Autor Wątek: Montaż czujników parkowania w Aurisie co, jak i gdzie ??  (Przeczytany 79828 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
Montaż czujników parkowania w Aurisie co, jak i gdzie ??
« dnia: 02 Grudnia 2013, 21:49:53 »
Witam forumowiczów.
Chciałbym zamontować u siebie czujniki parkowania i mam problem, bo nie wiem w jakich miejscach w zderzaku mam wiercić otwory.
Mam Aurisa po lifcie z 2010 roku. Jeżeli ktoś ma już zamontowane czujniki to bardzo proszę o fotki ( przód/tył ) i ewentualnie inne informacje o tym systemie. Czy montaż na przód ma sens, czy warto malować czujniki, bo przyznam że mam taki zamiar itp.
Myślę, że takie informacje zainteresują wielu forumowiczów jak i mnie, dlatego z góry za nie dziękuję.

Offline hordagoga78

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Montaż czujników parkowania w Aurisie co, jak i gdzie ??
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Grudnia 2013, 23:29:07 »
wysokosc dziur na czujniki dyktuje producent danego zestwawu (modelu), ale jest to z reguly okolo 40 cm ponad jezdnia - wazne jest aby czujniki zamontowane byly prostopadle do linii asfaltu (drogi)...
czujniki mozna zamowic w danym kolorze nadwozia, mozna je takze malowac...
montarz odbywa sie banalnie prosto - kazdy zestaw zawiera odpowiednie narzedzia do samodzielnego wykonania czynnosci...
wlozonej pracy jest odpowiednio do tego, jaki zestaw chcesz miec: tyl, tyl/przod, dzwiekowy, dzwiekowo-diodowy (kolorowe diody sygnalizujace odleglosc), czy w koncu zestaw z kamera...
najprostszy zestaw (dziekowy) montuje sie w okolo 2-3 godziny - najtrudniejsza czescia operacji jest demontarz zderzaka tylnego/przedniego... zestaw podpina sie do swiatel cofania (model: tyl)...
moze byc to zestaw: ultradzwiekowy oraz elektromagnetyczny (w postaci naklejanej listwy nad rejestracja, nie wymaga wiercenia dziur)
wiecej mozna znalezc na utube oraz:
http://www.which.co.uk/cars/choosing-a-car/car-features/parking-systems-explained/parking-sensors/
osobiscie uzywalem prostego zestawu dziekowego (tyl) - to jest bardzo pomocne urzadzenie i polecam tym ktorzy wahaja sie czy aby zamontowac... docenicie to szybko...
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2013, 23:32:14 wysłana przez hordagoga78 »
... yaris SR VVTi 1.33 2009 ...
      ... byl i sie zmyl ...

volti

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2013, 18:47:46 »
Ja planuje zamontować na tył z Valeo. Ktoś ma jakieś opinie na temat tej firmy?

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2013, 20:23:10 »
najtrudniejsza czescia operacji jest demontarz zderzaka tylnego/przedniego...
Miałem nadzieję, że obejdzie się bez demontowania zderzaków. Hmmm, teraz się troszkę wystraszyłem, bo nigdy nie odkręcałem tej części. W najgorszym razie zlecę to fachowcom. Jeszcze kwestia wyświetlacza. Jak myślicie, gdzie najlepiej jest go umiejscowić ??

Offline conte77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2013, 20:28:05 »
To lepiej zamontować kamerę  na tył  :good:

Offline hordagoga78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2013, 21:29:52 »
szczerze powiem ze ultradzwiekowy montarz wystarczy mi w zupelnosci - 4 czujniki w zderzaku, modul podpiety do swiatla wstecznego oraz glosnik sygnalu dzwiekowego, oba sprytnie ukryte w bagazniku...
kwestia przyzwyczajenia i zapamietania jaka jest odleglosc zderzaka od przeszkody w momencie wlaczenia sie sygnalu ciaglego... u mnie bylo to okolo 50cm, tak wiec przy ciaglym sygnale moglem jeszcze cofnac auto...

z drugiej strony, jesli ktos chce miec dodatkowe duperele na desce rozdzielczej, to prosze bardzo - mozna jebnac wyswietlacz od kamery oraz/czy oslepiajace diody... tylko trzeba pamietac, aby kabelki umiejetnie pociagnac przez cale auto (np ciagnac przez gorna krawedz budy, schowac kable za boczna kurtyna powietzna, NIGDY przed!!!)
      ... byl i sie zmyl ...

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2013, 22:56:18 »
To lepiej zamontować kamerę  na tył  :good:
Z kamerą wiąże się dodatkowy wyświetlacz który trzeba by było ładnie zamontować, albo wymiana radia, a tego mój budżet nie przewiduje  :grin: Nie chcę też nakładek na lusterka. Co do małego wyświetlacza to rozważam miejsce z tyłu auta przy klapie bagażnika na podsufitce. Myślę że to optymalne miejsce zważywszy na to że i tak cofając patrzę w tył (no chyba  ze korzystam z lusterek wstecznych) Co o tym myślicie ??

Offline hordagoga78

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudnia 2013, 23:57:12 »
jestes w stanie zaparkowac idealnie majac jedynie czujnik dzwiekowy i dwa lusterka boczne... wewnetzne wsteczne jest bezuzyteczne - jedynie oslepia kierowce noca...
jak jezdzilem moja almera to nigdy nie uzywalem wewnetrznego lusterka podczas parkowania, nigdy... nawet podczas parkowania nie musialem wykrecac glowy przez ramie...
teraz mam yaris bez czujnikow i musze niestety uprawiac gimnastyke...
zrobisz jak zechcesz...
      ... byl i sie zmyl ...

Offline yetix

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Grudnia 2013, 08:44:05 »
Witam, poszukaj gdzieś na forum są takie maty (drukujesz na A4), które przyklejasz na zderzak, są idealnie wyznaczone miejsca gdzie jest linia zagięcia zderzaka, gdzie przyłożyć wiertło itp, ogólnie montaż jest prosty u mnie obyło się bez demontowania zderzaka, osobiście mam brzęczek + mały wyświetlacz metrów na desce rozdzielczej, zestaw z allegro za 60zł+ malowałem w kolor, minęło 3 lata i wszystko działa jak na początku. Pozdrawiam.
Toyota Auris 1.4 D4D 2008r wersja Terra

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Grudnia 2013, 10:08:51 »
Wydaje mi się, że wszystko zależy od przyzwyczajenia i upodobań, mnie osobiście kamerka wydaje się całkowicie zbędna. Czujniki parkowania w Aurisie działają u mnie na tyle sprawnie (ja mam oryginalne), że wogóle nie odwracam głowy podczas parkowania tyłem czy cofania. W zupełności wystarczają lusterka boczne i "pikanie" czujników. Fakt kamerka fajny bajer, sprawdzałem parkowanie z kamerką w Chevrolecie brata, ale jakoś niepotrzebnie mnie ten bajer rozpraszał, nie wiem kwestia przyzwyczajenia chyba. Znacznie lepszą sprawą jak dla mnie (bajer też przetestowany w Epice i Evandzie braciszków)  byłaby opcja automatycznego przekręcania się po włączeniu wstecznego biegu prawego lusterka w dół z widokiem na tylne koło i krawężnik - świetna sprawa przy parkowaniu przy wysokim krawężniku. A właśnie... ma ktoś lub montował może ktoś cóś takiego w Aurisie? Wiadomo, od biedy można ręcznie podczas cofania regulować przyciskiem lusterko, ale ta automatyczna funkcja to naprawdę fajna sprawa.
"With Oden on our side..."

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Grudnia 2013, 10:26:38 »
Miałem nadzieję, że obejdzie się bez demontowania zderzaków. Hmmm, teraz się troszkę wystraszyłem, bo nigdy nie odkręcałem tej części. W najgorszym razie zlecę to fachowcom. Jeszcze kwestia wyświetlacza. Jak myślicie, gdzie najlepiej jest go umiejscowić
da się bez zdejmowania zderzaka, co więcej jak podniesiesz trochę tył będzie wygodniej
u mnie wyświetlacz jest na prawym słupku mniej więcej w okolicy pola widzenia prawego lusterka

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Grudnia 2013, 11:18:37 »
ja mam oryginalny zestaw - same pikacze, bez wyświetlacza - doskonale się sprawdzają.
Jeśli nie znajdziesz dobrego miejsca na wyświetlacz, to z niego zrezygnuj, wyreguluj sobie sygnał ciągły na ok 15 - 10 cm od przeszkody i wystarczy.
a co do szablonów do montażu - to gdzieś to na forum widziałem - ale nie pamiętam gdzie - warto użyć opcji "szukaj"
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline PaweŁ7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Grudnia 2013, 11:25:55 »
Witam

Ja proponuję i sam zamierzam założyć takie czujniki i pomalować je- http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-253-CCo-Phantom-BS-2605.html Mam z nimi dwu letnie doświadczenie w corolli e12, co do założenia to malowałem zderzak po uderzeniu wózkiem na parkingu przy supermarkecie. Napisane oświadczenie, pieniądze wpłynęły i zleciłem to fachowcom.  Zderzak został pomalowany wraz z czujnikami i działają do dnia dzisiejszego, wiem bo corolla została w rodzinie, co do samodzielnego montowania to rzeczywiście uważam za najgorsze zdjęcie zderzaka,w celu wygodnego poprowadzenia kabli, nie wiem jak z miejscem w aurisie,ale w corolli wiercili mi dziurę także w karoserii w celu przejścia kabli do bagażnika,  zabezpieczyli ją i za sylikonowali.
          W dziale kompendium jest wątek : Dokumentacja na temat montażu akcesoriów w aurisie. How to?! tam są do pobrania materiały między innymi na temat zakładania czujników. pozdr

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Grudnia 2013, 13:14:10 »
jestes w stanie zaparkowac idealnie majac jedynie czujnik dzwiekowy i dwa lusterka boczne...

wygląda to na pytanie, to tak, ja jestem w stanie tak zaparkować. Mało tego parkowałem prawie na styk Mazdą 6 w kombi, która czujników parkowania nie miała

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Grudnia 2013, 13:24:36 »
... Mało tego parkowałem prawie na styk Mazdą 6 w kombi, która czujników parkowania nie miała

He He :)   A mnie się onegdaj zdażało Fordem Transitem. Z przyczepką. Też nie miał czujników... :cheesy:
"With Oden on our side..."

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl