Autor Wątek: Prąd stały podczas otwierania drzwi w samochodzie - Gdzie?  (Przeczytany 1997 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Prąd stały podczas otwierania drzwi w samochodzie - Gdzie?
« dnia: 28 Listopada 2013, 13:57:21 »
Witam

Potrzebuje się dowiedzieć gdzie znajdują się kable odpowiedzialne za włączanie światełka u góry podczas otwierania drzwi. Czy ktoś się orientuje gdzie ten kabelek leci i czy przypadkiem nie jest w każdych drzwiach gdzieś? Oczywiście prąd musi być stały bez uruchamiania silnika ani wkładania kluczyka. Chodzi mi tylko aby coś działało wtedy gdy drzwi się otworzą.

Offline joujoujou

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Prąd stały podczas otwierania drzwi w samochodzie - Gdzie?
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2013, 14:18:22 »
Oświetlenie sterowane jest masą. Przewody nie idą w drzwiach, a w słupkach, pod progami i tak dalej. Jeden dochodzi do zegarów (kontrolka otwartych drzwi).

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2013, 15:34:39 »
Czyli w tym czarnym peszelku który idzie do kabiny samochodu tak? W Okolicach zawiasu. Bo aby cokolwiek np zaświeciło potrzebuje masy i + a teraz nadszedłten czas kiedy muszę go zlokalizować

Offline janomat

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2013, 18:22:36 »
Witam Kolegę.
W naszych samochodach to już nie jest wszystko tak proste, jak w "MALUCHU". Proponuję zachować daleko idącą ostrożność, bo sterowanie oświetleniem w kabinie poprzez otwarte drzwi odbywa się za pomocą sterownika sprzężonego z centralnym zamkiem. Swego czasu prowadziłem walkę z oświetleniem w Corolli (z powodzeniem :-)) bo padło oświetlenie w kabinie - z mojej winy <zalamka>. To co napisał Poprzednik to całkowita prawda, ale wszystkie sygnały z drzwi doprowadzane są do sterownika, który wysyła lub dokładniej steruje wyświetlaniem ikonek otwartych drzwi na wyświetlaczu, czy stopniowym, z odpowiednim opóźnieniem, "zapalaniem" i "gaszeniem" oświetlenia kabiny.
Mam nadzieję, że nieco przybliżyłem problem oświetlenia kabiny pojazdu!
Życzę powodzenia. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl