Autor Wątek: Ekran do Priusa 2005 (navi)  (Przeczytany 3822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lutecki

• Toyot Leżący
  • *
Ekran do Priusa 2005 (navi)
« dnia: 17 Grudnia 2013, 15:21:14 »
Cześć,
Jakiś czas temu miałem włamanie do Priusa 2005 solII navi (dziwnym trafem 2 tygodnie po dłuższej wizycie w serwisie Toyoty w Radości, ale mniejsza o to). Wybita boczna szybka, otwarcie auta i szybkie barbarzyńskie wyrwanie ekranu z deski (połamane plastiki, wywietrzniki itd.). Samochód unieruchomiony, dwie lawety przez 3 godziny wciągały go na pakę, w serwisie uznali, że było zwarcie, rozładowany akumulator, uszkodzona elektryka, być może komputer, do wymiany radio i ekran + parę plastików.

Ze względu na wyliczenie przez ubezpieczyciela szkody całkowitej, wyjechałem z serwisu w Radości samochodem połowicznie naprawionym - nie działał smart key, nie zamykał się, nie działało radio i oczywiście bez ekranu. Sprawdziłem sam na spokojnie i okazało się, że 3 bezpieczniki były przepalone, po ich wymianie wszystko zaczęło działać). Problem mam ze zdobyciem ekranu. W serwisie krzyczą za niego 9000 zł (!!!!), na Allegro są do nowszych roczników, albo w niższej wersji (mniej przycisków, bez nawi). Znalazłem tego sporo na eBay, ale jakiś mechanik mi powiedział, że ekran US nie będzie działał za bardzo z samochodem EU.

Chciałem się Was zapytać czy wiecie gdzie mogę kupić taki ekran? Ewentualnie czy ktoś jest w stanie przeprogramować ekran US na EU, gdzie będzie wszystko działać poprawnie?

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ekran do Priusa 2005 (navi)
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2013, 19:07:16 »
NA CO KOMU POLAMANY NIESPRAWNY JUZ EKRAN? WANDALE;/

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2013, 20:18:19 »
NA CO KOMU POLAMANY NIESPRAWNY JUZ EKRAN? WANDALE;/

dzicz

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2014, 23:31:08 »
Faktycznie jest istotna różnica w ekranach US vs EU. Dotyczy to sposobu przeliczania zużycia paliwa EU-> l/100km ,a US 1Gal/mil. Ekrany wyświetlają odwrotne wartości słupków -> kwestia przyzwyczajenia do czytania takiego ekranu.
Np taki wynik (fot własne) :

Świadczy o jeździe "za darmo" od ... 1/2 godziny   :grin:.
www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

Offline joujoujou

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Stycznia 2014, 14:26:40 »
A tego aby nie da się przestawić jak w innych toyotach?

Zużycie l/100 km lub km/l lub mpg, temperatura *C lub *F.  :o

Offline Priusman

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Stycznia 2014, 14:55:32 »
Nie da, bo tu nie tylko chodzi o przeliczniki liczbowe typu mile/kilometry i mpg ale i graficzną prezentację. Ja się cieszę, gdy słupek mi spada, a Amerykaninowi rośnie ;)
Producent po prostu oferuje dwie wersje, zamiast pakować dodatkowe układy i oprogramowanie do istniejących modeli wyświetlaczy, co z pewnością poskutkowałoby ich wyższym kosztem.
« Ostatnia zmiana: 03 Stycznia 2014, 14:58:42 wysłana przez Priusman »

Offline kacmil

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Stycznia 2014, 19:56:39 »
Istnieje ponoć opcja europeizacji TP zarówno w zakresie wskazań zużycia paliwa jak i temp ale z doniesień różnych ludzi wynika ,że skutki są różne  :o. Tym nie mniej spotkałem się z serwisem który za ok 1kzł (z gwarancją poprawnego działania) był skłonny "przywrócić" wersję EU.
www.moto-rzeczoznawcy.pl
Motoryzacja to mój zawód i moja pasja.

Offline videocop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Marca 2014, 00:58:53 »
Monitor z navi aukcja na allegro nr (4019411805)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl