Autor Wątek: Fabryczna kamera cofania (ustawienie)  (Przeczytany 19384 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Fabryczna kamera cofania (ustawienie)
« dnia: 23 Listopada 2013, 19:17:35 »
Słuchajcie, czy obraz z kamery rozłożony jest symetrycznie, tzn, czy obraz ustawiony jest centralnie na osi pojazdu?
Pytam bo u mnie kamera bardziej skierowana jest jakby chyba w lewą stronę auta.
Przykładowo: na lusterkach cofając w pracy na parkingu widzę, że z prawej strony słupek jest na 30-50 cm od skraju auta, a na kamerze widzę to tak, jakbym przy cofaniu miał w niego wjechać albo przynajmniej o niego zahaczyć.
« Ostatnia zmiana: 23 Listopada 2013, 19:29:20 wysłana przez felicjator »

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
Odp: Fabryczna kamera cofania (ustawienie)
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Listopada 2013, 21:08:44 »
IMO obraz nie może być centralnie w osi pojazu bo sama kamera jest fizycznie umieszczona lekko po prawej nad tablica rejestracyjna. Moim zdaniem nawet jeśli będzie skierowana w stronę osi to i tak powstanie efekt, który opisujesz.

* wytaptane tapatalkiem
pzdr.
Michał

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Listopada 2013, 21:11:11 »
Czyli wg Ciebie obraz na mojej kamerze powinien być OK?

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Listopada 2013, 21:12:53 »
Ja kamery nie mam ale tak można IMO założyć. Jeśli oko kamery patrzy lekko z boku i pod kątem to kadr będzie nierówny. Poczekajmy czy właściciele kamer potwierdza Twoje obserwacje.

* wytaptane tapatalkiem
pzdr.
Michał

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2013, 15:38:33 »
sanchopan, Ty nie masz oryginalnej kamery?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2013, 16:07:51 »
Nie mam oryginalnej kamery - ale... MAM LEPSZĄ z Valeo.  <taniec> :-)
Widzę w praktycznie całkowitej ciemności (brak oświetlenia), czego nie można powiedzieć o oryginalnej kamerze, ale miejsce w którym mam ją zamontowaną jest gorsze, bo mam ją w zderzaku, a oryginał jest nad rejestracją.
A co do ustawienia, to naturalnym jest - jak Koledzy pisali - że jak obiektyw nie jest w osi auta, to środek obrazu również w osi auta nie będzie.
Musiałbyś mieć ją na środku - jak ja.  :-)
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2013, 16:10:03 wysłana przez sanchopan »

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Listopada 2013, 11:45:39 »
A co do ustawienia, to naturalnym jest - jak Koledzy pisali - że jak obiektyw nie jest w osi auta, to środek obrazu również w osi auta nie będzie.
nie wiem, czy to takie naturalne, ale odpowiednią soczewką wszystko można skorygować

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2013, 17:06:03 »
Producent ma wyprodukować najtaniej i sprzedać najdrożej - więc nie będzie inwestował w soczewkę. Bo w sumie to i tak - z pełnym szacunkiem - nikomu niepotrzebne: czy słupek walnie 10 cm z lewej czy na środku auta, to i tak przecież nikt w słupek nie chce wjechać.
IMHO bez sensu jest, że auta z tymi kamerami OD RAZU nie mają czujników - tak jakby jedno drugie wykluczało, a w rzeczywistości jedno drugie tak naprawdę uzupełnia :)

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Listopada 2013, 11:57:01 »
Producent ma wyprodukować najtaniej i sprzedać najdrożej - więc nie będzie inwestował w soczewkę
Uzasadnienie mniej więcej na poziomie "Tanie wino jest dobre, bo dobre i tanie"
Może producent zaoszczędził na verso, bo akurat w corolli verso musi być jakaś soczewka, skoro kamera jest z boku, a obraz jest centralnie

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Listopada 2013, 18:18:06 »
No na takim poziomie rozumuje producent - jeśli nie wiesz, to już wiesz. Nieważne jakie wyjaśnienie, ważne czy zgodne z rzeczywistością, Kolego. :cool:
Może też być kamera minimalnie obrócona, co da podobny efekt.
 :)
Czy Ty sądzisz, że producent przejmuje się - w kontekście innym niż zarobek - takimi akcesoriami jak kamera lub radio? Nie od dziś wiadomo, że każde inne, najtańsze nawet markowe radio zawsze gra lepiej (z głośnikami to samo) niż fabryczne. I nieważne czy Aven czy Verso - nawet super-hiper zestaw domawiany do LandCrusera, jak na ogromne pieniądze dopłaty, gra.... co najwyżej słabo. A o zwykłych radiach fabrycznych nie wspominając...  :cry:

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Listopada 2013, 18:49:43 »
Żeby osiągnąć efekt, o którym piszesz marekw nie wystarczy "jakaś soczewka". Problem jest IMO bardziej złożony i niestety kosztowny. W fotografii do korekcji perspektywy stosuje się obiektywy z tzw. shiftem - (ceny w od kilku tysięcy w górę). Zastosowania w motoryzacji? Wątpię, nawet w Land Cruiser v8.
Sancho ma rację, nikt nie będzie się bawił w 10 cm różnicy między stroną lewą i prawą w odległości metra od samochodu, widoczne na ekranie jako kilka linii pikseli. Nie wiem jak to rozwiązano w Corolli, ale jeśli faktycznie tam kamera jest również zamontowana z boku to obstawiam, że obraz jest przycięty programowo z jednej strony, żeby mniej było widać.
pzdr.
Michał

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Listopada 2013, 21:04:25 »
Panowie, byłem dziś akurat w Toruniu i zajechałem do ASO Bednarscy. Porównałem swój obraz z obrazem z kamery z auta stojącego na ekspozycji. Wg mnie kamera w obu autach ustawiona była tak samo tzn, stwierdzam to na 99%, bo u mnie jest chromowa nakładka na zderzaku, co trochę zaburzało mi kwestie porównawcze.
W każdym bądź razie w Verso w salonie kamera nie pokazywała po równo lewej i prawej strony, obraz nie był w osi pojazdu.

ps. Dodam, że Pan sprzedawca, gdy szedł po kluczyk do auta to był przekonany, że obraz będzie "w osi"  :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2013, 21:20:12 wysłana przez felicjator »

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudnia 2013, 10:54:24 »
Pooglądałem obraz dokładnie i faktycznie okazuje się, że jest trochę z boku na wyświetlaczu. Jednakże z siedzenia kierowcy sprawia wrażenie, że jest symetryczny.  :cheesy:

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Grudnia 2013, 09:15:20 »
Czy macie w swoich versalkach w przypadku "oryginalnej" kamery cofania wyświetlane linie pomocnicze parkowania?
Moje Nowe Verso nie ma. Avensis testowy i Verso, którymi jeździłem nie miały. Nowy Auris i Nowa Corolla miały wyświetlane linie pomocnicze.
W standardzie każda sprzedawana teraz wersja wyposażenia Verso ma kamerę.. W Instrukcji obsługi ekranu dotykowego jest info, że linie pomocnicze są "w niektórych wersjach".
Zasłyszałem info, że jak są linie, tzn., że kamera montowana była w fabryce. Jak linii nie ma, tzn., że auto zostało doposażone w kamerę "na cle" na zlecenie TMPL.
Wiecie, jak to z tymi funkcjami kamery jest?

Offline brandol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Grudnia 2013, 23:17:13 »
Coś mi się nie wydaje żeby auta których wersje maja kamerę były w nie "ubieranie" po wyjechaniu z fabryki. No chyba ze ktoś sobie zamówił wersje bez kamery a później zmienił zdanie.
Ja linii tez nie mam a moja wersja miała kamerę w standardzie.

*wysłane tapkiem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl