Autor Wątek: Zamykający się centralny zamek po ruszeniu  (Przeczytany 11754 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

volti

• Gość
Zamykający się centralny zamek po ruszeniu
« dnia: 22 Listopada 2013, 20:02:48 »
Witam. Posiadam aurisa 2008r i chciałbym mieć takie coś że jak ruszam to po chwili automatycznie centralny zamek zamyka drzwi. Coś wyczytałem że w aurisach po fl taki system jest. Da się to dokupić?

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Zamykający się centralny zamek po ruszeniu
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopada 2013, 20:35:11 »
.. chciałbym mieć takie coś że jak ruszam to po chwili automatycznie centralny zamek zamyka drzwi. Coś wyczytałem że w aurisach po fl taki system jest.
Ja mam po FL (2010r) i nie mam czegoś takiego.
Zresztą nigdy mi na tym nie zależało.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopada 2013, 20:38:13 »
Ja mam Aurisa z 2012 roku i po przekroczeniu 20km/h automatycznie ryglują się drzwi. Wg mnie jest to raczej funkcja zainstalowanego alarmu ale warto dopytać w serwisie.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopada 2013, 20:51:09 »
Mam Aurisa z 2007 i po włączeniu silnika lub ruszeniu (nie sprawdzałem dokładnie) ryglują się drzwi. Przy włączonym silniku, aby otworzyć drzwi pasażerów muszę odblokować zamki. Po zgaszeniu silnika, drzwi się odryglowują same.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopada 2013, 21:13:34 »
temat był już poruszany...

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopada 2013, 21:17:35 »
Pewnie nie ma to znaczenia czy przed czy po FL, skoro nawet w Corolli mam tą opcję. Kwestia tylko włączenia, ale tego nie pamiętam, było to faktycznie gdzieś tu na forum opisane.

volti

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopada 2013, 21:29:31 »
Może i było na forum ale nie znalazłem chociaż zawsze szukam nim coś napisze. Wie ktoś jak to włączyć?

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2013, 13:27:53 »
spóbuj przytrzymać zamykanie drzwi na 10-20 sekund. Przycisk przy drzwiach kierowcy, przycisk poziomy.

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Listopada 2013, 13:48:41 »
Cytuj (zaznaczone)
Pewnie nie ma to znaczenia czy przed czy po FL, skoro nawet w Corolli mam tą opcję. Kwestia tylko włączenia, ale tego nie pamiętam, było to faktycznie gdzieś tu na forum opisane.

TeRmiT, włączałeś to sam czy tak było? Ryglują się tylko po przekroczeniu 20km/h czy po odpaleniu? Włączyłbym ale tylko jeśli ryglują się podczas jazdy - jeśli po jakimś czasie to odpuszczam bo zatrzasznę kluczyki na bank  :cheesy:

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Listopada 2013, 14:12:33 »
jak kupiłem aurisa - to miałem tą opcję włączoną - z tego co pamiętam, ryglowało się po pewnym czasie, a nie przy jakiejś prędkości.
wymieniłem akumulator - opcja sama się wtedy wyłączyła i nie próbowałem jej włączać
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline dkc

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Listopada 2013, 22:56:54 »
ostatnio byłem z tym problemem w serwisie, to jest kwestia ustawienia oprogramowania w komputerze, ale jakby co nie można tego zrobić w aurisach z systemem "dezdotykowy kluczyk", podobno można to ustawić w alarmie ale mają mi to jeszcze sprawdzić

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Listopada 2013, 23:11:28 »
W moim Aurisie samoczynne zamykanie drzwi jest, jeśli przed ruszeniem zapnę pasy to centralny zamek nie zamyka się sam, jeśli rozpocznę zapinanie pasów po ruszeniu centralny zamek zamyka samoczynnie wszystkie drzwi.
Według  mnie zamykanie drzwi po ruszeniu przez centralny zamek jest bardzo złym rozwiązaniem, byłem świadkiem wypadku w którym ten wynalazek był zamontowany, po wypadku nie dało otworzyć się żadnych drzwi, mimo, że teoretycznie powinny się po wstrząsie same się odblokować !!!

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Listopada 2013, 21:16:00 »
TeRmiT, włączałeś to sam czy tak było?

Miałem od początku włączone i nawet nie myślałem tego wyłączać :)
U mnie działa to tak że po przekręceniu stacyjki jeśli drzwi kierowcy są zamknięte to centralny rygluje, jeśli zostawię otwarte drzwi przy przekręcaniu stacyjki to centralny nie rygluje drzwi, i podobnie gdy sam odrygluje lub otworze dzwi to ponownie ich nie rygluje, więc zatrzaśniecie kluczyków możliwe jedynie w przypadku mega synchronów w aucie, lub przez jakiś przypadkowy błąd komputera ( w końcu z kompami wszystko jest możliwe :P )

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Listopada 2013, 23:22:06 »
Jeżdżę z tym systemem 9 lat i nigdy nie udało mi się zatrzasnąć kluczyków w środku :-P

www.FotoSzopa.pl

volti

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2013, 21:15:03 »
spóbuj przytrzymać zamykanie drzwi na 10-20 sekund. Przycisk przy drzwiach kierowcy, przycisk poziomy.
Przy włączonym zapłonie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl