Autor Wątek: JAki rozmiar opon na LATO  (Przeczytany 5425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gregmen

• Gość
JAki rozmiar opon na LATO
« dnia: 10 Marca 2005, 14:32:52 »
LAto IDZIE, JAKI ROZMIAR OPON DO PREVKI?? by bylo zdrowo na polskie drogi!!!

adamis

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marca 2005, 15:29:45 »
Polecam 205/65.60-tki za niskie na nasze drogi.Poza tym czym opona niższa i szersza tym zużycie paliwa większe ale za to hamowanie lepsze.No i niska opona nie zabardzo odprowadza wodęi prędzej niszczy sięzawieszenie.Wszystko ma zady i walety.
Ja tam wolęopony o wysokści nawet 70,ale takie trudno obecnie dostać.

Andy111

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Marca 2005, 17:15:28 »
JA chce kupić Noniany NRVi w rozmairz 215/60/16...

adamis

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Marca 2005, 22:32:37 »
No, niby jest to zalecany rozmiar do Previi,ale ja bym nie radził na polskie drogi....

marekkub

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2005, 19:26:37 »
Nominalnie to są dwa rozmiary 215/65/15 i zastępcze 195/70/15 z tym, że te pierwsze zalecane na lato, drugie na zime. (mają przktycznie identyczny obwód)

Pozdrowienia
Marek

Mario Zijo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Marca 2005, 01:50:45 »
Ja kupiłem do Previ na lato Nokiany NRV 225/55/16 - wspaniała sprawa, bardzo dobrze sięsprawowały, obecnie - tzn w sezonie letnim - jeżdżą w mojej camry. Bardzo ładnie sięprezentują, właściwości trakcji ma previa na nich wspaniałe - zero bujania, czy pochylania na zakrętach - zachowywała sięniemal jak camry :-).
Dla camry są niestety troszkę- jakieś 2% za wysokie i myślęo wymianie - jeżeli byłby ktoś chętny to zapraszam. Kupiłem je nowiutkie w everpolu (f-ra) i przejeździłem na nich jakieś 8-9 tyś km, także ich stan jest idealny można powiedzieć, że teraz są właściwie dotarte :-)
Zimowe też wówczas zakupiłem tylko że Toyo - 215/65/15 - bardzo ciche i też godne polecenia, niestety w camry mam ten sam problem jw. o 3% za wysokie.

maran

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2005, 10:25:54 »
zimą uzywam Firestone 195/70/15 jestem bardzo zadowolony: ciche i przyczepne, natomiast latem uzywałem michelin 225/65/15 wchodzą na styk na szerokosc i na nich kiedys zamknałem szafę190km/h tak dla sprawdzenia ale to juz było za szybko na to auto  :lol:

tytoos

• Gość
opony ca³oroczne i silent bloki???
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Maja 2005, 12:17:31 »
Pozwólcie, że jeszczęwrócędo tematu opon. W moim przypadku główną role przy zakupie opon niestety gra budżet :-( i skłaniam więc siędo opon całorocznych.... W chwili obecnej jeżdzęna zimowych ale już sa do wywalenia, bieżnika mają mniej niz letnie.... WIęc jak teraz kupięletnie, to w zimębędzie klopot z kolejnym kompletem.
W internecie znalazłem Dunlop LT 800 za 310 sztuka, rozmiar 195/70/15. Co sądzicie o oponach całorocznych? Wiem, ze na pewno będą głośniejsze i nie tak dobre jak letnie/zimowe na lato i zimę. Zdaje sobie sprawę, ze wszystkie wynalazki dwa w jednym odbijają sięna jakości, komforcie czy czymś tam jeszcze.
Czy to że są opisane jako do samochodów dostawczych odbija sie na twardości opony?

Acha, i jeszcze pytanie z innej beczki: poleciały mi Silent Bloki w przednim zawieszeniu (nawet nie wiem, czy w tylnim też są?), tzn z przodu ale te tylnie (sa ponoć parami). Czy wiecie gdzie można te gumki dostać (Warszawa)?

eltech

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Maja 2005, 20:42:16 »
moim zdaniem nie ma sięco pchać w wielosezonowe a za te pieniądze kupisz nawet większy rozmiar. Ja mam kormorany za 250 zł/szt i nie narzekam.
A co do gumek to w temacie części masz troszkęnamiarów i trzeba podzwonić

adamis

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Maja 2005, 20:31:00 »
Ja mam wielosezonowe z Profila(nalewane).130 szt.Nie narzekam.Tylko indeks prędkości do 140.
Co do hałaśliwości,to (:lol:) przy tej głośności silnika w Previi jeszczen igdy nie słyszałem opon. :bangel .

tytoos

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Maja 2005, 15:58:14 »
A możesz podać namiary gdzie takie cos można kupic? Bo nie za bardzo kumam "z Profila" :-))

Andy111

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Maja 2005, 12:54:20 »
Co do oponek to kupiłem nowe Barumy Bravurisy 215/65/15 czyli nominalnie do Previi. Dopiero w tym roku zaczeli je produkować. Na opony24.com.pl są po 243 brutto z wysłką, więc cena super a jakość naprawdęSUPER (w testach poruwnywalne do Nokian NRHi, a cena prawie o połowęniższa).
Co do silent bloków to ja dorabiałem w Warszawie na Racławickiej w WOCAR tel.8449470, mają tam gości który dorabia różne gumy do aut sportowych i nieźle sobie radzi

adamis

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Maja 2005, 22:05:56 »
Firma ''Profill''znana jest głównie w Polsce południowej.  Na Śląsku te opony są w każdym składzie.Dzisiaj byłem wymienić opony w CC i widziałem tam piękne 195/65/15 za 120zł!

adamis

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Maja 2005, 11:35:55 »
Tytoos,zobacz na www.profil-zro.com.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl