Autor Wątek: Wsysokie spalanie toyota corolla!!!!  (Przeczytany 10328 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

machu

• Gość
Wsysokie spalanie toyota corolla!!!!
« dnia: 11 Marca 2005, 22:00:35 »
Witam mam problem jezdze toyota corolla E9 1991 1,6 16V 105km i od jakiegos czasu samochod zacza mi dosc duzo palic okolo 13l, przy naprawde oszczednej jezdzie ok 90km(delikatnie traktuje pedal gazu).Zdanych wynika ze powinien palic okolo 8l.Wymienilem filtry świece ale nic nie pomoglo.Ktos mi powiedzial ze moze to byc sonda lambda.Jak sprawdzic czy jest uszkodzona??Na przegladzie koles powiedzil mi ze z analizy spaln samochod sie nie miesci w normie.
Zgory dzieki za Pomoc

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Marca 2005, 10:22:58 »
Witaj Machu!!
Może to być między innymi wina sondy, jesli padła nie ma adekwatnego sterowania składem mieszanki i dlatego więcej pali -  co potwierdza analizator spalin.
Nie wiem, czy w tym modelu jest sonda lambda, czy czujnik mieszanki ubogiej. Są specjalne testery do sond. Sonde możesz pośrednio sprawdzić podłączając miliwoltomierz do obwodu czujnika i odplaić silnik, (najlepiej na rozgrzanym silniku), pogazowac trochęsilnikiem - powinno zmieniać sięnapięcie na obwodzie czujnika - zwykle sondy pracują w zakresie 0-1V (u mnie zykle 0,25-0,75V). Jak nie generuje żadnego napięcia  - na 99% jest padnięta.
Czujnik mieszanki ubogiej działa na innej zasadzie i nigdy takiego nie sprawdzałem.

dj.mach

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Marca 2005, 11:16:10 »
Witam dzis przyjzalem sie lepiej silnikowi i nie zobaczyle tam zadnej sondy w ukladzie wydechowym.Ponadto brak katalizatora,zoostal pewnie ymontowany i zastapiony gietka rurka.Gdzie znajdyje sie czujnik mieszanki??A dzis robilem sam test komputera i czujnikow i niby wszysko ok(na podstawie kontrolki "check engine").Ponadto slychac jak silnik na wyzszych obrotach ,nierowno pracuje(slychac lekkie "sstrzaly w wydechu")

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Marca 2005, 12:31:44 »
Jeździsz na gazie czy na benzynie??

Z tego co kojarze to nie wszystkie wersje 105 konne miały katalizator.

Sonda może być tuż przy wylocie z bloku silnika w baranku.

Znajomy ma wersjęSI czyli chyba 116 KM i pali mu poniżej 10 w mieście przy normalnej jeździe.

Mi Corollka pali 15 l gazu w mieście a na trasie nie wychodzi ponad dychę, a mam trochęwiększą moc.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Marca 2005, 16:46:29 »
Cytat: qbutek
Jeździsz na gazie czy na benzynie??

Z tego co kojarze to nie wszystkie wersje 105 konne miały katalizator.

Sonda może być tuż przy wylocie z bloku silnika w baranku.

Znajomy ma wersjęSI czyli chyba 116 KM i pali mu poniżej 10 w mieście przy normalnej jeździe.

Mi Corollka pali 15 l gazu w mieście a na trasie nie wychodzi ponad dychę, a mam trochęwiększą moc.

u la la pali ci 15l gazu  :shock:  qrde moja GTI pali mi w zime przy 190km/h 14l gazu, na trasie schodze poniżej 10l przy normalnej jeździe
a winą dużego spalania może być sonda-jeśli spalanie jest wyższe o +20/30%

dj.mach

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Marca 2005, 19:45:43 »
Moja toyotka to terz wersja si, ale po nr silnika  ma 105km.Jezdze na benzynie. I jestem prawie pewnien ze niema sondy lambda.Brak mi pomyslow co znia moze byc nie tak

Krzysiek_Sz

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Marca 2005, 07:03:52 »
Jakiś czas temu na forum.corollaclub.org sztylu miał podobny problem i winna była sonda lambda. Co ciekawe na wolnych obrotach było wszystko ok (podłączenie do komputera) natomiast w czasie jazdy coś jej "odbijało" czego efektem było wysokie średnie spalanie.

dj.mach

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Marca 2005, 09:01:18 »
Hmmm czuje ze musze sie wybrac na diagnostyke do toyoty ale z moimi funduszami kiepsko. Kto wie ile tak diagnostyka kosztuje.Jestem z wrocławia, moze ktos poleci mi jakas firme

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Marca 2005, 09:48:31 »
W ASO mnie ostatnio zaśpiewali 70 PLN za zczytanie kompa, gdybym np. chciał wymieniac sondęu nich za diagnostyke - gratis, lecz oryginalne japońskie sondy lambda są drogie, zaś zamienniki tańsze - trzeba sięznać i wykazać dużo dobrej woli (mechanik), by dobrać właściwy zamiennik. Proponuje Ci pojechac na diagnostykę(musisz najpierw wiedzieć co jest grane) popytasz o cene części i wtedy możesz zadecydować (np. oryginalna sonda do mojej - koszt 700 PLN, zamiennik dobrany z katalogu BOSCHA - 180 PLN). Jak naprawisz i tak koszt sie zwróci (spadnie zużycie Pb).
Pozdro

Sanctrum

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Marca 2005, 09:48:37 »
Dokładnie - ważne aby sprawdzać sondęlambda pod obciążeniem, a nie na wolnych obrotach.

Sanctrum

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Marca 2005, 09:50:25 »
PS. Na hamowni...

hubertus7

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marca 2005, 16:14:33 »
Witam.
corolla 1990 r 4AFE
obecnie wymontowalem sonde lambda bo uszkodzila sie mechanicznie.

wykonałem diagnostyke wedlug opisu na forum i okazało sie ze mam kod 2.1 czyli uszkodzony główny czyjnik tlenu.
Czy główny czujnik tlenu to inaczej sonda lambda ?
Prosze o pomoc.

dj.mach

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Marca 2005, 16:54:52 »
Witam wybaralem sie na diagnostyke i wsumie nic nie stwerdzono.Cos podregulowali troche lepiej chodzi,ale t sie okaze jakz alej do pelna i ile przejade km

Krzysiek_Sz

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Marca 2005, 06:55:20 »
Cytat: hubertus7
Czy główny czujnik tlenu to inaczej sonda lambda ?

Tak
Sonda Lambda "mierzy" zawartość tlenu w spalinach. Na podstawie jej sygnałów komputer reguluje skład mieszanki (istnieje ścisła zależność pomiędzy zawart. tlenu w spalinach a składem mieszanki).
Oczywiście wszystko działa ok pod warunkiem że silnik jest sprawny:
http://www.automotoserwis.com.pl/artyk/2003/2003-04/sonda.htm

jami

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Marca 2005, 18:32:38 »
Cytuj (zaznaczone)
Jestem z wrocławia, moze ktos poleci mi jakas firme

Jetronic (chyba tak to sie pisze), albo Bartniacy. O tych ostatnich różne opinie krążą, ale ja u nich robiłem Nissana Sunny, od którego ASO umywało ręce ("Pani, my tego z czerwoną pokrywką nie umiemy robić") i nie miałem powodów do narzekań.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl