Autor Wątek: Jaką Auris-kę posiadasz  (Przeczytany 372466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline asteriuss

• Początkujący
Odp: Jaką Auris-kę posiadasz
« Odpowiedź #345 dnia: 16 Maja 2017, 12:18:20 »
Mam Hybrydę od 2015 roku. Najbardziej zadowolony jestem z oszczędności paliwowych...w porównaniu z poprzednim moim autem.  :)  Generalnie jeżdżę w trybie eco, co przekłada się na zużycie paliwa 3-4 litry po mieście. Poza miastem w trasie 4-4,5l. Najniższe spalanie jakie osiągnąłem to 2,6 l. na dystansie 25 kilometrów...niejednokrotnie. Wszystko zależy od stylu jazdy i temperamentu. ;-)

Offline kitsune

• Początkujący
« Odpowiedź #346 dnia: 16 Czerwca 2017, 02:38:40 »
Cytuj (zaznaczone)
Mam Hybrydę od 2015 roku. Najbardziej zadowolony jestem z oszczędności paliwowych...w porównaniu z poprzednim moim autem.  :)  Generalnie jeżdżę w trybie eco, co przekłada się na zużycie paliwa 3-4 litry po mieście. Poza miastem w trasie 4-4,5l. Najniższe spalanie jakie osiągnąłem to 2,6 l. na dystansie 25 kilometrów...niejednokrotnie. Wszystko zależy od stylu jazdy i temperamentu. ;-)

Albo ja jestem zbyt narwany, albo opowiadasz bajki... :)

Oszczędności są, poprzednio miałem "mały, dynamiczny" silnik i hybryda w dużym mieście go zjada, to prawda, ale spalanie na poziomie 4.0l to absolutne minimum. W trasie mam ciężką nogę, autostradowo ~160km/h, więc nie mnie oceniać, ale w mieście często bawiłem się w eko-jazdę i albo dosłownie tarasujesz pas ruchu ruszając z przyśpieszeniem 50km/h w 10 sekund, cisnąc z elektryka siódme poty, albo oscylujesz w okolicy 4-6 litrów - co i tak jest chyba niezłym wynikiem.

Ano i witam Państwa, Toyota Auris 2016 - Hybryda z wpisanym P w polu P3 dowodu rejestracyjnego :)

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
« Odpowiedź #347 dnia: 16 Czerwca 2017, 17:47:11 »
Ano i witam Państwa, Toyota Auris 2016 - Hybryda z wpisanym P w polu P3 dowodu rejestracyjnego

Witaj. Tylko P? A ja mam P EE. Więc masz chyba za mało...
« Ostatnia zmiana: 16 Czerwca 2017, 17:55:50 wysłana przez Arturas »

Offline Hubi7

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #348 dnia: 02 Lipca 2017, 19:41:30 »
Witam wszystkich!

Jest to mój pierwszy wpis na forum, chciałbym podzielić się z Wami moją. Pierwszą Toyotą - Auris Hybrid z końca 2014 r. Auto zakupiłem w salonie w Gdyni Chwaszczyno - używane.

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #349 dnia: 02 Lipca 2017, 20:59:57 »
ladniutki  :good: :song:

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #350 dnia: 27 Lipca 2017, 10:29:10 »
Ano i witam Państwa, Toyota Auris 2016 - Hybryda z wpisanym P w polu P3 dowodu rejestracyjnego

Witaj. Tylko P? A ja mam P EE. Więc masz chyba za mało...
W moim dowodzie rejestracyjnym też mam tylko P. Ciekawe jak u innych formułowiczów wyglądają wpisy dla hybryd i jak powinno być prawidłowo wpisane?
Oznaczenie P.3 w dowodzie rejestracyjnym, oznaczające rodzaj paliwa:
P     Benzyna
D         Diesel
LPG     LPG
EE  pojazd napędzany elektrycznie
CNG    gaz ziemny
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2017, 10:37:34 wysłana przez szmet »

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #351 dnia: 30 Lipca 2017, 22:40:46 »
Ja zmieniłem z P na P EE ale wymagało to trochę zachodu. Pisałem z TMP i przysłali zaświadczenie a i tak to nie było potrzebne w końcu. No ale zrobiłem małą awanturę w Urzędzie Komunikacji i to pomogło :D

Tapatalk @ Xperia Z5C

Offline szmet

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #352 dnia: 31 Lipca 2017, 16:18:52 »
Ja zmieniłem z P na P EE ale wymagało to trochę zachodu. Pisałem z TMP i przysłali zaświadczenie a i tak to nie było potrzebne w końcu. No ale zrobiłem małą awanturę w Urzędzie Komunikacji i to pomogło :D

Tapatalk @ Xperia Z5C
a z czego wynikał opór w wydziale komunikacji, ich błąd, czy brak wytycznych dla hybryd? Jakie argumenty i "zaświadczenia" musiałeś przedstawić? Wymienili fizycznie dowód rejestracyjny, czy tylko dopisali w P3? Pytam, bo zamierzam też zmienić ten wpis w swoim dowodzie rejestracyjnym.

Offline Lukin

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #353 dnia: 03 Sierpnia 2017, 14:29:27 »

[/quote]
W moim dowodzie rejestracyjnym też mam tylko P. Ciekawe jak u innych formułowiczów wyglądają wpisy dla hybryd i jak powinno być prawidłowo wpisane?
Oznaczenie P.3 w dowodzie rejestracyjnym, oznaczające rodzaj paliwa:
P     Benzyna
D         Diesel
LPG     LPG
EE  pojazd napędzany elektrycznie
CNG    gaz ziemny

[/quote]
Spojrzałem w dowód i mam P EE. Tak mi wpisali przy rejestracji bez żadnej sugestii z mojej strony. WK w Chorzowie.

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #354 dnia: 03 Sierpnia 2017, 15:05:59 »
Wybrales "cyganski" serwis na ogledziny  :o -ale gratuluje zakupu i szerokosci.
Ps diesel jest OK jak nie kopci mi w korku przed nosem, a mam filtr weglowy...
« Ostatnia zmiana: 03 Sierpnia 2017, 15:10:40 wysłana przez erma »

Offline stemer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #355 dnia: 05 Sierpnia 2017, 08:45:55 »

Tapatalk @ Xperia Z5C
a z czego wynikał opór w wydziale komunikacji, ich błąd, czy brak wytycznych dla hybryd? Jakie argumenty i "zaświadczenia" musiałeś przedstawić? Wymienili fizycznie dowód rejestracyjny, czy tylko dopisali w P3? Pytam, bo zamierzam też zmienić ten wpis w swoim dowodzie rejestracyjnym.
Czepiali się tego, że w punkcie 26 homologacji jest wpisane paliwo "benzyna" i w 26.1 jest "jednopaliwowy", mimo że 3 punkty wyżej (23) jest napisane że pojazd jest hybrydowy. Pomijam fakt, że we wspomnianym punkcie 26 nawet nie ma nic o elektryce... Pisałem do TMP i przysłali mi pismo do przedstawienia w Urzędzie Komunikacji. Nie pamiętam już treści ale chyba opisali jak to w rzeczywistości jest. Wróciłem z tym papierkiem do urzędu i oczywiście znowu problemy... Po moich naciskach pan poszedł porozmawiać z kierownikiem i co? "Zarejestrujemy jako P/EE bo w homologacji ma pan wpisane w punkcie 23 pojazd hybrydowy." Także ten... No ręce mi opadły :D. To było w zeszłym roku w Poznaniu.

Tapatalk @ Xperia Z5C

Offline coolicz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #356 dnia: 06 Sierpnia 2017, 09:51:09 »
Ja przeczytałem o tym przed zakupem i podczas rejestracji zwróciłem na wszelki wypadek uwagę, aby było P/EE. Bez tego oznaczenia mogą być problemy z uzyskaniem przywilejów dla hybryd, np w Warszawie.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #357 dnia: 19 Sierpnia 2017, 16:18:58 »
Mnie w trakcie rejestracji urzędnik pogratulował hybrydy, powiedział że wpisuje 'P EE' w polu P.3 i  doradził żeby zgłosić się w odpowiednim miejscu celem wyrobienia zawieszki do darmowego parkowania w mieście (Wrocław).
:)

Offline erma

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #358 dnia: 20 Sierpnia 2017, 22:32:25 »
Jest to mój pierwszy wpis na forum, chciałbym podzielić się z Wami moją. Pierwszą Toyotą - Auris Hybrid z końca 2014 r. Auto zakupiłem w salonie w Gdyni Chwaszczyno - używane.
Fajny żywy kolorek dbaj o niego żeby nie wypłowiał - GRATULUJĘ!
Oby więcej hybryd... :good:

Offline artur2203

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #359 dnia: 31 Sierpnia 2017, 17:52:23 »
Fajna auriska  :song:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl