Autor Wątek: Jazda Camry (LHD) po UK ... porady opinie - warto?  (Przeczytany 4040 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
Jazda Camry (LHD) po UK ... porady opinie - warto?
« dnia: 21 Grudnia 2013, 15:17:46 »
Czy ktoś może mi doradzić w tejże kwestii?

Rzecz jasna nie chcę się pozbywać samochodu i tam kupować jakieś cuda z RHD...

Jak wygląda sprawa użytkowania na PL blachach Camrowozu?

Przerejestrowanie opłacalne?

Czy ktoś już to zrobił?

Proszę o porady/opinie/zalecenia.

P.S. wyjazd do UK na stałe - samochodem Toyota Camry 1994 LHD 2.2

W grę wchodzi pewnie przeróbka (konieczna) reflektorów - może ktoś posiada zbędne ? :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Jazda Camry (LHD) po UK ... porady opinie - warto?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2013, 15:26:47 »
Po UK LHD nie miałem okazji jeździć, ale miałem okazję kilkukrotnie jeździć po Europie RHD (łącznie jakieś 5kkm kilkoma autami).

O ile na autostradach i wielopasmowych drogach problemu nie ma, o tyle zwykłe drogi to jest porażka.

Wyprzedzanie jest mocno uciążliwe i bardzo niebezpieczne - musisz wystawić ponad pół samochodu na przeciwny pas zanim zobaczysz, co się tam dzieje. Parkowanie tak samo - wysiadasz na ulicę zamiast na chodnik, itp.

O ile dobrze pamiętam, to po kilku miesiącach od przyjazdu na stałe należy samochód przerejestrować - w przeciwnym wypadku może być drogo (kary).

Gdybym miał wyjechać do kraju z RHD, to już teraz bym się rozglądał za jakimś Scepterem albo Vientą  :grin:
3VZ.pl

Offline joujoujou

• Toyot Leżący
  • *
.
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2013, 16:44:09 »
To się absolutnie nie opłaca.

Zdecydowanie najbardziej opłaca się sprzedać auto w PL i kupić na miejscu dwa za te pieniądze. :P

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Grudnia 2013, 16:46:28 »
Marcinie, zapominasz, że w UK się nie wyprzedza poza autostradami i innymi co najmniej dwupasmowymi drogami. Przez parę lat jeżdżenia Cariną LHD po Londynie i okolicach miałem okazję wyprzedzać słownie dwa razy poza miastem. Tamtejsze ograniczenia prędkości i skuteczność policji nie pozwala na nieprzestrzeganie ograniczeń prędkości, w przeciwnym razie, bardzo szybko lądujemy na masce własnego auta z nogami szeroko rozstawionymi (mówię z własnego doświadczenia).
Inna sprawa, że kiedyś po UK można było jeździć na obcych blachach przez 6 miesięcy, teraz ten okres chyba jeszcze się skrócił. Można sobie uważać że co mi zrobią jak mi niby udowodnią itd, ale prawda jest taka że dadzą radę i zaboli. Kiedyś stałem sobie w korku, przejeżdżała Policja, zatrzymali się i od razu skierowali ku dwóm polskim samochodom. Pierwsze pytanie  to " ile czasu jeździsz tym samochodem po Zjednoczonym Królestwie ? " :) Przerejestrowywać nie warto. Taką Camry kupisz w UK za tygodniową wypłatę, więc po co? Na samą podróż z PL pójdzie z 1000 zł razem z promem. Jeśli ma być na stałe, tym bardziej od razu poszukałbym fajnego Lexa, bo przy tamtejszych zarobkach, na spalanie raczej nie trzeba zwracać uwagi. Road Tax kosztuje trochę powyżej 200 funtów na rok, znajdą się też ubezpieczalnie które honorują nasze zniżki, pomoże na pewno wymiana prawka na brytyjskie, ale to na pewno zrobisz w pierwszej kolejności z zupełnie innych powodów. Reasumując, sentyment sentymentem, ale pozbądź się Camry póki jest coś warta a na miejscu lub jeszcze w Polsce kup RHD. Niedawno ktoś wyjeżdżał do UK i kupił tu Mazdę 3 RHD ;) To też jakiś sposób.

Z nieskrywaną radością poprawiłem to i owo :cheesy:  M
« Ostatnia zmiana: 21 Grudnia 2013, 19:07:45 wysłana przez marcinm »
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2013, 17:04:48 »
Tamtejsze ograniczenia prędkości i skuteczność policji nie pozwala na nieprzestrzeganie ograniczeń prędkości,

Podobnie jest w Australii,mam tam kolegę który okropnie narzeka na idiotyczne ograniczenia.Mieszkał w niemcowni,teraz przeniósł się na antypody,i jest w szoku.Stary kontynent nie jest więc pod tym względem zły. (Kangury pewnie wzorują się na dżemojadach)

Offline joujoujou

• Toyot Leżący
  • *
.
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2013, 17:22:04 »
w Londynie i okolicach się nie wyprzedza poza Autostradami i innymi conajmniej dwupasmowymi drogami.
FYP ;p

9 i pół roku już wyprzedzam na "zwykłych" drogach, również lokalnych, bez problemu. :)
pomoże na pewno wymiana prawka na Brytyjskie, ale to na pewno zrobisz w pierwszej kolejności z zupełnie innych powodów
Każdy kto przebywa w UK dłużej niż pół roku (AFAIR) MUSI wymienić prawo jazdy na brytyjskie. Głupi przepis, ale przepis.
Road Tax kosztuje troche powyzej 200 funtów na rok
Nie ma czegoś takiego jak "Road tax". Jest Vehicle tax (przyjąć można, że to podatek od posiadania samochodu). Stawki:

https://www.gov.uk/vehicle-tax-rate-tables

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2013, 19:10:37 »
Posprzątałem i proszę o wymianę, niezwiązanych z tematem, zdań na PW.
3VZ.pl

Offline eddie

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2013, 23:23:06 »
Jest Vehicle tax
Popularnie przez wszystkich zwany Road Tax

9 i pół roku już wyprzedzam na "zwykłych" drogach, również lokalnych, bez problemu.
Ja nie mówię że się nie da, lub jest to problemem. Napisałem czym to się kończy. Udaje się ? Brawo. Do czasu

Każdy kto przebywa w UK dłużej niż pół roku (AFAIR) MUSI wymienić prawo jazdy na brytyjskie. Głupi przepis, ale przepis.

nooo i?  :|
to na pewno zrobisz w pierwszej kolejności
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline vojtek_r1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudnia 2013, 00:42:03 »
...może i wyda się to głupie niektórym, ale mocno się przywiązałem do tego wozu.

P.S. Marcin pewnie wie dlaczego ;)

wtajemniczę się nieco w temat, jeśli coś sensownego wymyślę, zamieszczę to tutaj - być może komuś posłuzy to jako pewnego rodzaju rozwiązanie problemu.

Dziękuję z góry za istotne dla mnie wypowiedzi oraz poświęcony temu tematowi czas  :good:

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2013, 07:52:13 »
9 i pół roku już wyprzedzam na "zwykłych" drogach, również lokalnych, bez problemu.
Ja nie mówię że się nie da, lub jest to problemem. Napisałem czym to się kończy. Udaje się ? Brawo. Do czasu
:good: :good:

Offline joujoujou

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Grudnia 2013, 10:05:58 »
Napisałem czym to się kończy.
Jak robisz to w niebezpieczny sposób to akurat oczywiste.

EOT.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl