Autor Wątek: Rav4 III - słabe ogrzewanie tylnej szyby i lusterka  (Przeczytany 4516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lechu2K

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 III - słabe ogrzewanie tylnej szyby i lusterka
« dnia: 15 Stycznia 2014, 21:51:51 »
Na początku witam wszystkich :)

Kilka miesięcy temu stałem się szczęśliwym (mam nadzieję  :-)) posiadaczem Rav4 III Crossover. Dzięki temu forum dowiedziałem się już, że mam podgrzewane lusterka połączone z tylną szybą włącznikiem. Z uwagi na aurę jaka jest ostatnio pojawił się u mnie problem. Otóż tylna szyba słabo grzeje, po ok 10 minutach jazdy (temp na zewnątrz 0) ledwo pojawiają się osuszone miejsca przy paskach grzewczych. Lusterko kierowcy jako tako grzeje i osusza szkło (szału nie ma ale działa), natomiast lusterko pasażera zimne jak lód. Podejrzewam, że w lusterku mogła paść mata grzewcza, ale dlaczego ogrzewanie tylnej szyby jest tak słabe ?? Wcześniej miałem Freelandera i tam ogrzewanie tylnej szyby działało momentalnie. Jakieś pomysły lub koncepcje co może być przyczyną ??
Toyota Rav4 III 2.0VVTi 2008r.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Rav4 III - słabe ogrzewanie tylnej szyby i lusterka
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2014, 01:13:56 »
Lusterko mogło się kiedyś potłuc i ktoś może pominął zakup maty lub wkładu z matą. Możliwe też, że coś nie łączy, trzeba po prostu wziąć miernik w rękę i sprawdzić.
Szyba tylna mogła być czyszczona od wewnątrz zbyt intensywnie i wytarto po prostu paseczki zmniejszając ich grubość, będą wtedy mniej wydajne.

Offline Lechu2K

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2014, 17:33:39 »
Dzięki. Jakie powinny być wartości prądu na stykach ?? Czy do wymiany samego szkła lusterka muszę wybebeszyć drzwi czy da się to zrobić tylko "wyjmując szkło ?? Nie chciałbym zdemolować sobie auta :(

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2014, 19:40:11 »
Na matę grzewczą powinno przychodzić 12V.
W sprawie demontażu lusterka niech się wypowiedzą posiadacze. Przeważnie wyjmuje się lustro razem z wkładem tyle, że wkłady posiadają zaczepy i łatwo je ułamać. Trzeba wiedzieć od której strony lustra zacząć demontaż.

Offline Lechu2K

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Stycznia 2014, 21:13:11 »
Dla potomnych - demontaż szkła lusterka Rav4 III ;)
1. Lusterko trzyma się na 4 zatrzaskach "C".
2. Ustawiamy lusterko maksymalnie w prawo-dół (w przypadku lusterka prawego, przy lewym w lewo-dół).
3. Wpychamy paluchy lewej ręki w przestrzeń między obudową i lusterkiem (prawa góra). Cienkim i długim płaskim śrubokrętem podważamy najbliższy zatrzask.
4. Delikatnie i powoli odchylamy lusterko. Można pomóc sobei odchylając śrubokrętem następny zatrzask.
5. Tadam. Wyskoczyło.

U mnie okazało się, że mata grzewcza padła, więc albo wymiana maty albo całego wkładu (mata 7 zł - wkład 40)

Niestety dalej nie wiem dlaczego tylna szyba słabo grzeje. Napięcie na stykach przy szybie 13.5V, ścieżki sprawdzone - zachowana ciągłość choć w niektórych miejscach przewodzenie kiepskie.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2014, 21:14:44 wysłana przez Lechu2K »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl