Autor Wątek: płyny eksploatacyjne  (Przeczytany 7571 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marchewa

• Początkujący
płyny eksploatacyjne
« dnia: 12 Grudnia 2013, 20:21:05 »
witam wszystkich.od niedawna jestem posiadaczem corolli verso z 2005 roku 2.0 D4D.zamierzam wymienić wszystkie płyny eksploatacyjne.jest to moja pierwsza toyota,nie mam doświadczenia z tą marką,także moja wiedza o tej marce nie jest zbyt bogata.Szukałem już informacji w sieci na ten temat ale nic konkretnego nie potrawie poszukać.Czy ktoś mógłby podać mi specyfikacje płynów?Jaki olej polecacie do tego silnika(przebieg 195000km) 

Offline Pfizer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: płyny eksploatacyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Grudnia 2013, 18:48:31 »
Castrol GTX 10W40 - olej

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Grudnia 2013, 20:59:56 »
Bez sensu proponujesz polsyntetyk jak na spokojnie można jeździć na syntetyku jeśli nie bierze oleju. Nie chce być posądzony o reklamę więc konkretnego producenta nie podam :p

Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 4

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Grudnia 2013, 00:15:28 »

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Grudnia 2013, 08:18:29 »
ja od okolo 200kk przeszedłem na  polsyntetyk zgodnie z zaleceniami producenta.mam juz 330kk i jest wszystko git:) 2005 rok i tylko 195 tysi najechane:) jestes pewien ze ma taki przebieg??

Offline Pfizer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Grudnia 2013, 14:54:34 »
Bez sensu proponujesz polsyntetyk jak na spokojnie można jeździć na syntetyku jeśli nie bierze oleju. Nie chce być posądzony o reklamę więc konkretnego producenta nie podam :p Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 4

Z sensem proponuję 10W40 przy blisko 200 tyś.km przebiegu.Udowodnij,że się mylę.

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Grudnia 2013, 14:59:00 »
Bez sensu proponujesz polsyntetyk jak na spokojnie można jeździć na syntetyku jeśli nie bierze oleju. Nie chce być posądzony o reklamę więc konkretnego producenta nie podam :p Sent from my GT-P3100 using Tapatalk 4

Z sensem proponuję 10W40 przy blisko 200 tyś.km przebiegu.Udowodnij,że się mylę.
http://www.youtube.com/watch?v=1wfNZuJ4vGE#
TIIDA '09

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Grudnia 2013, 18:31:12 »
hahahaha paba rzadzisz:) sam to nagrałes:D ?

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Grudnia 2013, 20:20:26 »
Jeśli nazywa się Daniel Peres. to sam to nagrał.

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Grudnia 2013, 20:22:05 »
witam wszystkich.od niedawna jestem posiadaczem corolli verso z 2005 roku 2.0 D4D.zamierzam wymienić wszystkie płyny eksploatacyjne.jest to moja pierwsza toyota,nie mam doświadczenia z tą marką,także moja wiedza o tej marce nie jest zbyt bogata.Szukałem już informacji w sieci na ten temat ale nic konkretnego nie potrawie poszukać.Czy ktoś mógłby podać mi specyfikacje płynów?Jaki olej polecacie do tego silnika(przebieg 195000km)
Specyfikacje płynów znajdziesz w tym dokumencie:
http://www.toyota-tech.eu/MaintenanceSchedules/corolla%20verso/Final.pdf

Offline żwirek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Stycznia 2014, 19:21:54 »
moze nie jestem specjalista w tej dziedzinie ale mam za soba wymiane wszystkich plynow[dobierano w serwisie w Szwecji],zakupilem i wymienilem zalecane plyny w Polsce ze wzgledu na zaporowe ceny,w Szwecji kupilem tylko olej silnikowy i olej do skrzyni biegow bo jak jest z jakoscia naszych olei kazdy posiadacz auta doskonale sie orientuje.wiec po kolei
auto Toyota Corolla Verso D4D 116 KM przebieg 186000 km
1 Olej silnikowy  Castrol Magnatec 5W40
2 Olej do skrzyni biegow[mechanicznej] Castrol Transmax Dex III
 Jak widac serwisanci ze szwecji przy tym przebiegu zalecaja pelen syntetyk,w poprzednim aucie Mitsubishi Galant 2.0 benzyna tez lalem tylko syntetyk,auto jest w rodzinie przy przebiegu 310000 km jest zalane olejem 5W50 wiec lepiej nie zalewac japonskiego silnika innym olejem niz syntetyczny,zaoszczedzimy niewiele na zakupie,natomiast mozemy to pozniej odczuc jak nam sie zapchaja gestym olejem kanaly olejowe ktore sa bardzo malej srednicy,spore wydatki murowane,pozdrawiam

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Stycznia 2014, 20:10:29 »
wszystko w porządku, tylko Magnatec to nie olej syntetyczny :cheesy:
TIIDA '09

Offline żwirek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Stycznia 2014, 21:19:08 »
  a jaki? pisalem ze nie jestem fachowcem,wiec moze mnie ktos oswieci?

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Stycznia 2014, 21:19:44 »
też nie jestem fachowcem, ale to obrobiony olej mineralny :cheesy:
TIIDA '09

Offline żwirek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Stycznia 2014, 21:31:44 »
a to ciekawe....cale zycie sie czlowiek uczy,bylem przekonany ze to syntetyk,dzieki za oswiecenie,tak czy inaczej ten olej jest duzo rzadszy w niskich temp niz polsyntetyk co pozwala uzyskac lepsze smarowanie na zimnym silniku a wracajac do Galanta o ktorym pisalem wczesniej,kupilem go jak mial przebieg 171000 km i od samego poczatku stosowalem ceramizery,do chwili obecnej nie ma zadnego cykania popychaczy na zimnym silniku a takze nie ma problemu z lozyskami w skrzyni biegow i haczaca 3,wiec wbrew krazacym opiniom ze ceramizery to g....no,jak wszelkiej masci dodatki i uszlahetniacze,ten dodatek spelnia swoja role,znaczaco poprawia kondycje wszystkich metalowych czesci wspolpracujacych ze soba, Paba moze masz jakies doswiadczenia z tym preparatem? chetnie podyskutuje na ten temat,pozdro.znalazlem ten link jest napisane ze to syntetykhttp://magnatec.castrol.com/pl/gama-olejow/diesel-5w-40-c3.html 
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2014, 21:39:37 wysłana przez żwirek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl