Autor Wątek: Zmiana radia fabrycznego !  (Przeczytany 16290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
Zmiana radia fabrycznego !
« dnia: 06 Stycznia 2014, 21:28:10 »
Witam Szanownych Forumowiczów.
Mikołaj przyniósł mi radio Sony które mam zamiar obdarować moją camry ( USA ) 1995 r. Ponieważ fabryczne oferuje  jedynie muzykę z kaset  i jednej  stacji  ( radio ZET )  :wallbash: .   Pod radiem mam nieduży  schowek więc radio ma standardowe rozmiary . . Zamówiłem już przejściówkę z toyoty na ISO która przyjdzie za kilka dni . Chciałbym się upewnić czy o wystarczy czyli : przejściówka którą zamówiłem toyota- iso plus przewody iso- radio sony . Czy tak to ma wyglądać czy coś jeszcze jest potrzebne ? 
Druga sprawa to antena elektryczna chcę osobny przycisk poniżej zapalniczki ale nie bardzo wiem który przewód przeciąć i doprowadzić do przełącznika . Większość  z was zapewne ma niefabryczne radia proszę więc o radę . 
Nie wiem czy to istotne ale mam 4 głośniki 2 przód i 2 tylna półka ( fabryczne )
Pozdrawiam ! 

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
Odp: Zmiana radia fabrycznego !
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Stycznia 2014, 21:39:38 »
Ja mam radio Sony i taki zestaw przejściówek wystarcza, tylko, że się robi pełno przewodów za radiem.

A po co chcesz oddzielny przycisk do anteny? Moje radio samo chowa antenę gdy jest przełączone na CD/USB.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Stycznia 2014, 21:40:31 »
Radio powinno mieć wyjście na sterowanie anteną.(Instrukcja)(Chcesz jednak osobny przycisk) Jeśli mnie pamięć nie myli, to zielony przewód jest w instalacji fabrycznej,od sterowania anteną.Zaznaczam:Jeśli dobrze pamiętam. Zresztą,miałem tak skopaną instalacje radiową, że dla świętego spokoju pociągnąłem nową.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2014, 21:45:05 wysłana przez MAREK100 »

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2014, 21:54:41 »
Myślałem że antena  będzie się wysuwać za każdym razem gdy uruchomię radio w ogóle tak jak jest w przypadku tego  fabrycznego . Gdyby jednak tak było to nie robiłbym tego przycisku . ( chociaż takie małe przełączniki już mam  :grin:  ) . Mam dość wysoki model tego radia więc mam nadzieję że też będzie na tyle mądre .  Poczekam cierpliwie na przewody i sprawdzę i dam znać  .

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Stycznia 2014, 22:05:18 »
Ja zapodałem zwykłą Mante,więc radio firmy krzak.Miało wyjście na antenę.Zapaliłem szczekacza,antena się wysuwała. Zgasiłem,chowała się.Antena padła,więc teraz jest wysunięta na stałe.

Offline elmero76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2014, 15:25:43 »
W moim fabrycznym JBL-u padł laser......... i zastanawiam się co robić. Reanimować czy szukać czegoś w zamian. Ten fabryczny nie dość że padł laser to jeszcze ma skalę amerykańską, co 0,2 Mhz... więc ma kłopot z niektórymi stacjami radiowymi bo łapie dobrze tylko te które mają nieparzystą końcówkę częstotliwości. W mieście to nie kłopot ale w trasie lekko wkurza....... Więc chodzi mi po głowie pomysł żeby je czymś zastąpić. Czymś co będzie miało port USB(mp3), może nawet navigację.... ale zanim rozgrzebię chcę zrobić wstępne rozpoznanie. Nie pali się a i z kasą też trzeba się liczyć.....
Może macie jakieś pomysły jak zagospodarować te moje 2 din??? Fajnie by było gdyby sterowanie z kierownicy dalej działało....pzdr 
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2014, 15:29:32 wysłana przez elmero76 »
126p-126p-Lada 2107-Suzuki Swift 1,3 Sedan-Toyota Camry 3,0 V6 24V 1MZ-FE mark III (1996)GOLD EDITION+LPG, Renault Megane II 1,6 16V Aut.
obecnie -  TOYOTA CAMRY 3,0 V6 VVT-i mark V (2005)+LPG(bydłowóz)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2014, 15:35:50 »
Dla niektórych może to być śmieszne ale mój znajomy ostatnio nabył radio 2Din marki Peying cz jakoś tak i jest mega zadowolony. Wcześniej zainwestował w dobre głośniki więc odsłuch bardzo fajny. Nie pamiętam modelu radia ale zapłacił ok. 700 zł więc tragedii nie było.

Offline elmero76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2014, 15:42:34 »
to rozsądna cena, fabrycznych głośników nie zamierzam zmieniać, nie zamierzam robić z bydłowozu sali odsłuchowej..... ma grać, radio nadaje jak nadaje i to mi wystarczy... ale fajnie by było gdybym uwolnił łapy od tel. komórkowego.....
126p-126p-Lada 2107-Suzuki Swift 1,3 Sedan-Toyota Camry 3,0 V6 24V 1MZ-FE mark III (1996)GOLD EDITION+LPG, Renault Megane II 1,6 16V Aut.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Stycznia 2014, 15:44:34 »
Fajnie by było gdyby sterowanie z kierownicy dalej działało
Obawiam się że tylko radio dedykowane.Reszta, raczej nie ma szans na fabryczne sterowanie z kierownicy. Można wszak zapodać radio, oraz sterowanie do niego,mocowane na kierze.Lecz wyglądać to będzie raczej nie ciekawie.(Przy tym typie kierownicy)

0
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2014, 15:46:14 wysłana przez MAREK100 »

Offline elmero76

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Stycznia 2014, 15:51:58 »
trudno będzie mieć wszystko na raz..... trzeba będzie jakiś kompromis osiągnąć, ten brak sterowania z kierownicy będę musiał jakoś przełknąć...

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Stycznia 2014, 16:09:05 »
Jeśli zdecydujesz się na zmianę radia,szukaj czegoś z nieulotną pamięcią.(EEPROM)

Offline Bartek_camry

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Stycznia 2014, 19:12:17 »
Koledzy a może ma ktoś do sprzedania ramkę wokół radia? Obecnie mam mam fabryczna wieże dwupoziomową i zastanawiam sie nad zmiana na klasyczne radio
Pozdrawiam Bartek

Offline facundo

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Stycznia 2014, 17:53:38 »
Dziadek _ Tadeusz . Moje radio samo chowa antenę gdy jest przełączone na CD/USB.

ja dziś podłączyłem radio sony i ani nie wysuwa anie nie podnosi  anteny  :shock:

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Stycznia 2014, 18:01:16 »
Bo sony to badziewie  :thumbdown:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Stycznia 2014, 18:21:31 »
Nie Sony to badziewie, tylko radio źle podłączone.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl