ....lubią się zacierać , trzeba pilnować oleju i terminu wymian -  zresztą najlepiej Marcin się na ten temat wypowie.
Czy bym swapował - może być ciężko z silnikiem 2,2 w dobrym stanie , remont - drogo wyjdzie  ....
Natomiast 3s-fe kupisz już za 400zł .. powodzenia ..... :)

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2013, 00:52:43 »
właśnie u mnie pierścienie były by do wymiany, pompa, panewki korbowodowe i ta nieszczęsna uszczelka reszta raczej dobra :D. U mnie nie ma problemu właśnie z niskimi obrotami dosyć mocna jest w tym zakresie 1,5-3tyś obr. klimy nie mam i lubię jazdę w terenie ;)
wałki balansujące?

Offline tjedral

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2013, 20:38:12 »
A może jakąś V-ke, na stany takie były (obecnie 3,5 , 270 KM), jeszcze więcej momentu i kucyków , wzmacniane zawieszenie i jazda.
Toyota Camry Wagon Custom V6, 3.0, MT
Toyota Camry Sedan V6 GX , 3.0, AT

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2013, 20:56:14 »
Witam jaka jest różnica między tymi silnikami? wiem że pojemność inna, moc i moment obrotowy. Czytałem na jakimś forum że silniki są podobne nawet są te same pompy oleju. Głównie chodzi mi o swap silnika bo mój powoli umiera ( uszczelka pod głowicą i pompa oleju siada nie wiadomo co jeszcze...)

Co jak co, ale pompy oleju to akurat nie są takie same. Temat do ogarnięcia, pytanie, co chcesz w ten sposób uzyskać.
3VZ.pl

Offline maciek111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2013, 01:17:01 »
A może jakąś V-ke, na stany takie były (obecnie 3,5 , 270 KM), jeszcze więcej momentu i kucyków , wzmacniane zawieszenie i jazda.
Kolego nawet na US ravka miała silnik 2,0 16V ja mówię o pierwszej generacji.

co do tej zmiany chodzi mi o zwiększenie momentu obrotowego ( głównie o to chodzi tylko) mocy dużej nie potrzebuje :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl