Autor Wątek: Montaż czujników parkowania w Aurisie co, jak i gdzie ??  (Przeczytany 79820 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Montaż czujników parkowania w Aurisie co, jak i gdzie ??
« Odpowiedź #120 dnia: 25 Lutego 2014, 22:48:51 »
Popatrz na kąt widzenia czujników - jeśli jest mocno zbliżony lub dokładnie taki jak kąt prosty w stosunku do ziemi, to jest ok.
Zauważ, że jeśli pochylisz je w dół, choćby minimalnie, to jak załadujesz auto bagażami lub/i pasażerami, to czujniki będą widziały ziemię i ciągle będą piszczały. :cool:

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #121 dnia: 26 Lutego 2014, 11:10:07 »
Witam Forumowiczów.Dzięki za przypomnienie o załadunku,ale jak napisałem postawiłem dwa pudełka, wysokość na oko 60 cm.płaską stroną w kier.czujników to jest  dość duża powierzchnia i czujniki tego niewidziały to chyba jest coś nie tak.Zauważyłem też że czujniki mają strzałki skierowane ku górze czy to jest ok.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #122 dnia: 26 Lutego 2014, 14:15:03 »
Zależy - jak minimalnie do góry to raczej ok. Jak dużo - to nie ok. Rzecz względna.
Tak samo jak nie wiadomo jaka to powierzchnia tych pudełek do butów, a po wtóre - te czujniki widzące krawężnik, też widzą go w pewnej odległości, a zbyt blisko już nie widzą.

Offline kostek6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #123 dnia: 07 Maja 2014, 11:14:28 »
Ja mam za to dylemat Valeo na tył czy tył i przód. Czy czujniki zamontowane z przodu są przydatne ? W jakich sytuacjach ? Zgodnie z instrukcją nie powinno być problemów w korku gdy na pierwszym biegu dojeżdżamy blisko aut poprzedzającego:
Cytuj (zaznaczone)
Przy prawidłowym zamontowaniu czujników, układ powinien działać następująco:
- po załączeniu stacyjki przez 30s działają czujniki przednie,
- po włączeniu biegu wstecznego działają czujniki tylne i przednie
- po wyłączeniu biegu wstecznego przez 30s działają czujniki przednie.
Co zrobić gdy parkujemy np. bezpośrednio z ruchu po skosie, jak włączyć czujniki ? Czy mógłby ktoś zmierzyć choćby z grubsza wielkość wyświetlacza z zestawu na tył i przód ?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #124 dnia: 07 Maja 2014, 11:17:47 »
kostek - wystarczy poczytać manual Valeo :-P
Przednie czujniki bardzo się przydają - a włączają się w 2 przypadkach poza cofaniem: na 30 sekund po odpaleniu auta oraz bodaj tyle samo po wyłączeniu wstecznego. W korku włączą się tylko czujniki fabryczne np. z Citroena, gdzie są one sprzężone przez CAN z odczytem prędkości i załączają się poniżej 10 km/h. A i to było przydatne również...

Offline xxhubertxl

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #125 dnia: 23 Lutego 2015, 09:42:58 »
WITAM
zakupiłem w lutym Aurisa z 2007r mam taki problem. Na zderzaku tył mam mocowania(zaślepki) na trzy czujki cofania czy może mi ktoś wyjaśnić czemu? Wszędzie się spotykam z czterema .

volti

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 23 Lutego 2015, 09:51:24 »
Czwarty był za dopłatą  :cheesy: a tak na poważne to może ktoś sobie na własną rękę próbował zakładać czujniki ale mu nie wyszło (walnął się z otworami) i są 3 szt. Jest wyjście z sytuacji. Załóż 4 czujniki a w ten otwór na środku zderzaka daj kamerke cofania.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #127 dnia: 25 Lutego 2015, 06:50:21 »
WITAM zakupiłem w lutym Aurisa z 2007r mam taki problem. Na zderzaku tył mam mocowania(zaślepki) na trzy czujki cofania czy może mi ktoś wyjaśnić czemu? Wszędzie się spotykam z czterema .
Czy ja dobrze widze Nikiszowiec i familoki w tle?

Offline xxhubertxl

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #128 dnia: 25 Lutego 2015, 12:56:24 »
tak dobre masz oko  :good:

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #129 dnia: 09 Maja 2016, 18:13:01 »
Odgrzebuję żeby nie zakładać nowego wątku. Zna ktoś jakiś w miarę sprawdzony zestaw czujników parkowania do otworów o średnicy ~24-25mm? Ważne żeby przynajmniej kołnierz był szerszy. Dobre opinie i przyzwoitą cenę ma zestaw od Valeo, ale tam czujnik ma średnicę 18,5mm, 24mm z kołnierzem to mi nawet dziur nie przykryje...

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #130 dnia: 09 Maja 2016, 18:37:51 »
Ja zamontowałem w takich wielkich dziurach Valeo z adapterem i jest git.  :cool:

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #131 dnia: 09 Maja 2016, 19:28:31 »
Z jakim adapterem?

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #132 dnia: 09 Maja 2016, 19:32:09 »
...żebym to ja pamiętał. Na pewno też oryginalny Valeo i jakiś taki adapter nie zmieniający kąta. Dokupywałem je.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 10 Maja 2016, 01:49:55 »
Nie mogę znaleźć żadnego adaptera, o Valeo nie wspominając.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #134 dnia: 10 Maja 2016, 09:46:46 »
Na pewno Valeo dla Valeo - miałem ogromniaste czujniki fabryczne (fabryczne, ale ponoć domontowywane w Warszawie) na tył, więc musiałem coś z tym zrobić, bo dziury były dużo za duże, a zderzak oryginalny. :cool:
Tak to wygląda po zamontowaniu - te adaptery, to były adaptery do zderzaków metalowych - i specjalnie dla Kolegi przeszukałem archiwum maili sprzed kilku lat i podaję numer tych podkładek Valeo: 632027.  <taniec>
czujnik.JPG

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl