Autor Wątek: System OBD II  (Przeczytany 47420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maniek_camry

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Marca 2005, 14:22:33 »
Cytat: p_flori
Nie kwestionujęznajomości kolegów języków obcych, ale zdaje mi sie, że na pewno lepiej posługiwać sięnaszym rodzimym, niż tłumaczyć te specjalistyczne zwroty.

Patrząc jak jest spolszczony windows i inne oprogramowanie zdecydowanie wolęterminologięangielską - przynajmniej nie trzeba sięsto razy zastanawiać co autor-tłumacz miał na myśli  :-DD

serwisSJ

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #16 dnia: 15 Marca 2005, 14:43:13 »
Cytat: maniek_camry
Jeśli jednak następuje uszkodzenie czujnika, który sygnalizuje swój stan nie/sprawności do ECU, to w

Nie pamietam kiedy ostatni raz zdiagnozowałem uszkodzony czujnik w toyocie:) tam uszkodzenia czujników w porównaniu do usterek typu "niezidentyfikowane braki zapłonu" czy "chwilowe niskie stany S1B1"  mają sie mniej więcej jak 1:50 przypadków :wink:. I wtedy zaczyna sie zabawa  :D

p_flori

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #17 dnia: 15 Marca 2005, 19:48:23 »
Jest całe forum o OBDII, czasem warto tam zajrzeć, by zobaczyć, że to nie takie proste,
ja mam wrażenie, że po ostatniej diagnostyce - mechanik za bardzo nie wiedział co mi powiedzieć (najrozsądniejsze zdanie jego - jak jeździ, pali OK - nie przejmuj sie aż tak pan tą kontrolką :lol: ), dlatego nastepnym razem będe chciał kodu i wydruku (lub sam zczytam kompa, jak bedęmiał czym). Pozdro

yufuyf

• Gość
OBDII
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Kwietnia 2005, 17:49:09 »
no dyskusja fajna, ale może faktycznie byśmy coś z tym zrobili, ja jestem za. jak reszta?

co do wiedzy? wlasciwie jak sie zrzucimy to chyba nie majątek na łebka mniej niż 100 zł. ja byłem w aso i za diagnostyke czemu mi sie pali check engine zakrzykneli 150 zł /oczywiscie ja WIEM czemu sięświeci, ale tak sobie pomyślałem, czy czegoś innego nie wykaże/i kazali czekac 1,5h. olałem, bo to duzo czasu i duzo kasy, wole taka kaske sciepnac na obdi i moc wiele razy .... korzystac :-))

Dodano: i jak? nie ma amatorów na zrzutkę???

MSI

• Gość
Odp: OBDII
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Września 2009, 21:47:36 »
Odsmażę nieco staaaary wątek,
na początek jednak się przywitam, jako nowy na tkp, camry 2,2 97 USA

czy ktokolwiek może polecić mi konkretny model testera, które są w 2009 dostępne - w szczególności taki model testera, który obsłuży wersję amerykańską toyoty na OBDII
pzdrwm,
MSI

Offline ymp

• Toyot Leżący
  • *
    • Klub Subaru Polska
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Września 2009, 22:34:52 »
Temat dopiero co przerabialem i niestety tylko wybrane ASO maja odpowiedni soft do diagnostyki Camry. W Warszawie zaleznie od ASO licza sobie od 60 do 250 zł za tą przyjemność.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Września 2009, 22:43:31 »
Eetam, zagadajcie do "coupe", on ma/miał jakiś tester do 1MZ.

pzdr
3VZ.pl

MSI

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Września 2009, 00:11:24 »
ale ale,
ja nie chcę do aso, serwisów itd,
ja chcę kupić tester,

dodatkowo i nieco offtopicując,
Czy nie ma możliwości dołożenia do profilu wyświetlanego przy poście miasta?
Czy kolega coupe jest niedaleko od Wrocławia?

MSI

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Września 2009, 08:02:11 »
Ja kupiłem najprostrzy "tester OBD II" firma MARI, cena 59 zł.
Ale uwaga, tester czyta tylko błędy, ew kasuje (po zapaleniu check ), a nie ma podglądu w parametry pracy auta. W LS-ie 95, działo ok-wyjmuję np. jakąś wtyczkę, zapala się check, a tester czyta. W LS 430 05 niestety już nie działa wyświetla się error :-(
W camry 1 MZ 95 nie mam OBD II (podobno ma to każde auto od 96) więc nie powiem.
W sumie fajna rzecz, ale raczej nie dla "rzeźbiarzy", a dla osób którym zapala się co jakiś czas pomarańczowa lampka i koniecznie chcą wiedzieć dlaczego <diabel>

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Września 2009, 11:08:49 »
Tofex : to jeśli w 1MZ nie masz OBDII, to powiedz mi, jak czytasz mu błędy ?  <diabel>

MSI : forum ostatnio przeżywa jakiś okres błędów i wypaczeń. Ciągle coś się wiesza, nie działa, znika. Tak samo jest  z danymi. Nie przypominam sobie, żebym kasował moje dane w profilu, a dopiero Twój post uświadomił mi, że zniknęły.

Wobec powyższego prośba do userów : uzupełnijcie ponownie profile, bo dane zniknęły, a nikt nie raczył nas o ich zniknięciu poinformować.

pzdr
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2009, 11:14:46 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Września 2009, 11:14:57 »
czytam w LS-ie

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Września 2009, 11:16:41 »
Aaha, to wyjaśnia sprawę. Czytasz w LSie błędy z Camry... no tego jeszcze nie grali  :grin:

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Września 2009, 11:25:52 »
Napisałem, że nie wiem jak ten tester działa w camry, bo moja nie ma OBD II.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: System OBD II
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Września 2009, 12:37:30 »
Nie widziałem jeszcze 1MZ, który ma OBDI.

Jak również nie widziałem, żeby ktoś odpalił 1MZ na wiązce z 3VZ  <diabel>

pzdr
3VZ.pl

Offline tofex

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: System OBD II
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Września 2009, 13:37:55 »
W instrukcji testera było napisane że ma to (złącze) "praktycznie każde auto po 96 roku", ale ja kupowałem pod kątem LSa, więc nie wnikałem czy jest takowe złącze w camry.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl